Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: "Η αθέατη πλευρά της αληθινής Αντίστασης στη δικτατορία"

Ο Σπύρος Μουστακλής γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1926, συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση (ΕΔΕΣ) και σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας συμμετείχε στο κίνημα του Ναυτικού. Υπήρξε από τους λίγους αξιωματικούς του Στρατού που συνεργάστηκε ως ταγματάρχης με το κίνημα του Ναυτικού το οποίο προδόθηκε πριν την εκδήλωσή του, με αποτέλεσμα να συλληφθεί (1973). 
Κρατήθηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ για 47 ημέρες όπου βασανίστηκε άγρια. Υπέστη "αφασία κινητικού τύπου, με μπλοκαρισμένο το κέντρο της κίνησης και της ομιλίας, εξαιτίας εγκεφαλικού που προκλήθηκε από βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα".  
 Νοσηλεύτηκε στην Πολυκλινική Αθηνών και στο ΚΑΤ, όπου παρέμεινε για δυο χρόνια, υποβαλλόμενος σε εντατικές φυσικοθεραπείες. Κατάφερε να σταθεί όρθιος και να περπατήσει, αλλά δεν μπόρεσε να ξαναμιλήσει ποτέ. 
Πέθανε την 28η Απριλίου 1986. Μετά το θάνατό του, δόθηκε τιμητικά το όνομά του στο στρατόπεδο του Μεσολογγίου. Προτομή του έχει αναγερθεί στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ) στην Αθήνα.
Ο Σπύρος Μουστακλής είναι η αθέατη πλευρά της αληθινής Αντίστασης στη δικτατορία. Υπήρξε ένας συνειδητοποιημένος μαχητής της Δημοκρατίας, ένας επαναστάτης που ζούσε με το βίωμα της δράσης και την αίσθηση του δικαίου απέναντι σε κάθε εξουσία. Η ηρωική του στάση αποτελεί άσβεστο φάρο Αξιοπρέπειας και Αγώνα για την Ελευθερία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου