Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Η Λέσχη Ποντίων Καβάλας – Προετοιμάζει τη διδαχή της ποντιακής διαλέκτου

Η Λέσχη Ποντίων Καβάλας – Προετοιμάζει τη διδαχή της ποντιακής διαλέκτου
Την τακτική γενική της συνέλευση θα πραγματοποιήσει την Κυριακή η Λέσχη Ποντίων Καβάλας, διαδικασία που επιβάλλεται από το καταστατικό προκειμένου τα μέλη να λάβουν γνώση για τα οικονομικά δεδομένα και τις δραστηριότητες του συλλόγου. Δυσκολίες εξαιτίας των συγκυριών αντιμετωπίζει η Λέσχη Ποντίων, όπως άλλωστε και όλοι οι σύλλογοι της πόλης. Παρόλα αυτά, η διοίκηση συνεχίζει το έργο της προγραμματίζοντας τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού.
Στο τέλος του Μάη προγραμματίζεται εκδήλωση η οποία θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου, ως αρχή όσων θα ακολουθήσουν. Η Λέσχη εστιάζεται στη διοργάνωση εκδηλώσεων λόγου με προσκεκλημένους ομιλητές αλλά και σε βιβλιοπαρουσιάσεις. Προσφάτως ο σύλλογος πραγματοποίησε μια πετυχημένη βιβλιοπαρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, της εκδόσεως με θέμα τη γενοκτονία στον Πόντο. Με ανάλογη θεματολογία προετοιμάζεται και επετειακή εκδήλωση στις 19
Μαΐου. Ενώ με τη συμπαράσταση της πολιτείας προετοιμάζεται η συμμετοχή σε πιλοτικό πρόγραμμα για τη διδαχή της ποντιακής διαλέκτου υπό την επίβλεψη του υπουργείου παιδείας.
Σαφώς και οι δράσεις θα ήταν πλουσιότερες εάν η Λέσχη Ποντίων Καβάλας δεν είχε πληγεί από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Γι’ αυτό άλλωστε η διοίκηση έχει περιορίσει της πρωτοβουλίες της. Πάντως πρόταση παρουσίας στην Αθήνα έχει δεχθεί ο φορέας από την κρατική τηλεόραση και ειδικότερα από την εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου. Δυστυχώς, ένα παρόμοιο εγχείρημα θα απαιτήσει σημαντικό χρηματικό ποσό.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΔΡΥΣΕΩΣ
Με την έναρξη του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου, από τις πατρογονικές τους ρίζες, ύστερα από 3.000 χρόνια παρουσίας στο μακρινό Πόντο, κουβαλώντας μαζί τους τα όνειρά τους, τις μνήμες τους, τις παραδόσεις τους, άλλοι με καράβια και άλλοι πεζοί διασχίζουν τη Μ. Ασία και φθάνουν στη μητέρα Ελλάδα, η οποία τους υποδέχεται στη θερμή της αγκαλιά.
Στην Ελλάδα, πολλοί απ’ αυτούς εγκαταστάθηκαν στο νομό Καβάλας, όπου έχτισαν τη νέα τους ζωή και στη συνέχεια μεταλαμπάδευσαν στα παιδιά τους τον πλούσιο πολιτισμό. Από τον πληθυσμό της Καβάλας το 30% είναι Πόντιοι προερχόμενοι από την Τραπεζούντα, Σαμψούντα, Κερασούντα, Νικόπολη, Πάφρα, Αργυρούπολη, Κάρς, κ.α. Στο νομό Καβάλας περίπου το 45% είναι Πόντιοι από τις ίδιες περιοχές.
Το 1923 οι ξεριζωμένοι ίδρυσαν τον πρώτο Ποντιακό Σύλλογο με την επωνυμία «Ο ΑΛΥΤΡΩΤΟΣ ΠΟΝΤΟΣ» και το έτος 1924 τον Προσφυγικό Σύλλογο Ποντίων και Περιχώρων «Η ΕΝΩΣΗΣ» και το Σύλλογο Νικοπολιτών από το 1928 έως το 1934, οπότε και διαλύθηκε.
Στις 20 Μαρτίου 1950 Πόντιοι αποφάσισαν να συνενώσουν τους υπάρχοντες μέχρι στιγμής συλλόγους και να ιδρύσουν κοινωνικό και μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων με την επωνυμία «ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ» και με έδρα την πόλη της Καβάλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου