Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Αποχωρεί από την Ελλάδα η Eldorado Gold – Οι αντιδράσεις



Η Eldorado Gold ανακοίνωσε την αναστολή των επενδύσεών της στην Ελλάδα καταγγέλοντας τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις εκ μέρους του υπουργείου Ενέργειας. «Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να εργαστεί στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων, να εκδώσει έγκαιρα τις άδειες και να στηρίξει την επένδυση» το μήνυμα του επικεφαλής της καναδικής εταιρείας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε προ ολίγου, πέρα από κάποια προγράμματα συντήρησης και περιβαλλοντικής διαχείρισης, η Eldorado Gold «υπό τις παρούσες συνθήκες» δεν θα συνεχίσει τις επενδύσεις της στη Χαλκιδική και στη Θράκη (λόφος Περάματος, Σάπες).

Η εταιρεία αναφέρει ως αιτία την καθυστέρηση έγκρισης «αδειών ρουτίνας» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει «εμποδίσει» τη δυνατότητά της να «αναπτύξει και να λειτουργήσει» τα ορυχεία στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα. Τα ορυχεία αυτά, όπως και αυτό το Στρατωνίου, θα τεθούν σε καθεστώς συντήρησης από τις 22 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε. Οι εργαζόμενοι θα απολυθούν και οι συμβάσεις των συμβασιούχων θα τερματιστούν.
Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι η εταιρεία «ακόμα αναμένει λεπτομέρειες από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την διαδικασία διαιτησίας που εκκρεμεί». Σημειώνεται ότι «δεν έχει ειδοποιηθεί επισήμως» για το αντικείμενο της διαιτησίας και εκφράζεται η βεβαιότητα ότι η όποια διαδικασία θα δείξει εκ νέου τη συμμόρφωση της εταιρείας «με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς». Η Eldorago Gold υπενθυμίζει στην ανακοίνωση ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας «έχει επανειλημμένα επικυρώσει την εγκυρότητα των αδειών και της λειτουργίας μας με 18 θετικές για την Εταιρεία αποφάσεις μέχρι σήμερα».
Η εταιρεία, σημειώνεται, «θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών».
Η ανακοίνωση της εταιρείας
«Είναι εξαιρετικά ατυχές να βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο όταν θα έπρεπε να υλοποιούμε ένα σημαντικό επιχειρηματικό σχέδιο και να προσθέτουμε άλλες 1.200 θέσεις εργασίας στο σημερινό εργατικό δυναμικό μας, περίπου 2.400 ατόμων, στην Ελλάδα. Η επένδυση της Eldorado στην Ελλάδα αφορά στην οικοδόμηση μιας παγκοσμίου επιπέδου δραστηριότητας και μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμο εταίρο της χώρας, έχοντας την ικανότητα να προάγει τις δεξιότητες και την κατάρτιση των ανθρώπων της και να προσφέρει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για την ευημερία οικογενειών και τοπικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός ότι, ως οικονομικός εταίρος αυτή η επιχείρηση μπορεί να προσφέρει τα άκρως αναγκαία φορολογικά και εξαγωγικά έσοδα για τις επόμενες γενιές.
Η Eldorado ήταν και παραμένει ένας προσηλωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών. Από την εξαγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας με αντίτιμο 2 δισ. δολάρια το 2012, η Eldorado έχει επενδύσει επιπλέον 1 δισ. δολάρια στη χώρα. Το ποσό αυτό θα διπλασιαζόταν αν ήταν σε θέση να αναπτύξει πλήρως τα έργα της σε Ολυμπιάδα, Σκουριές και Πέραμα. Ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση αδειών από την ελληνική κυβέρνηση, η Eldorado δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις επενδύσεις της στη χώρα. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους μετόχους μας να διαθέτουμε τα κεφάλαια όχι μόνο σε έργα με υψηλότερες αποδόσεις αλλά και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας και συνεργάζονται μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Ως εκ τούτου, η Eldorado δεν μπορεί να συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο τα κεφάλαιά της χωρίς αυτές τις άδειες και θα επιδιώξει με όλα τα μέσα προκειμένου να προχωρήσει η επένδυσή της και να υπερασπιστεί τα συμβατικά της δικαιώματα.
Εάν η ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί να εργαστεί στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων με την Ελληνικός Χρυσός, να εκδώσει έγκαιρα τις άδειες και να στηρίξει την επένδυση, τότε η Eldorado θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει τα επενδυτικά της σχέδια στη χώρα».
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει από τον Αύγουστο ότι θα υπάρξει διαιτητική διαδικασία εναντίον της Ελληνικός Χρυσός, με τον αρμόδιο υπουργό να παρατείνει πρόσφατα την προθεσμία επίσημης ειδοποίησης ως τις 15 Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία προσάπτει στην κυβέρνηση καθυστερήσεις άνω των 30 μηνών για άδειες. Ο επικεφαλής της καναδικής πολυεθνικής θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο Hilton.
Εκπρόσωπος εργαζομένων: «Ανάξια κυβέρνηση γεμάτη από ψεύτες»
Εκπρόσωπος των εργαζομένων στις Σκουριές είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ: «Κάποιοι στην Αθήνα δεν θέλουν να ακούσουν. Οι μεταλλωρύχοι δεν φοβόμαστε κανέναν και τίποτα γιατί παίζουμε με τη ζωή μας κάθε ημέρα οπότε δεν μας πειράζει να αντιπαρατεθούμε με μία ανάξια κυβέρνηση γεμάτη από ψεύτες. Είμαστε συνολικά 2.400 εργαζόμενοι συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων. Η κυβέρνηση αμφισβητεί τα συγκεκριμένα νούμερα. Η κυβέρνηση με τις τακτικές της προσπαθεί να εξαντλήσει και τους εργαζομένους και τον επενδυτή. Αυτό που πιστεύουμε είναι πως η εταιρεία θα κάνει παύση εργασιών και πως θα δηλώσει πως δεν υπάρχει αντικείμενο. Με την ανακοίνωση ουσιαστικά η εταιρεία αναφέρει πως αντικείμενο θα έχουν 100 μόλις εργαζόμενοι. Το θέμα με τις Σκουριές δεν είναι περιβαλλοντικό αλλά πολιτικό».
Η επένδυση της Εl Dorado στην Ελλάδα
Έργο Σκουριών (Χαλκιδική)
Οι δραστηριότητες κατασκευής και ανάπτυξης του έργου των Σκουριών, με επένδυση άνω των 350 εκ. δολαρίων μέχρι σήμερα και με εργατικό δυναμικό 530 ατόμων συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.
Έργο Ολυμπιάδας (Χαλκιδική)
Η φάση δοκιμαστικής λειτουργίας του ανακαινισμένου εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας ολοκληρώνεται και η έναρξη εμπορικής παραγωγής της φάσης 2 επρόκειτο να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Ο σημερινός αριθμός εργαζομένων στην Ολυμπιάδα είναι περίπου 950 άτομα συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων. Η δοκιμαστική φάση και η περαιτέρω ανάπτυξη του μεταλλείου θα ανασταλεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Μέχρι σήμερα, η Eldorado έχει επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια στην Ολυμπιάδα.
Έργο Στρατωνίου (Χαλκιδική)
Η μεταλλευτική δραστηριότητα Στρατωνίου απασχολεί σήμερα περίπου 830 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, και είχε διάρκεια ζωής περίπου ενός έτους βάσει των βεβαιωμένων και πιθανών αποθεμάτων στις αρχές του 2017. Υπάρχουν γεωλογικές ενδείξεις για αύξηση των γεωλογικών αποθεμάτων και κατά συνέπεια επέκτασης της ζωής του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, ενώ ταυτόχρονα η Eldorado υλοποιεί γεωτρητικό πρόγραμμα προκειμένου να εξερευνήσει το κατώτερο τμήμα του κοιτάσματος. Πρόσθετες επενδύσεις θα ήταν απαραίτητες κατά τα επόμενα δύο χρόνια για την επιβεβαίωση πρόσθετων γεωλογικών αποθεμάτων. Όλες οι δραστηριότητες εξόρυξης και εξερεύνησης θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.
Έργα Περάματος και Σαπών (Θράκη)
Τα έργα Περάματος και Σαπών βρίσκονται επί του παρόντος σε καθεστώς συντήρησης λόγω των εκκρεμών αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου Περάματος και για το πρόγραμμα γεωτρήσεων στις Σάπες – και οι δύο παραμένουν σε εκκρεμότητα για περισσότερα από τρία χρόνια».
Κικίλιας για Eldorado: Ο Τσίπρας είναι σαν τον τυφώνα Ίρμα
Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας μετά την εξέλιξη με την απόφαση της Eldorado Gold να αποχωρήσει από την Ελλάδα.
Ο κ. Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε «από το στόμα του κυρίου Τσίπρα το Σαββατοκύριακα ειπώθηκαν τόσα ψέμματα που ντράπηκαν οι λέξεις.Το επενδυτικό κρεσέντο που έλεγε ο κ.Τσίπρας έρχεται με την Eldorado να αποχωρεί και την Ελληνικό ΑΕ που θα έφερνε τόσες θέσεις εργασίες να μην προχωράει την επένδυση. Ο κ.Τσιπρας για την Ελλάδα είναι ότι ο τυφώνας Ιρμα για την Αμερική -Καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμα του».
Σκουρλέτης: Εχουν αλλεργία στα συμπεφωνημένα
«Πρόκειται για κάποια μορφή πίεσης ενόψει της παραπομπής των προβλημάτων της σύμβασης που έχει με το δημόσιο σε διαιτητικό όργανο», είπε στον Αlpha 989 ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Έκανε μάλιστα λόγο για αλλεργία της εταιρείας στα συμπεφωνημένα. Ο υπουργός παρατήρησε ότι πρόκειται για μια κίνηση εξαίρεσης σε αυτό που διαμορφώνεται ως εικόνα στον τομέα των επενδύσεων και ότι υπάρχει μια πολιτική διάσταση, καθώς το θέμα δεν προέκυψε το Σαββατοκύριακο. Χαρακτήρισε στρεβλή την εικόνα ότι είχαν σταματήσει οι εργασίες και ότι μπλόκαρε η επένδυση εξαιτίας των δικών του ενεργειών ως υπουργού Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα με την επένδυση δεν ξεκίνησαν με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Φέσσας για El Dorado: Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την επένδυση
«Συμφωνούμε με τον πρωθυπουργό και θα θέλαμε να γίνουν πράξεις αυτά που λέει». Με αυτή την φράση σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θοδωρής Φέσσας την ομιλία Τσίπρα στην ΔΕΘ και τις δηλώσεις του περί επιχειρηματικότητας και επενδύσεων. «Ό,τι γίνεται και είναι φιλεπενδυτικό και τελικά φιλεργατικό το αντιμετωπίζουμε θετικά. Αυτό θέλουμε τα τελευταία 110 χρόνια που υπάρχουμε (σ.σ. ως ΣΕΒ)» συμπλήρωσε ο κ. Φέσσας. Οπως είπε «υπάρχει δυναμικό για επενδύσεις, οι συνθήκες διαμορφώνονται ανάλογα με τη στιγμή».
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση αποχώρησης της Eldorado Gold ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι υπάρχει ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει την επένδυση προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι διαθέσιμος να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην εταιρεία και την ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι είναι κρίμα «που αντλούμε ένα μικρό ποσοστό των επενδύσεων που γίνονται στην Ελλάδα» ζητώντας ένα μόνο πράγμα: τη σταθερότητα.
Κληθείς να σχολίασει την επίσκεψη Γάλλων επιχειρηματιών με τον πρόεδρο της χώρας Εμμανουέλ Μακρόν ο κ. Φέσσας παρατήρησε αρχικά ότι «όταν οι επιχειρηματίες συνοδεύουν τους πολιτικούς ή έχουν προλειανεί το έδαφος ή αποτελούν μια σπίθα για να ανάψει μια φωτιά» για να προσθέσεις ότι «το ζήτημα είναι να τους εμπνεύσουμε και να μας εμπιστευθούνε».
«Η κυβέρνηση θέλει κάθε επένδυση που κινείται σε νόμιμα πλαίσια» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς
Ως «σήμα επιτάχυνσης της διαπραγμάτευσης και τελικής διαπραγμάτευσης» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς την ανακοίνωση της ELDORADO για την επένδυσή της και την αναστολή λειτουργίας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε πως πρόκειται, με σκακιστικούς όρους, για μια «κίνηση επιθετικής στρατηγικής» και διερωτήθηκε γιατί, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε διαιτησία με το Δημόσιο, αποφάσισε να κάνει, σε αυτήν τη συγκυρία, αυτή την κίνηση.
Η κυβέρνηση θέλει κάθε επένδυση που κινείται σε νόμιμα πλαίσια» σημείωσε ο κ. Μαντάς και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δούμε όλες τις λεπτομέρειες και τι προβλέπεται από τους νόμους και το Σύνταγμα τους κράτους».
Καμμένος για Eldorado: «Επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές δεν τις χρειάζεται η χώρα»
Δεν είναι ευχάριστη η αποχώρηση της ElDorado από την Ελλάδα… Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως εάν σεβαστούν τους κανόνες και πείσουν πως η επένδυση δεν θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά και δεν θα κινδυνεύσει ο τουρισμός της Χαλκιδικής, ότι οι επιφανειακές εξορύξεις, η καταστροφή των δασών δεν θα υπάρξουν τότε θα ήμουν ευτυχής… Χαρούμενος θα ήμουν πάρα πολύ εάν η εταιρεία επιβεβαίωνε πως δεν υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή για την περιοχή της Χαλκιδικής. Επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές δεν τις χρειάζεται η χώρα… Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει εάν τηρείται η νομοθεσία. Μακάρι να καθίσουν στο τραπέζι και να συνεχιστεί η επένδυση» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Π. Καμμένος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως στο παρελθόν ακουλουθήθηκαν πρακτικές «με “δώρα -χάντρες” στους ιθαγενείς, αγορά περιπολικών για την ΕΛΑΣ , εξαγορά τοπικού σταθμού για να πειστεί η τοπική κοινωνία, κ.α.».
«Παραμένω πιστός στη ρήση του Κ. Καραμανλή ότι δεν συνεργάζομαι με τα άκρα…Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθώ στον ίδιο χώρο με τους κ. Βορίδη και Γεωργιάδη» είπε ο κ. Καμμένος, ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ. Ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όφειλε να διορθώσει το λάθος Σαμαρά και να σταματήσει ο εναγκαλισμός με τις ακραίες ομάδες.
Υπογράμμισε ότι εδώ και τρία χρόνια που συνεργάζεται με τον κ.Τσίπρα «δεν έχει στεναχωρηθεί ποτέ» και σημπλήρωσε: «η στάση μας είναι πολύ έντιμη και οι απόψεις μας έχουν γίνει απόλυτα σεβαστές. Αυτά τα τρία χρόνια που είμαστε μαζί με τον κ. Τσίπρα δεν έχουμε φτάσει ούτε μία φορά σε ένταση. Φυσικά και έχουμε διαφωνίες με υπουργούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το καλό του τόπου».
Υποστήριξε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να ακολουθήσει την τακτική Μεϊμαράκη που ψήφισε το 2015 τα μέτρα με τους δανειστές και να συμβάλει στην εθνική ομοψυχία για την έξοδο από τα μνημόνια.
Χαρακτήρισε άδικο φόρο τον ΕΝΦΙΑ ειδικά για ακίνητα που δεν παράγουν εισόδημα, όπως είπε, και συνέχισε: «μακάρι να μπορούσαμε να τον καατργήσουμε χθες». Προανήγγειλε ότι στην αυριανή συνέντευξη Τύπου θα παρουσιάσει δυο νομοσχέδια για ειδικό φορολογικό καθεστώς για μη μόνιμους κατοίκους της χώρας και φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις που επενδύουν στη χώρα.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο κ. Καμμένος δήλωσε: «κάναμε ότι έπρεπε, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, ώστε να μην γίνει η Ελλάδα μία χώρα τράνζιτ τρομοκρατών και κάναμε ότι μπορούσαμε από την πλευρά μας να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες από τη Συρία που οφείλαμε να στηρίξουμε».
Καρανίκας για Eldorado: «Στα τσακίδια και μην στεριώσεις πουθενά»
Ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού στο Μέγαρο Μαξίμου, Νίκος Καρανίκας, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, αναφέρθηκε στην εταιρεία Eldorado Gold και την απόφαση της να αποσυρθεί από την Ελλάδα.
Αναλυτικά έγραψε:
«Η el dorado έκανε αυτό που μπορεί. Μόλυνση , καταστροφή του δάσους , διάλυση ανθρώπινων σχέσεων, εξαγορά συνειδήσεων.
Η τοπική κοινωνία σήμερα πρέπει να βγει στον δρόμο. ..της αποχώρησης αυτής της εταιρίας και αυτου του «εργου» και να στηριξει της έξοδο της απο την χωρα μας, ώστε να γίνει πραγματικότητα η απειλή της.
Στα τσακιδια el dorado και να μην στεριώσεις πουθενά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου