Παρά τα
αλλεπάλληλα ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών τα τελευταία χρόνια για
συγκυριακούς λόγους, η μοναδική ελληνική αεροπορική εταιρεία, η Aegean,
εμφάνισε ζημιές 23,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο.Τα αίτια των ζημιών αποδίδονται, σύμφωνα με το
ρεπορτάζ, στην αύξηση του ΦΠΑ, σε πρώτη φάση από 13% σε 23% και σε
δεύτερη φάση από 23% στο 24%.
Η "βίαιη" αναπροσαρμογή του ΦΠΑ κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες δεν θα μπορούσε να μην έχει επίπτωση στα μεγέθη της εισηγμένης εταιρείας, καθώς αύξησε σημαντικά το κόστος των εισιτηρίων.
Παρά το γεγονός πως ο ΟΠΑΠ αποτελεί μονοπωλιακή εταιρεία στην ελληνική επικράτεια η αύξηση των φόρων και των ειδικών φόρων είχε σαν συνέπεια τη μείωση των καθαρών κερδών στο α' εξάμηνο κατά 21,9% δηλαδή στα 85,8 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις στο αντίστοιχο διάστημα μειώθηκαν κατά 2,6% στα 678,8 εκατ. ευρώ.
Τα "καλά" νέα δεν σταματούν εδώ. Τρεις εταιρείες τις τελευταίες μέρες αποχωρούν από το ελληνικό χρηματιστήριο με δημόσια προσφορά. Είναι η Kleeman που κατασκευάζει ασανσέρ και τα Ελληνικά Καλώδια με τη Σωληνουργία Κορίνθου που συγχωνεύονται υπό τη σκέπη εταιρείας που έχει έδρα στο εξωτερικό. Κοινό χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις εταιρείες εξάγουν περί το 70-90% της παραγωγής τους.
Για λόγους δημοσίων σχέσεων δεν υποστηρίζουν πως αποχωρούν από την Ελλάδα. Στην ουσία όμως αυτό συμβαίνει, στην Ελλάδα παραμένει ό,τι δεν μπορεί να μεταφερθεί λόγω κόστους μετεγκατάστασης.
Ο Σεΐχης του Κατάρ που ήθελε να ξοδέψει στην Ελλάδα μερικά δισ. ευρώ χωρίς να προσδοκά οικονομικά οφέλη από την επένδυση, έμπλεξε με τα τρωκτικά του ΟΑΕΕ, του ΟΑΕΔ, της εφορίας, της πολεοδομίας, των δασαρχείων και τους άλλους Προκρούστηδες του πελατειακού μας κράτους που περιμένουν να δουν κάποιον να βάζει το χέρι στην τσέπη για να ορμήσουν να τον "γδάρουν" ζωντανό...
Όπως είναι φυσικό ο Σεΐχης ματαιώνει τα σχέδια και αποχωρεί από την Ελλάδα.
Η μοναδική επιτυχία της κυβέρνησης στο επενδυτικό τοπίο τις τελευταίες ημέρες είναι η απάντηση του αρμόδιου υπουργού κ. Μάρδα μέσω κοινωνικών δικτύων σε συγγραφέα της Θεσσαλονίκης που παρίστανε οφθαλμοφανώς με κίβδηλο τρόπο, πως είναι Σύρος επενδυτής που αναζητά τρόπο να επενδύσει στην Ελλάδα.
Πρόκειται προφανώς για... αφελή τρόπο να προσδοκά κάποιος πως με αυτόν τον τρόπο θα προσελκυστούν επενδύσεις στο ιδιαίτερα αφιλόξενο ελληνικό οικονομικό τοπίο.
Τουρισμός
Παρά την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών οι εισπράξεις μειώνονται και καταγράφεται υστέρηση 346 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο ΣΕΤΕ σημειώνει πως είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος, το 2016, παρά την αυξητική τάση των αφίξεων, όχι μακράν του αρχικού στόχου των 25 εκατ. (συν 2,5 εκατ. από την κρουαζιέρα), τα τουριστικά έσοδα να κλείσουν σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα των προσδοκώμενων.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία του ελληνικού τουρισμού και πλήττουν την ανταγωνιστικότητά του και τους οποίους ο ΣΕΤΕ έχει επισημάνει είναι: Οι αυξήσεις άνω του 10% στο καλάθι του τουρίστα, οι διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών των νησιών, οι επιβαρύνσεις όλων των επιμέρους κλάδων του τουρισμού με νέα τέλη και φόρους.
Αυτό που συμβαίνει είναι πως οι τουριστικές επιχειρήσεις ύστερα και από την αρνητική εξέλιξη των μεγεθών κατά το πρώτο εξάμηνου του έτους, προώθησαν στην αγορά πακέτα μειωμένων τιμών "τελευταίας στιγμής", που σε συνδυασμό με την απορρόφηση του ΦΠΑ, επηρέασαν την τιμολογιακή τους πολιτική, καταγράφοντας τελικά πτώση εσόδων...
Βλέπε: ΣΕΤΕ - Η αύξηση των φόρων πλήττει τα έσοδα στον τουρισμό
Παρ’ όλα αυτά τα συμπτώματα γενίκευσης της κατάρρευσης της οικονομίας και της κοινωνίας η κυβέρνηση περιμένει την ανάπτυξη. Πρόκειται περί …αφέλειας ή για την ακρίβεια περί οικονομικής και πολιτικής ηλιθιότητας.
Ακόμη και οι λίγες επιχειρήσεις που είχαν απομείνει κερδοφόρες καταγράφουν ζημιές και αποχωρούν από την Ελλάδα, ο τουρισμός που κράτησε τη χώρα όρθια τα τελευταία χρόνια γονατίζει, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ ακόμη και αν εξαντλήσουν την κρατική χρηματοδότηση είναι αμφίβολο αν θα καλύπτουν τα ποσά που χρειάζονται για να καταβάλουν ακόμη και τις μειωμένες συντάξεις.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως η οικονομία θα αντιδράσει ως πιεσμένο ελατήριο στο β' εξάμηνο του 2016 και το 2017. Το ίδιο αφελώς πιστεύουν διάφοροι διεθνείς οργανισμοί και οικονομολόγοι. Κάνουν λάθος.
Αυτό συμβαίνει σε ελεύθερες οικονομίες που λειτουργούν οι κανόνες της αγοράς και οι χρεοκοπίες με την πτώση του κόστους δημιουργούν ευκαιρίες. Δεν συμβαίνουν σε υπερυθμισμένες και υπερφορολογούμενες σοβιετικής δομής οικονομίες. Οι τελευταίες δεν αντιδρούν με σχήμα V στην κρίση αλλά με σχήμα L. Ήτοι, δεν χτυπάνε πυθμένα και αντιδρούν αλλά καταρρέουν και μένουν στο τέλμα. Οι τελευταίες μοιραία οδηγούν σε κοινωνική έκρηξη όπως συνέβη με την πτώση των σοβιετικών καθεστώτων πριν 25 χρόνια όπως συμβαίνει και με τη Βενεζουέλα αυτήν την περίοδο.
Τικ-Τακ ο χρόνος πλησιάζει τη στιγμή της αποκάλυψης πως η οικονομία είναι κλινικά "νεκρή"...
Του Κώστα Στούπα
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου