Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Η ισορροπία του «τρόμου»

Για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί. Αλλά αν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί, τότε δύο γεγονότα θα συμβούν ταυτοχρόνως.

1. Ακόμα ένα σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα με μεγάλη απήχηση στο Εθνικό ακροατήριο, θα ακυρωθεί.  Για  μια ακόμα φορά ο Α.Τσίπρας θα φανεί αναξιόπιστος.


Μάλιστα, επί των ημερών του θα γίνει αυτό που δεν έγινε επί Σαμαροβενιζέλων. Ο πλειστηριασμός και της πρώτης κατοικίας. Το σύνθημα « κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», γραμμένο στα πλακάτ που κρατούσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα τους στοιχειώνει.

Στην εποχή της εικόνας τίποτα δεν ξεχνιέται. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν οι σημερινοί υπουργοί της κυβέρνησης.

2. Η διενέργεια των πλειστηριασμών θα φέρει αντιμέτωπο τον ΣΥΡΙΖΑ, με τους «ακτιβιστές» του Ρουβίκωνα, που αποτελούν την ομάδα κρούσης κάποιων συνιστωσών του κόμματος. Ως γνωστόν όλες οι απόπειρες να διενεργηθούν πλειστηριασμοί απέτυχαν, γιατί εισέβαλαν βίαια τα μέλη του Ρουβίκωνα και άλλων «φιλανθρωπικών» οργανώσεων στους χώρους όπου επρόκειτο να διενεργηθούν.

Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί εκτεθειμένος σε ένα ακροατήριο με το οποίο είχε από το παρελθόν στενούς αγωνιστικούς δεσμούς. Μαζί έκαψαν την Αθήνα το 2008.

Έτσι, με την διενέργεια των πλειστηριασμών, κινδυνεύει να καταρρεύσει η απόπειρα της ηγετικής ομάδας να αναστηλώσει το αριστερό προφίλ της, που τόσο επίμονα προσπαθούσε να χτίσει με τα λεγόμενα «δικαιωματικά» νομοσχέδια.

Για να μην συμβούν όλα αυτά ή να μετριασθούν οι αντιδράσεις των λεγόμενων «ακτιβιστών», η κυβέρνηση ήρθε σε μια άτυπη συμφωνία μαζί τους. Έδωσε άδεια στον καθοδηγητή τους τον Κουφοντίνα, με αντάλλαγμα την σιωπή τους για τους πλειστηριασμούς.

Δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν, καθώς πολλά ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν με ιδιαίτερη συμπάθεια αυτές τις κινηματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις τους, που βέβαια είναι παράνομες. Καταπατούν συγκεκριμένα άρθρα του Ποινικού Κώδικα.
Αυτή όμως η ανοχή στην παρανομία, δεν είναι συγκυριακή. Απορρέει από την αντίληψη που έχει η ριζοσπαστική Αριστερά για τον νόμο και την τάξη, από την αντίληψη που έχει για τα όρια άσκησης της πολιτικής πρακτικής.

Όρια ρευστά, που περιλαμβάνουν έτσι και τις παράνομες μορφές πάλης, μιαν αντίληψη που έρχεται από πολύ παλιά.

Όσο λοιπόν, οι εισβολές στα Ειρηνοδικεία ήταν άνευ κόστους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιδρούσε, για να μην πω ότι συμπαραστεκόταν στους εισβολείς. Τώρα όμως που κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και το ίδιο το success story, έκανε μιαν ιεράρχηση στόχων και επέλεξε την ρήξη με τους κάθε είδους Ρουβίκωνες.

Για να περιορισθούν οι αντιδράσεις τους, η κυβέρνηση έδωσε την άδεια στον Κουφοντίνα που είχε ως «σωματοφυλακή» μέλη αυτών των οργανώσεων, για όσο διάστημα ήταν εκτός φυλακής.

Αν αυτή η άτυπη συμφωνία τηρηθεί, θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Πάντως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην διενέργεια των πλειστηριασμών.

Θα δούμε τι θα πράξουν οι Ρουβίκωνες.

Του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου