Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: Δύο επιτροπές για ασφαλιστικό και Σύνταγμα πρότεινε ο Τσίπρας

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: Δύο επιτροπές για ασφαλιστικό και Σύνταγμα πρότεινε ο Τσίπρας«Όχι» από Πλακιωτάκη και Γεννηματά στις προτάσεις του πρωθυπουργού - «Όχι» και από Θεοδωράκη στην πρόταση Τσίπρα για το ασφαλιστικό - Ο Λεβέντης «επέπληξε» τους άλλους αρχηγούς ότι υπονομεύουν τη συναίνεση - Ο Πλακιωτάκης ζήτησε διακοπή για να συνεννοηθεί με τους διεκδικητές της αρχηγίας της ΝΔ

Πρόταση για δημιουργία δύο επιτροπών από εκπροσώπους των κομμάτων οι οποίες θα επεξεργαστούν το ασφαλιστικό και την επιδιωκόμενη συνταγματκή αναθεώρηση κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι και αυτή την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Τσίπρας πρότεινε το κάθε κόμμα να ορίσει ένα
πρόσωπο ως εκπρόσωπότου σε κάθε επιτροπή προκειμένου να εξειδικευθούν κοινές προτάσεις για την αναμόρφωση και την διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και για τα θέματα που προτίθεται να τεθούν στην συνταγματική αναθεώρηση.



Μετά την εισηγητική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού το Συμβούλιο άρχισαν οι τοποθετήσεις των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.

Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τοποθετήθηκαν αρνητικά στις προτάσεις του κ. Τσίπρα. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είπε «όχι» στην εισήγηση του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό και εις ό,τι αφορά τα συνταγματικά πρότεινε να θεσμοθετηθεί ένας νέος εκλογικός νόμος το 2016.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, «επέπληξε» τους άλλους αρχηγούς ότι υπονομεύουν τη συναίνεση. Μην χτυπάτε την κυβέρνηση γιατί το Grexit είναι ακόμη στο τραπέζι, είπε κατά πληροφορίες ο κ. Λεβέντης απευθυνόμενος στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Η έναρξη του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών
Σταύρος Θεοδωράκης, Φώφη Γεννηματά και Βασίλης Λεβέντης ήταν οι τρεις πρώτοι που έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12 το μεσημέρι για το προγραμματισμένο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ύστερα από σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αμέσως μετά, με διαφορά ελάχιστων λεπτών, έφτασε στο κτήριο της Ηρώδου Αττικού ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης συνοδευόμενος από τον Γιάννη Βρούτση και τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Με δέκα λεπτά καθυστέρηση προσήλθε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Τελευταίος έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τους στενούς του συνεργάτες, Όλγα Γεροβασίλη και Δημήτρη Τζανακόπουλο και χωρίς τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος -όπως επισημάνθηκε- ήταν από τις ελάχιστες φορές που δεν συνόδευε τον πρωθυπουργό.

Η ατζέντα του συμβουλίου είναι το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και η συνταγματική αναθεώρηση.

Η κυρία Γεννηματά μπήκε στην αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί κρατώντας στα χέρια της έναν πράσινο φάκελο και πήρε θέση στην αριστερή πλευρά του τραπεζιού αφού χαιρέτησε τον επικεφαλής του Ποταμιού.

Στην αριστερή πλευρά του τραπεζιού μαζί με την κυρία Γεννηματά κάθισε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος, με τους κ.κ. Πλακιωτάκη, Θεοδωράκη και Λεβέντη να παίρνουν θέσεις απέναντί τους.





Το κλίμα, πάντως, ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς στην έναρξη του Συμβουλίου έμοιαζε σαν «παγωμένο». Ενδεικτική είναι η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook λίγο πριν φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο:

«Mην τον βοηθάς, μας κορόιδεψε»
Προχωράω προς το Προεδρικό Μέγαρο. Οι ίδιοι άνθρωποι που την άνοιξη μου έλεγαν «βοήθα», τώρα μου λένε «μην τον βοηθάς, μας κορόιδεψε». Για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια «η καρδάρα με το γάλα» χύθηκε γρήγορα και άσκοπα. Και διαψεύστηκαν οι ελπίδες ενός λαού που είχε τόσο μεγάλη ανάγκη να τις πιστέψει!
ΣΘ
28.11.15

Τι πρότεινε ο Τσίπρας στην εισήγησή του
Λίγο πριν τη μία και μισή το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η αρχική εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Κατά πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς να συγκροτηθούν δύο επιτροπές, η μία προκειμένου να ετοιμάσει προτάσεις για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού και η άλλη για να προετοιμάσει την συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε σε κάθε μία από τις επιτροπές να συμμετέχουν τα κόμματα εκπροσωπούμενα από ένα πρόσωπο.

Ανταλλαγή απόψεων και όχι αποφάσεις 
Ήδη από την Παρασκευή όταν και έλαβαν επισήμως την πρόσκληση να λάβουν μερος στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων στο Προεδρικό Μέγαρο για το ασφαλιστικό, αλλά και για την συνταγματική αναθεώρηση.

Η κυβέρνηση μετά από χθεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη κατέστησε σαφές ότι δεν βρίσκεται στις προθέσεις του πρωθυπουργού η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, αλλά μια ανταλλαγή απόψεων.

«Η ανταπόκριση των Πολιτικών Αρχηγών στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτελεί ένα θετικό γεγονός. Οι όποιες αντιδράσεις και κριτικές, είναι αυτή τη στιγμή απολύτως δευτερεύουσας σημασίας. Το ουσιαστικό είναι ότι η Σύσκεψη θα γίνει. Και είμαστε βέβαιοι ότι οι Πολιτικοί Αρχηγοί θα συμβάλλουν εποικοδομητικά, με τις θέσεις και τις προτάσεις τους, σε όλα τα θέματα που θα συζητηθούν», σημείωσε η κυρία Γεροβασίλη.

Λίγο αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τη Ρώμη όπου βρισκόταν εχθές για επίσημη επίσκεψη, επιβεβαίωσε πως στο Συμβούλιο του Σαββάτου δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους υπόλοιπους αρχηγούς διεφάνη η πρόθεση του καθενός.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης δεν μπορεί να δεσμευτεί για το κόμμα του, καθώς οι διαδικασίες ανάδειξης του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Φώφη Γεννηματά έχει ήδη θέσει βέτο στην συζήτηση για το ασφαλιστικό, αλλά και για την συνταγματική αναθεώρηση, ζητώντας μια άλλη διαδικασία για τη συζήτηση, ενδεχομένως στο πλαίσιο της Βουλής. Μάλιστα γι’ αυτό το λόγο απέστειλε επιστολή στον κ. Παυλόπουλο ζητώντας του να παρέμβει σχετικά.

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του κόμματος Το Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης θα προσέλθει στο συμβούλιο αναμένοντας συγκεκριμένες προτάσεις από τον κ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά το ακανθώδες θέμα του ασφαλιστικού.

Τέλος ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύμπλευσης με την κυβέρνηση, εφ’ όσον επέλθει συμφωνία στις 9 προτάσεις του κόμματός του.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου