Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Ποιών Ταμείων "σαρώνουν" και πάλι τα αποθεματικά ...για να πληρώσουν συντάξεις

Νέα "έφοδο” έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στα στα ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών αλλά και στον κοινό τους κουμπαρά προκειμένου να συγκεντρώσει κάθε διαθέσιμο πόρο για την καταβολή συντάξεων και επιδομάτων τους επόμενες 2 1/2 μήνες.
 Η εξασφάλιση της καταβολής των υποχρεώσεων των ταμείων εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο, παρά τις άγριες περικοπές στις συντάξεις, το ΕΚΑΣ και τα μερίσματα αλλά και τις αυξήσεις στις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης που έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2016, αλλά και την "αύξηση” των φορολογικών εσόδων που σημειώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η ακτινογραφία του "σαρώματος” των αποθεματικών

Γι΄ αυτό έχει ενταθεί το "σάρωμα” στα ρευστά διαθέσιμα των ασφαλιστικών οργανισμών και του
Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Πιο συγκεκριμένα:

* Σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ για να αποφασίσει νέα μεταφορά πλεοναζόντων κεφαλαίων στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το ΙΚΑ έχει μεταφέρει στο α΄ εξάμηνο 215 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα, από όπου το δημόσιο μπορεί να δανειστεί βραχυπρόθεσμα για να καλύψει τις γενικότερες χρηματοδοτικές ανάγκες του, μαζί και την ενίσχυση ελλειμματικών ταμείων -όπως ο ΟΑΕΕ- αλλά και την πληρωμή προνοιακών επιδομάτων.

* Χθες το ΔΣ του ΟΑΕΕ ζήτησε επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από τον "κουμπαρά” του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) για να καταβάλλει συντάξεις του Νοεμβρίου. Πριν μόλις δύο εβδομάδες ο ΟΑΕΕ είχε ζητήσει 150 εκατ. ευρώ για να καταβάλλει τις συντάξεις του Οκτωβρίου μιας και "βιώνει” μία πτώση 15% στα έσοδα του από εισφορές φέτος σε σχέση με πέρσι.

* Προχθές, το ΔΣ του ΟΑΕΔ μετέφερε άλλα 30 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ. Την περασμένη εβδομάδα ο ΟΑΕΔ είχε μεταφέρει άλλα 116 εκατ. ευρώ, ενώ εδώ και ενάμιση χρόνο έχει μεταφέρει 580 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ, εκ των οποίων μόλις τα 50 εκατ. ευρώ έχει λάβει πίσω για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών του.

Δεν είναι όμως μόνο οι τρέχουσες ανάγκες των ταμείων αλλά και γενικότερα του Δημοσίου που ωθούν την κυβέρνηση στη "σάρωση” των αποθεματικών των ασφαλιστικών οργανισμών, αλλά και οι μελλοντικές.

Γι΄ αυτό ετοιμάζεται η "αρπάγη” των αποθεματικών του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (εφάπαξ) ύψους 740 εκατ. ευρώ ενόψει της ένταξης του στο κυοφορούμενο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΠ) από 1.1.2017 όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ασφαλισμένων του ΤΑΠΙΤ.

Ανάγκες για 7,6 δισ. ευρώ για συντάξεις -επιδόματα

Η εντατικοποίηση της διαδικασίας των by pass μεταξύ ταμείων – ΑΚΑΓΕ – ΤτΕ και Δημοσίου το τελευταίο 15μερο οφείλεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στο γεγονός από τον τρέχοντα μήνα μέχρι και τέλος Δεκεμβρίου, πρέπει να καταβληθούν 7,690 δισ. ευρώ για συντάξεις και επιδόματα:

3 φορές και όχι 2 συντάξεις και ΕΚΑΣ (για τους εναπομείναντες δικαιούχους), μιας και οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2017 θα προκαταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα. Απαιτούνται δηλαδή για την καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων Νοεμβρίου (τέλη Οκτωβρίου -αρχές Νοεμβρίου), του Δεκεμβρίου (τέλη Νοεμβρίου -αρχές Δεκεμβρίου) και Ιανουαρίου (τέλη Δεκεμβρίου) μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων 7,6 δισ. ευρώ ( 2,3 δισ. ευρώ χ 3 μήνες)

2 τελευταίες δόσεις των οικογενειακών επιδομάτων (μέσα Οκτωβρίου και τέλη Δεκεμβρίου). Το κόστος τους ανέρχεται σε 320 εκατ. ευρώ.

Άλλες 2 δόσεις των προνοιακών επιδομάτων που δίνουν οι δήμοι, για τα οποία θα καταβληθούν 220 εκατ. ευρώ τα επιδόματα του ΟΑΕΔ , τα οποία θα στοιχίσουν 250 εκατ. ευρώ.

Εκτός στόχων οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό

Την ίδια στιγμή ούτε η αύξηση των φορολογικών εσόδων τον περασμένο Σεπτέμβριο, ούτε η μικρή αύξηση που σημειώθηκε στα έσοδα του ΙΚΑ στο 8μηνο του 2016 από εισφορές αρκούν για να καλυφτούν οι εκρηκτικές ανάγκες του συστήματος ασφάλισης και πρόνοιας μέχρι τέλος του 2016.

Εξάλλου, οι εξοικονομήσεις ύψους 996 εκατ. ευρώ οι οποίες προβλέπονται από την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου από τον Ιούνιο του 2016 δεν φαίνονται να έχουν αποδώσει τα δέοντα. Πιο αναλυτικά :

Το μόνο μέτρο το οποίο έχει εφαρμοστεί "στην ώρα του” είναι η αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 1% (από 6% σε 7%) από 1.6.2016 .

Σε τελείως διαφορετικό κλίμα, το ΕΚΑΣ κόπηκε από 1.6.2016 και όχι από 1.1.2016 ενώ ελήφθησαν έπειτα "αντισταθμιστικά " μέτρα.

Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις έγιναν σε τρεις δόσεις αρχής γενομένης από τον Αύγουστο του 2016, ενώ οι αναδρομικές κρατήσεις (από 1.6.2016) αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Τα μερίσματα κόπηκαν μεν στις 30.6.2016 αλλά οι αναδρομικές κρατήσεις για το α΄τρίμηνο του 2016 ξεκίνησαν μόλις στις 30.9.


Δ.Κατσαγάνης
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου