Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Κλείνουμε. Προλάβετε...

Κλείνουμε. Προλάβετε...Η γνωστή πινακίδα, σε βιοτεχνίες και καταστήματα, "κλείνουμε και ξεπουλάμε" αναβαθμίζεται... Θα την βλέπουμε και στα αγγλικά για τα ξένα funds...

Την πινακίδα αυτή δεν θα την συναντήσουμε σε σουβλατζίδικα, καφετέριες, καφενέδες, τυροπιτάδικα, παγωτατζίδικα, τσιπουράδικα, σαντουιτσάδικα, πρατήρια φούρνων, τσολιαδάδικα, νυχάδικα… και στα Εξάρχεια.

Αυτή είναι η Ελλάδα του αύριο. Αυτό χάσαμε όσοι θεωρήσαμε πως νικήσαμε στον εμφύλιο και δεν επιτρέψαμε στους αριστερούς να χτίσουν τη μεγάλη Ελλάδα... Τι πετύχαμε με τη Βάρκιζα και το κυνήγι του καπετάν-Άρη; Μια τρύπα στον νερό.

Χάσαμε 67 χρόνια προϋπηρεσίας σε γκαρσόνια, σε δραγουμάνους, σε μαύρη αγορά, σε "συρτάκι-ντανς", σε πτυχία καθαρίστριας ξενοδοχείων, σε βαστάζους λιμανιών.
 
Αντίθετα, ως ηλίθιοι, πήγαμε να γίνουμε βιομήχανοι, εφοπλιστές, ναυπηγοί, χαλυβουργοί, τσιμεντάδες, σιδεράδες, συναρμολογητές, φαρμακάδες, χημικοί, μεταλλευτές, μεταλλουργοί, τροφιματζηδες, πετρελαιάδες, Τραπεζίτες, βιοτέχνες, χειροτέχνες, αργυροχρυσοχόοι, εξαγωγείς και έμποροι.

Προσγειωθήκαμε όμως στην πραγματικότητά μας. Μακάρι να "δέσουμε" και ως γκαρσόνια με πτυχίο. Μας το λένε κάθε μέρα οι Πολάκηδες αλλά εμείς πού να καταλάβουμε...

Έπρεπε να έλθει ο "σοσιαλισμός" του ΠΑΣΟΚ με το "Τσοβόλα δώστα όλα…". 
Να έλθει ένας Τσοχατζόπουλος να μην χαρίζεται στο ξένο κεφάλαιο. Και να ακολουθήσει ένας Κωστάκης Καραμανλής και ένας Προκόπης Παυλόπουλος να επανιδρύσουν το κράτος για να καταλάβουμε ότι ο Έλληνας Ζορμπάς δεν σηκώνει καπιταλισμό...

Το πήραν, ευτυχώς, έγκαιρα χαμπάρι οι Παπανδρέου, Σημίτηδες, Μητσοτάκηδες, Καραμανλήδες, Σαμαράδες και Βενιζέλοι. Και βάζοντας εμπρός τη μηχανή του χρόνου… επέστρεψαν στον εμφύλιο. Εκεί που παραστράτησε... η Ελλάδα.

Και από το 2015 η ακροδεξιά (με την μορφή ΑΝΕΛ) ως δεκανίκι των κομμουνιστών (με τη μορφή ΣΥΡΙΖΑ) χτίζουν τη νέα Ελλάδα...

Την πραγματική Ελλάδα. Των γκαρσονιών της Ευρώπης. Μια Ελλάδα του καφενέ. Της πρέφας και του ζαριού. Του κράτους-πατερούλη. Τη Βενεζουέλα των Βαλκανίων.

Αυτή την Ελλάδα θα ζήσουμε καθώς τίποτε δεν θα αλλάξει μέχρι το 2030 στην οικονομία μας. Και με στοίχημα... Και δεν θα αλλάξει γιατί κανείς δεν θέλει Ελλάδα την εκτός υπηρεσιών, υπηρετών, γκαρσονιών και των κρατικών υπαλλήλων.

Ούτε οι υποψήφιες κυβερνήσεις. Ούτε οι ψηφοφόροι ακόμη και αν οι εκλογές (σε πρώτη φάση) δείξουν αυτοδυναμία για την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία σαφώς και προηγείται.

Η αριστερή Ελλάδα θα κυριαρχεί. Το αριστερό περιβάλλον... το αριστερό κλίμα θα κάνει το κουμάντο. Και αυτή η ανάγκη για μια αριστερή Ελλάδα θα είναι που θα προκαλέσει (κατά πάσα βεβαιότητα) νέες εκλογικές αναμετρήσεις μετά τις (βέβαιες) εκλογές του 2018 ώστε η κυβέρνηση που θα σταθεί (τελικά) να έχει κορμό την αριστερά.

Ερμηνεύστε εσείς διαφορετικά τον λόγο για τον οποίο και το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε (εκ του ασφαλούς) νέο κύκλο μάχης ενάντια στη δεξιά... Αλλά ποια δεξιά; Αφού ένας Θεός την ξέρει μόνο...

Στο μεταξύ όμως (και μέχρι να καθίσει -για τα καλά- η αριστερά στον σβέρκο μας) ο μετασχηματισμός της οικονομίας θα έχει ολοκληρωθεί αφού ήδη ξεκίνησε και κορυφώνεται (τον Σεπτέμβριο) με το "σαφάρι" των κόκκινων δανείων από τα funds που έχουν προϋπολογίσει τα κέρδη τους σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.

Τα funds που θα αγοράσουν δάνεια 25 δισ. ευρώ (τα 5 δισ. άμεσα) , από τα οποία τα 15 δισ., σχηματίζουν το "βαθύ κόκκινο" (αφού 5 δισ. από αυτά αφορούν –ως γνωστόν -εξαφανισμένους δανειολήπτες) η δε πλειοψηφία τους αφορά περισσότερες από 60.000 επιχειρήσεις. Το δε μεγαλύτερο μέρος από αυτές θεωρούνται μεγάλες και μεσαίες.

"Μπορντούρα" του οικονομικού προφίλ, 2017-2018, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που (μαζί με τα κόκκινα δάνεια) "φλερτάρουν" σε ύψος άνω των 250 δισ. Και οι 25.000 πλειστηριασμοί ακινήτων που τρέχουν.

Όποιος έχει άλλα στοιχεία ας αναστρέψει την εξής εικόνα της τριτοκοσμικής αριστερής μας οικονομίας μετά τον ( αναπόφευκτο) "μετασχηματισμό" της. 
Στην κορυφή 100-200 κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες με αναθέσεις από το κράτος –πατερούλη (δημόσιες επενδύσεις, προμήθειες, ενεργειακά και οδικά έργα). 
Και από κάτω χάος. Ανυπαρξία μεσαίας τάξης. 
Και κοινωνία ασταμάτητης φτώχειας με κανονικές δουλειές μόνο για κρατικούς υπαλλήλους. 
Για (300.000) νέους που δεν μεταναστεύσουν μοναδική "ευκαιρία" ένα 5μηνο απασχόλησης σε Δήμους (με χαρτί του κόμματος) και 350 ευρώ καθαρά. 
Εύχομαι να πέσω έξω.


Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου