Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Άλλοι εισακτέοι τον Σεπτέμβριο




Νέο αλαλούμ με τροπολογία από το υπουργείο Παιδείας για ns πανελλαδικές των δύο ταχυτήτων

Δίνουν επιπλέον 700 θέσεις από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, αλλά δύσκολα θα κατακτηθούν

Με νέα αύξηση εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για θέσεις όμως τις οποίες μπορεί να διεκδικήσει ο υποψήφιος του Σεπτεμβρίου (εφόσον Ξεπεράσει τη βάση που θα προκύψει από τις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου), επανήλθε το υπουργείο Παιδείας, που καταθέτει σήμερα στη Βουλή τη σχετική τροπολογία.


Το υπουργείο, αντί να επιλύει προβλήματα που έχουν προκύψει με us επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι τα περιπλέκει. Κι αυτό γιατί μπορεί να δίνει επιπλέον περίπου 700 θέσεις εισακτέων πανελλαδικά (1% μοιρασμένο από 0,5% σε Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια), αλλά αυτές είναι δύσκολα κατακτήσιμες!

Στον περίπλοκο ορισμό της επιτυχίας που θα ισχύσει τον Σεπτέμβριο για όσους μαθητές έχουν προβλήματα υγείας τον Ιούνιο και δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις, τίθενται τα εξής ερωτήματα: θα δοθεί τις επόμενες ημέρες ακέραιος αριθμός εισακτέων ανά Τμήμα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ Για παράδειγμα, στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, στην οποία φέτος εισάγονται 155, το 0,5% γίνεται ένας επιπλέον υποψήφιος για τον Σεπτέμβριο! Σε τμήμα όμως με 60 εισακτέους πόσοι θα μπουν με την ίδια ποσόστωση.

Είναι νομικά ασφαλής ο συσχετισμός των εξετάσεων Σεπτεμβρίου και Ιουνίου Ο πρώτος των πρώτων του Σεπτεμβρίου μπορεί να μην τα καταφέρει να μπει στη σχολή πρώτης προτίμησής του εάν δεν έχει πε τύχει τη βάση που διαμορφώθηκε από τις εξετάσεις του Ιουνίου.

Αυτά οδήγησαν σε αντιπαράθεση, χθες στη Βουλή, του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, που μίλησε για θεσμική ακαταστασία και παραβίαση της αρχής της ισότητας μεταξύ υποψηφίων. Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, σε όσους αρρωστήσουν τον Ιούνιο θα δοθεί άδικη λύση τον Σεπτέμβριο.

Απαντώντας ο υπουργός αναρωτήθηκε είναι δυνατόν αυτά τα παιδιά (σ.σ.: που αρρώστησαν ή υπέστησαν ψυχική οδύνη) να μαζέψουν τα μυαλά τους και να εξεταστούν.

Βέβαια, τα προηγούμενα χρόνια οι μαθητές αυτοί εξετάζονταν πάντα τον Ιούνιο αμέσως μετά τις πανελλαδικές και όχι τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, σύμφωνα με την τροπολογία για τις επαναληπτικές εξετάσεις:

Συμμετέχουν υποψήφιοι ΓΕΑ και ΕΠΑΛ που δεν έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές του Ιουνίου εξαιτίας λόγου υγείας ή ψυχικής οδύνης συνεπεία θανάτου συγγενούς Α βαθμού εξ αίματος ή Β' βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή.

Εξετάζονται υποχρεωτικά στο σύνολο των μαθημάτων..




Ρεπορτάζ ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου