Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Υπό κατάργηση το Διάταγμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.



Την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 152, το οποίο αφορούσε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. Ταυτόχρονα θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση νέου πλαισίου, το οποίο, όπως ανακοινώθηκε, θα καθιερώνει διαφορετικές αντιλήψεις για τον ρόλο των συλλόγου διδασκόντων και των στελεχών της εκπαίδευσης και τη μεταξύ τους συνεργασία, καθώς και των εκπαιδευτικών αναγκών των σχολείων .

Το ΠΔ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είχε υπογραφεί τον Νοέμβριο του 2013 επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβαντόπουλου, αλλά έκτοτε δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, καθώς υπήρχαν σθεναρές αντιδράσεις από τον κόσμο της εκπαίδευσης. Βασικό επιχειρήματα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση ήταν ο φόβος κατηγοριοποίησης των σχολείων και ότι δείχνει την έξοδο σε πολλούς εκπαιδευτικούς.


Οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για τον προγραμματισμό και την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου θα τεθούν προς διαβούλευση και εν συνεχεία προς νομοθέτηση. Στόχος είναι η δημιουργία αποκεντρωμένου συστήματος διοίκησης, στο οποίο θα μετέχουν όλοι οι βασικοί συντελεστές (Πολιτεία, εκπαιδευτικοί, μαθητές) μέσω των μαθητικών συμβουλίων, καθώς και η κοινωνία μέσω των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις προτάσεις του υπουργείου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τονίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί της τάξης δεν θα αξιολογούνται, αλλά θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή και την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου