Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Νετανιάχου: καιρός είναι πλέον οι Κούρδοι να έχουν το δικό τους Κράτος

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Netanyahou προσέφερε μια σπάνια υποστήριξη για την ανεξαρτησία των Κούρδων, καθώς δήλωσε σε μια αντιπροσωπεία 33 Ρεπουμπλικάνων βουλευτών των ΗΠΑ σε επίσκεψη ότι ήταν υπέρ ενός ανεξάρτητου κράτους για τους «γενναίους και φιλοδυτικούς ανθρώπους που μοιράζουν τις αξίες μας», ανέφερε η Jerusalem Post.

Ο Νετανιάχου αποφεύγει παραδοσιακά να εκφράσει τα συναισθήματα του υπέρ των Κούρδων  για να αποφύγει να προσβάλει τη Τουρκία, η οποία έχει μια μεγάλη κουρδική μειονότητα, και η οποία διεξάγει έναν πόλεμο ενάντια σε κάθε ιδέα ανεξαρτησίας για το Κουρδιστάν.
Η τελευταία φορά που ο Νετανιάχου υποστήριξε δημοσίως τους Κούρδους, ήταν το 2014, όταν δήλωσε ότι «είμαστε εμείς που πρέπει να στηρίξουμε τις φιλοδοξίες των Κούρδων για ανεξαρτησία», αποκαλώντας τους «μαχητές που έχουν αποδείξει  τη πολιτική δέσμευση και πολιτική μετριοπάθεια τους, και που είναι επίσης άξιοι της δικής τους πολιτικής ανεξαρτησίας».
Οι Κούρδοι είναι μια από τις μεγαλύτερες ανιθαγενείς εθνοτικές μειονότητες στον κόσμο και ζουν στη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και τη Τουρκία.
Ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2017. Ο πρώην βουλευτής του Λικούντ, Gideon Saar, ο οποίος θεωρείται ως δυνητικός κληρονόμος του Νετανιάχου κάλεσε το Ισραήλ να υποστηρίξει την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, δηλώνοντας το Ιούνιο ότι «έχουν αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είναι ένας αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος για μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου