Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Ο Αϊνστάιν σημαιοφόρος; του Κώστα Βουρλιά



Διαβάζουμε αρκετές απόψεις αυτές τις μέρες, ιδιαίτερα από ορισμένους «κυνηγούς αρίστων» ότι ο Αϊνστάιν δεν θα κατάφερνε ποτέ να γίνει σημαιοφόρος σε ένα Ελληνικό σχολείο. Υπάρχουν πολλοί σχετικοί μύθοι γύρω από τον Αϊνστάιν, για να τους δούμε έναν - έναν.
ΜΥΘΟΣ 1: Ο Αϊνστάιν ήταν μέτριος μαθητής, δεν θα μπορούσε να γίνει σημαιοφόρος, αφού δεν θα είχε τον μεγαλύτερο μέσο όρο.
Λάθος, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Ο Αϊνστάιν ήταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ μαθητής.
Ήταν πάντα πρώτος και μάλιστα σε ένα πολύ ανταγωνιστικό σχολείο. Στις τελικές εξετάσεις και σε όλα τα τεστ συγκέντρωνε πάντα την υψηλότερη βαθμολογία. Σε μια επιστολή η μητέρα του γράφει στην αδελφή της: «χθες πήραμε τους βαθμούς του Άλμπερτ και ήταν πάλι πρώτος. Ο έλεγχός του ήταν φανταστικός».
ΜΥΘΟΣ 2: Είχε μείνει στα μαθηματικά. Είχε “1” στον έλεγχο.
Ποτέ δεν έγινε αυτό… Στα 15 του, έλυνε διαφορικές και ολοκληρώματα…
Απλά τότε το “1” ήταν το άριστα στην κλίμακα 1-6.
ΜΥΘΟΣ 3: Άρα αφού είχε 6 σε έναν άλλο έλεγχο του, αυτό σημαίνει ότι είχε μείνει.
Λάθος, όταν είχε “6”, τότε το 6 ήταν το Άριστα, πάλι στην κλίμακα 1-6. Απλά άλλαζε σχολεία, άλλαζε χώρες (Ελβετία, Γερμανία), άλλαζε το… σύστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτή η σύγχυση.

ΜΥΘΟΣ 4: Στα Γαλλικά πάντως είχε “3”.
Αυτό δεν είναι μύθος, αλλά για να το θέσουμε κομψά, ούτε να οδηγεί ήξερε, ούτε δίπλωμα οδήγησης είχε, όχι γιατί δεν μπορούσε να αποκτήσει, αλλά γιατί δεν τον ενδιέφερε να έχει αυτοκίνητο. Στα Ελληνικά και τα Λατινικά που τον ενδιέφεραν, είχε (με το συμπάθειο), Άριστα. Πάντως αργότερα ο Αϊνστάιν έδινε διαλέξεις στα γαλλικά.
ΜΥΘΟΣ 5: Δεν θα γινόταν σημαιοφόρος λόγω της συμπεριφοράς του προς τους δασκάλους του.
Στην πραγματικότητα οι δάσκαλοί του είχαν πρόβλημα με αυτόν. Είναι αλήθεια ότι στην ηλικία των 5 στο νηπιαγωγείο, είχε πετάξει μια καρέκλα σε έναν από αυτούς, αλλά δεν υπάρχει κάποιο άλλο περιστατικό που να αποδεικνύει προβλήματα συμπεριφοράς ή σχέσεων με τους δασκάλους του. Τα όποια προβλήματα είχε, προέρχονταν από το γεγονός ότι ασφυκτιούσε (όπως και πολλά παιδιά με τις ικανότητές του) από το βαρετό μάθημα και από τη δυσκολία των δασκάλων του να τον καταλάβουν.
ΜΥΘΟΣ 6: Μα απέτυχε να μπει στο πανεπιστήμιο…
Ναι, αλλά έδωσε εξετάσεις 2 χρόνια νωρίτερα και μάλιστα σε αντικείμενα που ποτέ δεν διδάχτηκε… στα μαθηματικά και τη φυσική έγραψε άριστα.
ΜΥΘΟΣ 7: Δεν διάβαζε πολύ, ο μαθηματικός του τον έλεγε lazy dog ( = τεμπελόσκυλο).
Ναι, τον έλεγε έτσι γιατί δεν διάβαζε πανεπιστημιακά Μαθηματικά, (τον είχε κερδίσει η Φυσική).
Ο 11χρονος Αϊνστάιν έπαιζε βιολί, είχε φίλους, ενώ διάβαζε πανεπιστημιακή Φυσική. Στα 16 του έγραφε σημαντικότατα papers και ταξίδευε με το μυαλό του με την ταχύτητα του φωτός.
Ας περιοριστούμε στο πώς θα αναβαθμίσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα και θα κάνουμε τα παιδιά πιο ευτυχισμένα στο σχολείο και ας αφήσουμε ήσυχους τους Άριστους (ιδιαίτερα αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτούς).
Βουρλιάς Κώστας
Δρ. Διδακτικής Φυσικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου