Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Φοβάται ανεξάρτητο Κουρδιστάν και ενεργειακούς σχεδιασμούς Κύπρου και απειλεί ο Ερντογάν

Πηγή MIgnatiou - Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ την δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στην Συρία κοντά στα σύνορά της, προειδοποιώντας ότι αν η Άγκυρα απειληθεί δεν θα διστάσει να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα. Σε ότι αφορά την Κύπρο μίλησε για σχέδιο Β και Γ, με αποτέλεσμα να δίνονται διάφορες ερμηνείες στη δήλωση του, λόγω και της έναρξης υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με τη γαλλική TOTAL.

«Δεν θα παραμείνουμε ποτέ σιωπηλοί και απαθείς απέναντι στην στήριξη και τον εξοπλισμό τρομοκρατικών οργανώσεων και στον σχηματισμό τρομοκρατικών νησίδων δίπλα στα σύνορά μας», τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο τέλος των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Αμβούργο.
«Δεν θα διστάσουμε να ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα ενάντια σε σχηματισμούς που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι το θέμα της πόλης Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία εγείρει μια «απειλή» για την Τουρκία. «Για όσο διάστημα αυτή η απειλή συνεχίζει, θα ενεργοποιούμε τους κανόνες εμπλοκής και θα συνεχίζουμε να δίνουμε την πρέπουσα απάντηση σε εκείνους στην Αφρίν», τόνισε.
Σύμφωνα με Σύρους αντάρτες, η Τουρκία έχει αναπτύξει ενισχύσεις στη συριακή πόλη Αζάζ, την τελευταία πόλη πριν από τα σύνορα, και κουρδικές ένοπλες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), που πολεμά εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στη νοτιοανατολική Τουρκία, το οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.
Η απόφαση της Ουάσιγκτον να εξοπλίσει την YPG για την επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκας από το Ισλαμικό Κράτος έχει εξοργίσει την Άγκυρα. ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Προβληματισμό προκαλούν οι νέες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό μετά τη λήξη της συνόδου των G20 στη σκιά του νέου «ναυαγιού» στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά της Ελβετίας.
Την ίδια ώρα που το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με μια μακροσκελή ανακοίνωσή της παρουσιάζει το παρασκήνιο των συζητήσεων και τις υπαναχωρήσεις της τουρκικής αντιπροσωπείας από τις προφορικές υποσχέσεις που έδινε όταν ήρθε η στιγμή αυτές να αποτυπωθούν και εγγράφως ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε αορίστως σε ένα σχέδιο Β ή Γ για το Κυπριακό.
Ενώ στις δηλώσεις του ξεκίνησε με τη φράση «θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα και το ίδιο περιμένουμε από όλες τις πλευρές», στη συνέχεια έσπευσε να συμπληρώσει: «Όπως γνωρίζετε η Τουρκία είναι μια εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο.
Αν δεν βρεθεί λύση, τότε μπορούμε να εφαρμόσουμε και το σχέδιο Β ή το σχέδιο Γ». Το μοναδικό στοιχείο που παρουσίασε ο κ. Ερντογάν ήταν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ αλλά πρέπει να υπάρξουν νέες παράμετροι
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-skai–Mignatiou.com, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Αμβούργο, Germany

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου