Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΑΠΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ



Ζητεί πάλι δίδακτρα στα πανεπιστήμια η τρόικα

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ τις απαιτήσεις της η τρόικα στο πλαίσιο της τεχνικής συμφωνίας, ζητώντας πάλι δίδακτρα για τη φοίτηση σε πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ και εκμετάλλευση της ιδιοκτησίας τους, για την εξασφάλιση εσόδων για τα ανώτατα ιδρύματα.

Το σχέδιο συμφωνίας της 3ης Δεκεμβρίου 2017 αναφέρεται σε τρόπους για να διασφαλίσουν οι Αρχές τα έσοδα των ΑΕΙ και ΑΓΕΙ, που θα προέρχονται από δίδακτρα για τη φοίτηση υπηρεσίες προς τρίτους και την εκμετάλλευση της ιδιοκτησίας των πανεπιστημίων .


Η διατύπωση είναι γενικόλογη και θα μπορούσε να σημαίνει την εισαγωγή διδάκτρων ακόμα και σε προπτυχιακά προγράμματα, αν δεν υπήρχε ρητή αντίθετη διατύπωση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας με τον τελευταίο νόμο πλαίσιο ψαλίδισε τα δίδακτρα σια μεταπτυχιακά προγράμματα, παρά την αντίθεση των πρυτανικών Αρχών που είχαν βρει ένα σημαντικό έσοδο.

Εφόσον το κείμενο που διέρρευσε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καλή θα ήταν μία διευκρίνιση από το υπουργείο Παιδείας σχετικά με την ακρίβεια των απαιτήσεων των θεσμών.

Σύμφωνα με το συμπληρωματικό Μνημόνιο η ελληνική πλευρά δεσμεύεται, ως ι ον Ιούνιο του 2018, να ψηφίσει νόμους για την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης, ενώ στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να καθοριστεί η στρατηγική για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αλλαγές στην οργάνωση της Δευτεροβάθμιας και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και επανανομοθέτηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Έμφαση δίνεται στα απαιτούμενα μέτρα για την αξιολόγηση και στους μελλοντικούς διορισμούς των διοικητικών στελεχών της εκπαίδευσης, ώστε να διασφαλιστεί η αποπολιτικοποιημένη, διαφανής και αξιοκρατική διαδικασία.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου