Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΕΚΤ: H Μέρκελ δηλώνει αντίθετη στην διασφάλιση των καταθέσεων

German Chancellor Merkel attends a debate after delivering statement on her government policies in BerlinΗ Γερμανία απορρίπτει, τουλάχιστον για την ώρα, ένα ενιαίο, κοινό πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, είπε η γερμανίδα καγκελάριος Aνγκελα Μέρκελ.H μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, φοβάται ότι ένα τέτοιο σύστημα θα αναγκάσει τους γερμανούς φορολογούμενους να πληρώνουν τα λάθη που έγιναν σε τράπεζες άλλων χωρών της ευρωζώνης.
Μιλώντας στη Δρέσδη, η κ. Μέρκελ επανέλαβε την άποψη ότι στο μέλλον οι μέτοχοι μιας τράπεζας θα πρέπει επίσης να υφίστανται απώλειες σε περίπτωση που η χώρα τους χρειαστεί να υπαχθεί σε κάποιο πρόγραμμα διάσωσης.
Οι μεγαλοκαταθέτες (άνω των 100.000 ευρώ) των κυπριακών τραπεζών αναγκάστηκαν να υποστούν
απώλειες, στο πλαίσιο της πρόσφατης διάσωσης της Κύπρου.
Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την άποψη ότι η αποκλίνουσες οικονομικές εξελίξεις εντός της ευρωζώνης φέρνουν σε δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Η ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, το ΕΚΤ θα έπρεπε προς το παρόν να αυξήσει λίγο τα επιτόκια, αλλά για τις άλλες χώρες πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα για να διοχετεύσει ρευστότητα», είπε, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε τραπεζικό συνέδριο.
Πρόκειται για μία ασυνήθιστη παρέμβαση της κ. Μέρκελ, καθώς αποφεύγει να σχολιάσει την πολιτική της ΕΚΤ.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της χώρας το 2013, στο 0,5% από 0,4% προηγουμένως.
Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2014 παραμένει σταθερή στα 1,6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου