Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΕΠ: Από τη σχολική χρονιά 2018-2019 οι μεταβολές στα σχολεία -Με αλλαγές στην Α' και Β' Λυκείου

Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOCΚαμία μεταβολή στα μαθήματα κατά την ερχόμενη σχολική χρονιά 2017-18.
Οι μεταβολές θα ξεκινήσουν από το σχολικό έτος 2018-19, με διαφοροποιήσεις και αλλαγές στην Α' και Β' λυκείου, είπε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), Γεράσιμος Κουζέλης.
Ο Κουζέλης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ξεκαθάρισε ότι οι τελικές αλλαγές είναι προγραμματισμένες για το 2019-20, οπότε αναμένεται να εφαρμοστεί και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Επεσήμανε μάλιστα ότι προχωράει η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών της Ιστορίας, με την υπεύθυνη επιστημονική επιτροπή, που απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς, να έχει προχωρήσει το αρχικό πόρισμά της σε μία διευρυμένη επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και συνεργάτες από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

«Πρόκειται για πρόταση αδρών γραμμών», σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΕΠ. Παράλληλα, οι ξένες γλώσσες (ώστε να συμβαδίζουν με τη δυνατότητα χορήγησης πιστοποίησης) και τα Θρησκευτικά πραγματοποιούνται ήδη με νέα προγράμματα σπουδών όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΙΕΠ.
Τόνισε επίσης ότι αυτά τα προγράμματα «ήταν ήδη στο συρτάρι» έτοιμα και γι' αυτό έχουν προχωρήσει.
Συγκεκριμένα για τα Θρησκευτικά, ο Κουζέλης ξεκαθάρισε ότι το 2017-18, το μάθημα θα γίνει με φακέλους μαθητή, ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά, 2018-19, θα είναι έτοιμα τα νέα βιβλία.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση επιστημονικών επιτροπών, που θα ασχοληθούν με τη διαμόρφωση προτάσεων για αλλαγές στα προγράμματα σπουδών για τα μαθήματα φυσικών και κοινωνικών επιστημών, καθώς επίσης και για το μάθημα της Γλώσσας.
Ο πρόεδρος του ΙΕΠ αναφέρθηκε και στην πρόταση του Ινστιτούτου προς το υπουργείο Παιδείας για τον νέο τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που έχει δει το φως της δημοσιότητας εδώ και αρκετό καιρό.
Αυτό, όμως, που είναι καινούριο στην πρόταση του ΙΕΠ, είναι το ότι προσανατολίζεται σε ενός είδους «συγχώνευσης» των ενδοσχολικών και των πανελλαδικών εξετάσεων και τη δυνατότητα απολυτηρίου «διπλής όψης».
Αναλυτικά, το ΙΕΠ υποστηρίζει τη διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων και την «πανελλαδικώς οργανωμένη» εξέταση των τεσσάρων μαθημάτων στο τέλος της χρονιάς. Από εκεί και πέρα, θα υπάρχει μία ποσόστωση, με συντελεστές βαρύτητας, από την οποία, ανάλογα τη χρήση του απολυτηρίου, θα βγαίνει ο τελικός βαθμός.
Στην ουσία, πρόκειται για ένα «απολυτήριο απόλυσης», για τον βαθμό του οποίου θα προσμετράται με μεγαλύτερο συντελεστή τα αποτελέσματα των ενδοσχολικών βαθμών και με μικρότερο εκείνα των πανελλαδικών και παράλληλα, για ένα «απολυτήριο εισαγωγής», για τους υποψηφίους που θα θέλουν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια, στο οποίο όμως θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα οι βαθμοί των πανελλαδικών και μικρότερη εκείνοι των ενδοσχολικών.
Ωστόσο, τα παραπάνω, όπως υπογράμμισε και ο Γεράσιμος Κουζέλης, είναι στο πλαίσιο πρότασης που απηύθυνε το ΙΕΠ προς το υπουργείο και τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Μάλιστα, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης του υπουργείου, που θα «μεταφραστεί» σε σχέδιο νόμου, είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκε και η ιστοσελίδα του ΙΕΠ (www.iep.edu.gr), η οποία αναμορφώθηκε με στόχο να είναι πιο φιλική στους χρήστες, παρέχοντας, μάλιστα, στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να αντλούν ευκολότερα εκπαιδευτικό υλικό, μέσω του «ψηφιακού αποθετηρίου» που δημιουργήθηκε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου