Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Έγκριση διοργάνωσης του 4ου Μεσογειακού Μαθητικού Συνεδρίου στη Νάπολη Ιταλίας με θέμα “Ελληνορωμαϊκός Πολιτισμός και Ευρωπαϊκή Ιδέα: Από τη συνείδηση της Ιστορίας στη διαμόρφωση της Ευρώπης των Αξιών” - 15-19 Νοεμβρίου 201

Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 43634/Δ2/15-03-2017 εισερχόμενο έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Σας ενημερώνουμε ότι το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΤΑΛΙΑΣ που εδρεύει στην Τεργέστη Ιταλίας, στην οδό Via del Lavatoio 5, 34132 Trieste και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ, που εδρεύει στη Νάπολη Ιταλίας, στην οδό Via San Biagio dei Librai 121, 80138 Napoli, διοργανώνουν το 4ο Μεσογειακό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Ελληνορωμαϊκός Πολιτισμός και Ευρωπαϊκή Ιδέα: Από τη συνείδηση της Ιστορίας στη διαμόρφωση της Ευρώπης των Αξιών» (“Civiltà greco-romana e idea europea: dalla coscienza storica alla creazione dei valori europei”) στις 15 – 19 Νοεμβρίου 2017.
Το εν λόγω Συνέδριο θα τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη και του Δήμου Νεάπολης και προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στη Νεάπολη Ιταλίας στη Βασιλική του San Giovanni Maggiore (Rampe S. Giovanni Maggiore, 80134 Napoli).

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή μαθητών Λυκείων της Ελλάδας και της Ιταλίας από όλες τις τάξεις του Λυκείου του σχολικού έτους 2017-2018.
Κατά τα διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, οι σύνεδροι μαθητές θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους μέσω ατομικών ή ομαδικών εργασιών, όπως επίσης και μέσω ποικίλων μορφών έκφρασης (καλλιτεχνικά δρώμενα, εικαστικά κλπ).
Ο στόχος του Συνεδρίου είναι διττός: αφενός, μέσω της ώσμωσης των Ελλήνων και των Ιταλών μαθητών, να ενισχυθεί αμοιβαίως η εθνική και ευρωπαϊκή αυτοσυνειδησία και αφετέρου να προσφέρει στους συμμετέχοντες μαθητές την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά, να επικοινωνήσουν με τους συνομηλίκους τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να διαμορφώσουν ένα δίκτυο διαρκούς μαθητικής επικοινωνίας και προβληματισμού σχετικά με την εικόνα και τη δομή που εμφανίζει η σύγχρονη κοινωνία και το κράτος.
Για τη μετακίνηση των μαθητών που θα συμμετάσχουν ισχύουν οι διατάξεις της υπ΄αριθμ. 33120/ΓΔ4/28-02-2017 (Β΄ 681) Υ.Α. με θέμα «Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας».
Οι ενδιαφερόμενοι για τη συμμετοχή στο εν λόγω Συνέδριο, όπως και για όλες τις πληροφορίες που το αφορούν, μπορούν να απευθύνονται: στον κ. Νικόλαο Α. Κούκη (e-mail: nikosakoukis@yahoo.gr, τηλ.: 6937066042). Οι δηλώσεις ενδιαφέροντος πρέπει να αποσταλούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μέχρι τις 06 Οκτωβρίου 2017. Για την επιλογή των σχολείων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η συμμετοχή των μαθητών στο εν λόγω μαθητικό Συνέδριο είναι προαιρετική.
Σημειώνεται ότι η μετακίνηση και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στον εν λόγω μαθητικό διαγωνισμό θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.
 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΠΑΝΤΗΣ 


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
4ο Μαθητικό Μεσογειακό Συνέδριο
Νεάπολη Ιταλίας 15, 16, 17, 18 και 19 Νοεμβρίου 2017
Θέμα: “Ελληνορωμαϊκός Πολιτισμός και Ευρωπαϊκή Ιδέα: Από τη συνείδηση της Ιστορίας στη διαμόρφωση της Ευρώπης των Αξιών” (“Civiltà greco-romana e idea europea: dalla coscienza storica alla creazione dei valori europei”).
Υπεύθυνος του Εκπαιδευτικού προγράμματος είναι o κ. Νίκος Α. Κούκης, Φιλόλογος-Ιστορικός (e-mail: nikosakoukis@yahoo.gr, τηλ.: 6937066042). Στο παράρτημα παρατίθενται ο αρχικός προγραμματισμός με τη συγκρότηση των δύο επιτροπών, της επιστημονικής και της οργανωτικής, που έχουν αναλάβει την οργάνωση του Συνεδρίου.
Ο προγραμματισμός συνεχίζεται και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις εκ μέρους των δύο Επιτροπών:
1. Η Επιστημονική Επιτροπή, με ευθύνη τη θεματολογία, την εποπτεία και την επιμέλεια των εργασιών των συμμετεχόντων στο συνέδριο και τις παρουσιάσεις των εργασιών τους, αποτελείται από τους:
Ανδρέα Θεοφάνους, Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας και Πρόεδρο του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων, καθώς και του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Αθανάσιο Κοτσίρη, Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή- Σύμβουλο Α’, (Γ’Γενική Διεύθυνση ΕΕ, ΥΠΕΞ).
Νίκο Α. Κούκη, Φιλόλογο-Ιστορικό, Υπεύθυνο Λυκείου Εκπαιδευτηρίων Δούκα.
Διονύση Τσελέντη, Διευθυντή Κολλεγίου Αθηνών.
 Βάϊο Βαϊόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή, Πρόεδρο Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Φωτεινή Μεταξάκη, Φιλόλογο, Σύμβουλο Φιλολόγων Β΄ Αθήνας.
Παρασκευά Γιαλλούρη, Σχολικό Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών Δ’ Αθήνας.
Μαρία Αλεξοπούλου, Φιλόλογο, επίτιμη Σχολική Σύμβουλο, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Μονάχου.
Νικόλαο Παπαναστασόπουλο, Διδάκτορα Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, Διδάσκοντα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 Ανδρέα Σιδέρη, Πολιτικό Επιστήμονα, MSc Ευρωπαϊκές Σπουδές LSE, Εκδότη.
2. Η Οργανωτική Επιτροπή, με ευθύνη τα πρακτικά θέματα που αφορούν στην όλη διεξαγωγή του συνεδρίου, αποτελείται από τους :
1Αλίκη Κεφαλογιάν νη-Χατζάκη, Διευθύντρια της Εστίας Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμ ού στην Τεργέστη.
Νίκο Α. Κούκη, Φιλό λογο-Ιστορικό, Υπεύθυνο Λυκείου Εκαπαιδευτηρίων Δουκα.
Ιωάννα Κουραμπέα, Φιλόλογο, Διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Πεύκης.
 Χρυσάνθη Μπρη, Φιλόλογο, Διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Αμαρουσίου.
Γεωργία Σιψή, Φιλόλογο ΠΠ ΓΕΛ Βαρβακείου Σχολής.
Δημήτρη Λάππα, Φιλόλογο Κολλεγίου Αθηνών.
Ζαννή Μηνιώτη, Θεολόγο Εκπαιδευτηρίων Δούκα.
Σχετικά με τα πρακτικά και διοικητικά ζητήματα, σημειώνεται ότι:Ο προγραμματισμός και οι οργανωτικές λεπτομέρειες αναλαμβ άνονται από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜ Α ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΤΑΛΙΑΣ και από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ Κ ΑΜΠΑΝΙΑΣ.
Η εκδήλωση ενδια φέροντος για τη συμμετοχή στο συνέδριο, όπως και όλες οι πληροφορίες που το αφορούν, θα παρέχονται από τον Νίκο Α. Κούκη (e-mail: nikosakoukis@yahoo.gr, τηλ.: 6937066042.
 Οι σχολικές μονάδες μπορούν να συμμετάσχουν με μικτές ο μάδες μαθητών, αποτελούμενες τουλάχιστον από πέντε με δέκα μαθητές. Οι μικτές ομάδες μαθητών μπορούν να απαρτίζονται από όλες τις τάξεις του Λυκείου του σχολικού έτους 2017-2018.
Οι σχολικές μονάδες μπορούν να συμμετάσχουν με εισηγήσεις, εργασίες (projects), δρώμεν α και εικαστικές συνθέσεις.
Οι δηλώσεις ενδ ιαφέροντος πρέπει να έχουν αποσταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέ χρι τις 06/10/2017. Η ημερομηνία αποστολής πρόθεσης συμμετοχής θεωρείται η ημερομηνία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Για την επιλογή των σχολείων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Το κόστος ανά μα θητή θα ανακοινωθεί από την Οργανωτική Επιτροπή στις ενδιαφερόμενες σχ ολικές μονάδες.
 Για το πρόγραμμα του συνεδρίου και άλλες οργανωτικές π ληροφορίες θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση εκ μέρους του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΤΑΛΙΑΣ και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ
ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ.

Eλληνικό Ίδρυμα Π ολιτισμού Ιταλίας
Η Διευθύντρια Αλίκη Κεφαλογιάνν η
Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου