Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Χάλασε η σούπα...

Χάλασε η σούπα...Αν τα χειρότερα ήταν πίσω το χρηματιστήριο θα βρισκόταν πάνω από τις 1.000 μονάδες και οι τραπεζικές μετοχές πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα τιμών της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης - της εγκληματικής ανακεφαλαιοποίησης που το δημόσιο έγραψε ζημιές δεκάδων δισ. ευρώ (μόνο από τις τράπεζες) και έχασε την πλειοψηφική συμμετοχή σε όλες...

Την Άνοιξη του 2014 όταν η Ελλάδα βγήκε στις αγορές ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 1.400 μονάδες. Το Σεπτέμβρη του 2017 μετά την έξοδο στις αγορές ο Γ.Δ. πιέζεται κάτω από τις 800 μονάδες.

Αν στην Ελλάδα στις αρχές του 2015 δεν είχαν γίνει εκλογές και η χώρα είχε τελειώσει με τα μνημόνια, πού θα βρισκόταν ο δείκτης του χρηματιστηρίου που αποτελεί το "θερμόμετρο” της οικονομίας;

Μόνο από την πώληση μέρους των συμμετοχών στις τράπεζες το κράτος θα εισέπραττε πολλών ετών ΕΝΦΙΑ.

Με τα αν όμως δεν γράφεται η ιστορία...

Τώρα εκείνες οι συμμετοχές με την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση είχαν σχεδόν μηδενιστεί.

Επιπλέον οι επενδυτές που ρίσκαραν το Φθινόπωρο του 2015 και συμμετείχαν στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών ακόμη γράφουν ζημιές. Οπουδήποτε στον κόσμο να είχαν επενδύσει θα έγραφαν καλά κέρδη.

Οι τιμές των τραπεζικών μετοχών διαπραγματεύονται κάτω από τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.

Η μετοχή της Εθνικής ήταν χθες στα 0,27 ευρώ με την ανακεφαλαιοποίηση να έχει γίνει πριν δυο χρόνια στα 0,30 ευρώ. Της Άλφα είναι στα 1,80 ευρώ έναντι 2 ευρώ που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση. Αυτές υποτίθεται είναι οι τράπεζες που είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Η τιμή της Πειραιώς χθες ήταν στα 3,60 ευρώ με την ανακεφαλαιοποίηση να έχει γίνει στα 6 ευρώ. (0,30 επί 20 λόγω reverse split). Της Eurobank είναι στα 0,73 ευρώ έναντι 1 ευρώ.

Αν είχε βάση το σενάριο πως η χώρα θα εισέλθει στους επόμενους 6-12 μήνες σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και το Καλοκαίρι του 2018 θα αποχαιρετίσει τα μνημόνια, οι τραπεζικές μετοχές κατά μέσο όρο θα είχαν διπλασιάσει τιμές από τα επίπεδα της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές με τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά ήταν και παραμένει ιδιαίτερα ευνοϊκό.

Η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί στην καλύτερη περίπτωση "μια από τα ίδια” για την οικονομία και νέες δυσκολίες για τις τράπεζες.

Στη διένεξη μεταξύ ΔΝΤ με κυβέρνηση-Ευρωπαϊκούς θεσμούς η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί πως το σενάριο του ΔΝΤ βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Στην κυβέρνηση αφελώς πιστεύουν πως αν εκδιώξουν το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα η επόμενη μέρα θα είναι ευνοϊκότερη για την κυβέρνηση, την ελληνική οικονομία και τη χώρα.

Όπως λέγαμε και χθες αν το ΔΝΤ αποχωρήσει γιατί θεωρεί ότι οι τράπεζες χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση και πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει, οι αγορές θα το λάβουν υπόψη και θα αντιδράσουν ανάλογα. Ήδη το πράττουν.

Ποιος fund manager θα ρισκάρει να αγοράσει Ελλάδα όταν στην περίπτωση που χάσει οι μέτοχοι και μόνο με βάση τις εκθέσεις του ΔΝΤ θα μπορέσουν να στοιχειοθετήσουν σε βάρος του κατηγορίες;

Τότε πού αποδίδεται το ανοιξιάτικο ράλι με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές;

Υπάρχουν δύο σενάρια.

Το ένα υποστηρίζει πώς όσοι εγκλωβίστηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο το Φθινόπωρο του 2015 πιστεύοντας πως ο Τσίπρας μετά την "κωλοτούμπα” θα εξελιχθεί σε μεταρρυθμιστή που θα σώσει την Ελλάδα, διαπίστωσαν στη συνέχεια πως δεν τραβάει και χρησιμοποίησαν το θετικό κλίμα από το κλείσιμο των αξιολογήσεων για να απεγκλωβιστούν. Αυτό είναι το κακό σενάριο...

Το καλύτερο από τα δυο σενάρια λέει πως οι δανειστές χρησιμοποιούν το ΔΝΤ για να πιέσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εργασιακά και άλλες μεταρρυθμίσεις.

Τούτο σημαίνει πως η τρίτη αξιολόγηση θα είναι η σκληρότερη για την κυβέρνηση.

Πόσο μάλλον που θα λάβει χώρα μετά τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές οι οποίες λειτουργούσαν σαν μαξιλάρι για την Ελλάδα καθώς οι δανειστές ήθελαν να την παρουσιάζουν σαν success story...

Όποιο από τα δυο σενάρια και αν ισχύει οι ενδείξεις συγκλίνουν πως η σούπα χάλασε...


Κ.Στούπας
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου