Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Πειραματόζωα για το 2020 οι μαθητές της Α Λυκείου




Νομοσχέδιο με άρωμα εκλογών για το νέο σύστημα εισαγωγής
 
Έντονο προεκλογικό άρωμα αναδίδει το πακέτο νομοθετικών πρωτοβουλιών που προανήγγειλε ο Κώστας Γαβρόγλου, βγάζοντας από το συρτάρι το σχέδιο για νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Μετά την αναπάντεχη στήριξη από τον ΟΟΣΑ, ότι οι πανελλαδικές πρέπει να αντικατασταθούν, ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του στο     κανάλι της Βουλής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατατεθεί το νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι ή μετά τον Αύγουστο, ανάλογα με ης εξελίξεις και στα δημοσιονομικά.

Διορισμοί 

Μάλιστα, όπως είπε ο Κώστας Γαβρόγλου, μπορεί να πρόκειται τελικά για πολυνομοσχέδιο, στο οποίο θα ενταχθούν και οι διατάξεις για επιμόρφωση και τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, κάτι που επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση. Το πακέτο αυτό, εκτός από τα προεκλογικά, φιλολαϊκά μέτρα των διορισμών και του εξεταστικού, ικανοποιεί εν μέρει και τους θεσμούς, καθώς φέρνει στο προσκήνιο και την επιμόρφωση, κάτι που είναι πρόκριμα για την επέκταση του μέτρου της αξιολόγησης μετά τα στελέχη και στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.
Ο Κώστας Γαβρόγλου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο αντικατάστασης των πανελλαδικών. Κινήθηκε πάλι στους άξονες της πρώτης εφαρμογής του νέου συστήματος το 2020, στην προσμέτρηση του βαθμού του απολυτηρίου σε άγνωστο ποσοστό στο σύστημα εισαγωγής, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της ελεύθερης πρόσβασης στο σύνολο των σχολών, πλην των Ιατρικών, Πολυτεχνικών και Νομικών.
Οι μαθητές που σήμερα φοιτούν στην Α' Λυκείου θα είναι τα πειραματόζωα του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πάντως, ο Κώστας Γαβρόγλου, θέλοντας να καθησυχάσει τους μαθητές, τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα, είπε ότι οι αλλαγές θα γίνουν πολύ σταδιακά. Βέβαια, οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας δεν διαφοροποιούνται στην ουσία τους από το αρχικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει τον περασμένο Αύγουστο, το οποίο ήταν πολύ περίπλοκο και αδύνατον να εφαρμοστεί πρακτικά, ενώ προκαλούσε αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολικής, που εκτιμά ότι ως σχέδιο η ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια χωρίς κάποιο σύστημα εξετάσεων δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου