Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Όλα δείχνουν εκλογές!

Όλα δείχνουν εκλογές!Επέμεινε και χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, πως το μνημόνιο τελειώνει τον Αύγουστο του 2018 και πως η χώρα θα είναι έτοιμη να βγει στις αγορές.
Δεν είναι όμως απλό πράγμα να βγεις στις αγορές. Η Πορτογαλία και η Κύπρος που βγήκαν έχουν ισχυρές οικονομίες κι παρ΄ όλα αυτά δανείζονται με πενταπλάσια επιτόκια, από αυτά που δανείζεται η Ελλάδα με τα μνημόνια.
Μέχρι σήμερα, το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση, ήταν να βγει στις αγορές τον περασμένο Ιανουάριο και να διασφαλίσει δανεισμό μόλις τριών δισεκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 4,62%, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί την δανείζουν με επιτόκιο 1%. Και δεν το κατόρθωνε ούτε αυτό, αν δεν υπήρχε η εγγύηση της Ευρώπης.
Αν λοιπόν επιχειρήσει να βγει μόνη της η Ελλάδα στις αγορές τον Αύγουστο του 2018, το επιτόκιο δανεισμού θα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς θα αναζητά πολύ μεγαλύτερα ποσά και χωρίς να εγγυάται κανείς για την ελληνική οικονομία.
Με τα σημερινά δεδομένα κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία. 
Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει πως τα δεδομένα θα έχουν αλλάξει. Ενώ γνωρίζει πως δεν έχουν αλλάξει...
**Μπορεί ο πρωθυπουργός να υποστηρίζει πως τα έσοδα του κράτους εμφανίζουν θετική πορεία, αλλά το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν επιτεύχθηκε ο στόχος του Αυγούστου.
**Μπορεί ο πρωθυπουργός να υποστηρίζει πως η ανεργία υποχωρεί κάθε μήνα με ρεκόρ δεκαπενταετίας, αλλά όλοι γνωρίζουμε πως όλα οφείλονται στην τουριστική περίοδο και πως η πτώση αυτή είναι εποχική.
**Μπορεί να υποστηρίζει οτι η η βιομηχανία κι οι εξαγωγές καταγράφουν
δυναμική άνοδο, αλλά οι επιχειρήσεις μεταφέρουν τις έδρες τους στο εξωτερικό και οι εισαγωγές καταγράφουν μεγαλύτερη άνοδο από τις εξαγωγές.
**Μπορεί να υπενθυμίζει πως πέρυσι η κυβέρνηση διένειμε κοινωνικό μέρισμα περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά αποσιωπά το γεγονός οτι λίγους μήνες αργότερα υποχρεώθηκε να λάβει πρόσθετα οικονομικά μέτρα που ξεπέρασαν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά και πως από τον Αύγουστο του 2015 η χώρα έχει χρηματοδοτηθεί με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Χωρίς αυτά θα είχαμε χρεωκοπήσει.
Είναι λοιπόν σαφές, πως η Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατον να βγει στις αγορές τον Αύγουστο του 2018.
Και πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει δύο επιλογές: 

Ή να υπογράψει νέο μνημόνιο πριν τον Αύγουστο του 2018, ή να καταφύγει σε εκλογές, με βασικό σύνθημά του, “ψηφίστε με για να σας απαλλάξω από τα μνημόνια” ενώ γνωρίζει εκ των προτέρων πως δεν μπορεί να το κάνει.
Το τι θα κάνει φαίνεται ήδη από τις κυβερνητικές εξαγγελίες, που είναι όλες εστιασμένες στο πρώτο εξάμηνο του 2018.
Ο Αλέξης Τσίπρας τι έχει ήδη αποφασίσει τις εκλογές και γι αυτό άρχισε ήδη τους απολογισμούς στα υπουργικά συμβούλια...

Βασίλης Χιώτης
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου