Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

ΣΥΡΙΖΑ προς εργαζόμενους Στο Κόκκινο: Ή δέχεστε 20% μείωση μισθού ή απολύεστε


Την ξεκάθαρη πρόθεση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές μισθών και σε απόλυση όσων δεν δεχτούν τη μείωση και την υπογραφή ατομικής σύμβασης προχώρησε με τον πιο επίσημο τρόπο αντιπροσωπεία του κυβερνητικού κόμματος που στις 6 Νοεμβρίου «παρουσίασε» στους εργαζόμενους του ραδιοφωνικού σταθμού 105,5 Στο Κόκκινο το σχέδιο του για τη διάσωση των μέσων του κόμματος, δηλαδή όλων των περιφερειακών σταθμών «Στο Κόκκινο» (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Πάτρα), της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» και των ιστότοπων www.stokokkino.gr, www.avgi.gr και www.left.gr.
Την αρχή έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο γραμματέας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος έμεινε στο να διατρανώσει την -κενού περιεχομένου- πολιτική απόφαση του κόμματος να μείνουν ανοιχτά τα Μέσα του κόμματος και να δημιουργηθεί όμιλος  που θα περιλαμβάνει ένα ραδιόφωνο, μία εφημερίδα και ένα site, και μάλιστα μέχρι τον Ιανουάριο θα στεγαστούν και στο ίδιο κτίριο. Πώς γίνεται μια ενοποίηση-συγχώνευση να διασφαλίσει θέσεις εργασίας, θα αναρωτηθεί κάποιος/α.
Την απάντηση έδωσε τελικά ο Δημήτρης Στούμπος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο οποίος αφού παραιτήθηκε από το Δ.Σ. της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» ήρθε στους εργαζομένους στον ραδιοφωνικό σταθμό για να ανακοινώσει το σχέδιο διάσωσης που το μόνο απτό το οποίο περιλαμβάνει είναι η μείωση 20% του μισθού των εργαζομένων με «μαξιλάρι» τα 750 ευρώ. Και αυτό, όπως υποστήριξε, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να πληρώνονται στην ώρα τους και όχι με καθυστερήσεις όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, ενώ όπως τους ενημέρωσε θα τους δίνεται ένα «αξιοπρεπές» επιμίσθιο για να δουλεύουν και στα άλλα μέσα του επικείμενου ομίλου.
Μαζί με τη μείωση του μισθού τους, οι εργαζόμενοι όμως έμαθαν ότι οι δύο (μέχρι σήμερα) οφειλόμενοι μισθοί δεν θα καταβληθούν αλλά θα «παγώσουν» και θα τους πάρει μόνο όποιος εργαζόμενος απολυθεί ή παραιτηθεί από την επιχείρηση. Ενώ όπως πληροφορήθηκαν, η περικοπή του μισθού θα ισχύσει άμεσα δηλαδή από τον επόμενο μήνα, ενώ τους ζητήθηκε να συμφωνήσουν, αλλιώς να… «αποχωρήσουν»! Αυτή τη λέξη βρήκαν για να περιγράψουν αυτό που σε άλλες επιχειρήσεις, και όχι τις δικές τους, θα ονόμαζαν απόλυση. Μάλιστα ζήτησαν από τους εργαζόμενους να απαντήσουν άμεσα ενώ δόθηκε και περιθώριο τριών ημερών.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκος Φίλης δεν δίστασε να ρίξει την ευθύνη ενός ενδεχόμενου «λουκέτου» στους εργαζόμενους, λέγοντας πως η αντιπαράθεση μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοσίας θα οδηγήσει σε αδιέξοδο και άρα σε κλείσιμο του σταθμού.
Αυτή τη ρητορική άλλωστε χρησιμοποιούν κατά κόρον οι μεγαλοεκδότες γι’ αυτό και ο Ν. Φίλης για να εδραιώσει τη λογική του «μη χείρον βέλτιστον» αναφέρθηκε και στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στα Μ.Μ.Ε. γενικώς, παραπέμποντας στις απληρωσιές από μεγαλοεκδότες όπως ο Χατζηνικολάου και ο Μαρινάκης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Left Media Α.Ε. Κωνσταντίνος Νικόλτσιος κλήθηκε μάλιστα και ενώπιον της Ε.Σ.Η.Ε.Α. να παρουσιάσει το σχέδιο ενοποίησης, απουσία πάλι μιας γραπτής πρότασης και ενός σχεδίου που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του σταθμού.
Πληροφορίες πάλι αναφέρουν πως οι αντίστοιχες μειώσεις μισθών των εργαζόμενων στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» θα είναι 15%, οριζόντια, ενώ παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τις συμβάσεις των εργαζομένων στην ιστοσελίδα www.left.gr, οι οποίοι στην πλειονότητα τους, αν όχι όλοι, είναι υπάλληλοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν μόνο τον εμφανή, απροκάλυπτο εκβιασμό σε βάρος των εργαζόμενων, αλλά και το πως η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. χρησιμοποιεί όλες τις μεθόδους των μεγαλοεκδοτών, που κατά τα άλλα ισχυρίζεται ότι αντιμάχεται, προκειμένου χωρίς αντιδράσεις ή πολιτικό κόστος να περιορίσει τα έξοδα των επιχειρήσεων της που με δική της ευθύνη – γιατί ας μην ξεχνάμε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διόριζε διευθυντές, διευθύνοντες συμβούλους – διογκώθηκαν ανεξέλεγκτα.

Μέσα στην εβδομάδα οι εργαζόμενοι στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο» θα πραγματοποιήσουν συνέλευση κατά την οποία θα πάρουν απόφαση για να δώσουν τη δική τους συλλογική απάντηση στον ωμό εκβιασμό που τους έθεσαν ξεκάθαρα οι εργοδότες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου