Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Τα μυστικά του Αλεξέι…

Τα μυστικά του Αλεξέι… Στη Μόσχα της δεκαετίας του ’70 η ζωή του Λεονίντ Μπρέζνιεφ και των μελών του πολίτ μπιρό αποτελούσαν κρατικό απόρρητο. 
Οταν ξένος δημοσιογράφος έφερνε σχετική συζήτηση σε εργαζόμενους στο κρατικό ειδησεογραφικό Πρακτορείο Σοβιετικής Ενωσης (TASS), πλησίαζαν στο παράθυρο κι έδειχναν προς τα πάνω, προς την Γκαλίνινα Προσπέκτ, αλλά αυτό δεν αποτελούσε διεύθυνση…

Ποτέ δεν έμαθαν οι Μοσχοβίτες το δρομολόγιο που ακολουθούσε για να πάει ο Λεονίντ στο Κρεμλίνο. 

Ομως, στις κεντρικές λεωφόρους, υπήρχε λωρίδα στην οποία κανένα αυτοκίνητο δεν μπορούσε να εισέλθει. Ούτε καν του κόμματος. Οι Μοσχοβίτες, μιλώντας με ξένους, που τους είχαν εμπιστοσύνη ότι δεν θα τους «κάρφωναν», την αποκαλούσαν «μπρεζνίεβα».

Κανείς δεν ήξερε αν ο σύντροφος ήταν στην ντάτσα στο Ζαβίντοβο, εκατό χιλιόμετρα από τη Μόσχα, για να κυνηγήσει πάπιες ή προτιμούσε το Σότσι, όπως ο Στάλιν. 

Η ιδιωτική ζωή των μελών του πολίτ μπιρό ήταν μυστικό επτασφράγιστο. 

Πότε-πότε οι πολίτες μάθαιναν ότι ένα μέλος του που, ως εκείνη τη στιγμή, αποκαλούσαν ήρωα της Σοβιετικής Ενωσης, είχε αποπεμφθεί. Δεν θα άκουγε ποτέ πια κανείς γι’ αυτόν.

Η Ελλάδα, επί ΣΥΡΙΖΑ, ξαναγυρνά στη σοβιετική δεκαετία του ’70. 

Οι κινήσεις του πρωθυπουργού είναι μυστικές. Οι μετακινήσεις του αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό. 

Ταξίδια στο εξωτερικό, με ενδιάμεσες στάσεις και συναντήσεις δεν ανακοινώνονται.

Τα της ιδιωτικής του ζωής μυστικό επτασφράγιστο. 

Τα της κατοικίας του, επίσης. Φαίνεται να διαμένει στην Κυψέλη αλλά και αλλού.

Τα ίχνη των φετινών διακοπών με την οικογένειά του σβήνουν ανάμεσα σε Πάτμο και Μήλο. Η πορεία του ελικοπτέρου Χιούι, που τον μετέφερε για να ανακοινώσει το μέγεθος των πυρκαγιών, καταγράφεται. 

Οι υποψίες ότι επέστρεψε, μετά τα γέλια στα καμένα, επί σκάφους «ολιγάρχη» –έτσι αποκαλούνται όσοι βρέθηκαν να νέμονται την κρατική περιουσία της Σοβιετικής Ενωσης– αργά ή γρήγορα θα επιβεβαιωθούν.

Ποιος ο λόγος να ψάχνουν οι δημοσιογράφοι ποια πολυτελή κότερα «αρμένιζαν» ανάμεσα στις μικρές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα; 

Δεν έχει δικαίωμα ο πρωθυπουργός να κάνει διακοπές; Ούτε συζήτηση. 

Αν όμως θέλει να κάνει διακοπές σε κότερο, καλό είναι να υπάρχει και διαφάνεια. 

Γιατί κρύβεται; 

Φοβάται τη δημοσιοποίηση του ονόματος του ιδιοκτήτη του κότερου και τις τυχόν επιπτώσεις ή ότι αυτός, ένας λιτός συριζαίος, ένας πτωχός συριζαίος στα μάτια των προθύμων συριζαίων, κάνει τη μεγάλη ζωή, ένεκεν η… εξουσία;

Ψυχραιμία, παιδιά. 

Αν ήμαστε στην ΕΣΣΔ της δεκαετίας του ’70 ή ακόμη και του ’80, ποιος θα τολμούσε να αναρωτηθεί πώς και πού κάνει διακοπές… ο Αλεξέι Τσιπρώφ.
Άννα Παναγιωταρέα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου