Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Αποτρελάθηκε ο Ερντογάν και θέλει να κατακτήσει την Ιερουσαλήμ – Οργή από το Ισραήλ

Οι βλέψεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θέσει υπό τον έλεγχο του την Ιερουσαλήμ προκαλούν νέα σοβαρότατη κρίση στις σχέσεις Ισραήλ–Τουρκίας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε νέες προκλητικές δηλώσεις του, παριστάνοντας τον χαλίφη (παγκόσμιο θρησκευτικό ηγέτη) των μουσουλμάνων, μίλησε για Ισραηλινούς στρατιώτες που «χύνουν αίμα Μουσουλμάνων» και «λερώνουν με τις αρβύλες τους την αυλή της πλατείας των Τεμενών» (σ.σ. το Όρος του Ναού όπου στεκόταν στην αρχαιότητα ο Ναός των Εβραίων και σήμερα στη θέση του είναι χτισμένα μουσουλμανικά τζαμιά), υπογραμμίζοντας ο Τούρκος Πρόεδρος πως η τρέχουσα κατάσταση, οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν δίνει «την αρμόζουσα σημασία» στην Ιερουσαλήμ.

Η αρμόζουσα σημασία της Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ σημαίνει ότι η Τουρκία επιδιώκει να θέσει υπό την «προστασία» της την πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Πρόκειται για πρωτοφανή παρέμβαση στα εσωτερικά του Ισραήλ και ξεκάθαρη δήλωση του Ερντογάν ότι επιθυμεί να κατακτήσει την Ιερουσαλήμ.
Για όσους αντιλαμβάνονται τη σημασία και τη βαρύτητα των όσων λέγονται, η Τουρκία λίγο απέχει από το να βρεθεί σε σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ. Το Ισραήλ εξάλλου έχει κηρύξει πόλεμο για πολύ μικρότερες προκλήσεις.
«Οι μέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έχουν τελειώσει», απάντησε αυστηρά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Εμάνουελ Νασχόν, χαρακτηρίζοντας «δημιουργήματα φαντασίας» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.
«Η πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι η Ιερουσαλήμ και έτσι θα παραμείνει (…) Ο κύριος Ερντογάν να ασχοληθεί με τα προβλήματα της χώρας του», διαμήνυσε ο Νασχόν.
«Ο τελευταίος που θα μπορούσε να κάνει κήρυγμα στο Ισραήλ είναι ο Ερντογάν», σχολίασε και το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ.
«Τι θα μπορούσε να πει ο Ερντογάν στους κατοίκους της βόρειας Κύπρου και τους Κούρδους;».
Ακολούθησε καταδίκη από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που χαρακτήρισε ανάρμοστη την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου