Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΚΟΤΕΙΝΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Είναι γνωστό σε όλους, δυστυχώς, ότι το κράτος μας λειτουργεί εκτός τόπου και χρόνου. Συχνά δεν γνωρίζει η δεξιά του τι ποιεί η αριστερά του, με αποτέλεσμα τη λήψη ακατανόητων αποφάσεων που έχουν δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις, κυρίως στους πιο αδύναμους. Με μια τέτοια ακατανόητη υπουργική απόφαση, την υπ' αριθμόν 139101 ΓΔ4,που δημοσιεύτηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο (ΦΕΚ 3674 28 8 2018), το υπουργείο Παιδείας ζητεί από τους ανήλικους μαθητές που σκοπεύουν να εγγραφούν στα εσπερινά γυμνάσια να προσκομίσουν προηγουμένως: α) αντίγραφο του βιβλιαρίου εργασίας τους, δεδομένου ότι είναι απαραίτητη κατά νόμο η έκδοση του προκειμένου να εργαστεί κάποιος ανήλικος, β) εκτύπωση από το σύστημα Εργάνη , από την οποία να προκύπτει η σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Πολύ σωστά καταλάβατε! Το υπουργείο τούς υποχρεώνει να προσκομίζουν τα... ένσημα τους (!), αλλιώς τίθενται εκτός εκπαίδευσης! Λες και δεν γνωρίζουν στο υπουργείο τα ποσοστά της ανεργίας στα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων
ΛΕΣ ΚΑΙ δεν έχουν πληροφορηθεί για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας. Λες και δεν αποτελεί κοινό μυστικό ότι πρόκειται για ζούγκλα , στην οποία η ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία, ειδικώς των ανήλικων μαθητών, είναι καθεστώς. Καθώς, επίσης, και ποια είναι η τύχη όποιου τολμήσει να την καταγγείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας: η αυθημερόν απόλυση.
Αλλά και στα θέματα της άμεσης αρμοδιότητάς τους πώς είναι δυνατόν να διέφυγαν από τόσους συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες οι δραματικές συνέπειες αυτής της απόφασης Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για Υποχρεωτική Εκπαίδευση, για 5000 μαθητές που καλούνται να απορροφήσουν μόλις 70 εσπερινά γυμνάσια!
Ο πληθυσμός των μαθητών που βρίσκουν καταφύγιο στα νυχτερινά σχολεία αποτελείται ως επί το πλείστον από παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Αρκετοί κινούνται στο όριο της νομιμότητας με την παρανομία, με παρελθόν στις μικροκλοπές και στα ναρκωτικά, άλλοι έχουν εγκαταλείψει την ημερήσια εκπαίδευση σε νεαρή ηλικία, γιατί για διάφορους λόγους, υποκειμενικούς και αντικειμενικούς, απεβλήθη σαν ως οι παρείσακτοι του κανονικού σχολείου.
Όλοι αυτοί οι απόκληροι γαβριάδες , που προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατηθούν εντός κοινωνίας, δίνοντας τη δική τους σκληρή μάχη και με τον καθημερινό χρόνο και τις αντοχές τους αλλά και με τα χαμένα χρόνια της ζωής τους, οδηγούνται τώρα με αυτήν την υπουργική απόφαση ξανά στο περιθώριο.
ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ το πρώτο εξατάξιο εσπερινό γυμνάσιο λειτούργησε ήδη από το σχολικό έτος 1934-1935, με φορέα τον Φοιτητικό Εκπαιδευτικό Σύνδεσμο. Στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα εντάχθηκαν από τη δεκαετία του 1950 όταν άρχισαν να λειτουργούν νυχτερινά σχο).εία στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για να καταπολεμηθεί ο ευρείας έκτασης αναλφαβητισμός. Εσπερινά δημοτικά σχολεία λειτουργούσαν στην πατρίδα μας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Καλό είναι να τα θυμόμαστε αυτά. Και για να μην ξεχνιόμαστε, αλλά και για να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη ευαισθησία και ευλυγισία όχι την ανάγκη αλλά το δικαίωμα όλων στη μόρφωση. Τη μόνη που μπορεί να γλυκάνει τις πίκρες από τις αδικίες της ζωής, αλλά και να προσφέρει την πιο ουσιαστική βοήθεια για την υπέρβαση και την ανατροπή τους από όσους σημαδεύτηκαν από αυτές σε τρυφερές ηλικίες. "Δικι ιγόρος δημοσιογράφος.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου