Απάντηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στα κόμματα της αντιπολίτευσης
Η συγκρότηση Μετώπου των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αιχμή το σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει αμιγώς πολιτικά και καθόλου εκπαιδευτικά κίνητρα. Μετά την αποτυχία τους να προβλέπουν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, η Ν.Δ. μαζί με τη  Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, επιχειρούν τώρα να εμπλακούν σε ένα νέο αδιέξοδο εγχείρημα,  αρθρώνοντας αντιπολιτευτικό λόγο με αφορμή το σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις στο Λύκειο που θα έχουν ως τελική κατάληξη την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Έχοντας την κοινωνία, την πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας και των φοιτητών απέναντί τους, επιχειρούν με αοριστολογίες, αφορισμούς και ψέματα να πείσουν και πάλι για την επερχόμενη καταστροφή. Είναι συνειδητή τους επιλογή. Κι ας έχουν διαψευσθεί με πάταγο στο προηγούμενο αφήγημά τους. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Οι μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα συνεχιστούν γιατί τις έχει ανάγκη το εκπαιδευτικό σύστημα, το ομολογούν όλοι, αλλά και γιατί είναι απαίτηση της κοινωνίας. Δείχνουν να το αγνοούν με τις καθημερινές δημόσιες τοποθετήσεις τους και λυπάμαι που εξευτελίζονται.
Σταχυολογώ ένα από αυτά που ειπώθηκαν στη χθεσινή σύναξη του Μετώπου και δείχνουν τις πραγματικές προθέσεις:
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα ήθελα να δω μεγαλύτερη αντίδραση και από τους φοιτητές για αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα, με το νομοσχέδιο αυτό. Με σκληρή, εξοντωτική αξιολόγηση – και κατά την άποψή μου με συσχέτιση των πόρων που διαθέτει ο κρατικός προϋπολογισμός – τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης, θα κρίνουν τον τελικό αριθμό των ιδρυμάτων που θα μπορούν πραγματικά να επιβιώσουν στις συνθήκες ενός κόσμου που αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα».
Δεν χρειάζεται κανένα απολύτως σχόλιο η προαναγγελλόμενη κατεδάφιση των Ανωτάτων Ιδρυμάτων.
Μαθητές, φοιτητές, οι οικογένειές τους και όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος κατανοούν ότι το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα που παρέδωσαν αυτοί που για δεκαετίες είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και σήμερα κουνάνε με θράσος το δάκτυλο, έχει τεράστια προβλήματα. Ο στόχος μας είναι η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και θα τον πετύχουμε όσο κι αν επιχειρούν να την συκοφαντήσουν ώστε να ανοίξουν την κερκόπορτα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτός είναι ο δικός τους στόχος. Ας μην επικαλούνται, λοιπόν, εντελώς προσχηματικά επιχειρήματα για να αποκρύψουν από την ελληνική κοινωνία τον πραγματικό στόχο τους: να καταστήσουν την μόρφωση των παιδιών ένα ακόμη προϊόν της αγοράς και τους μαθητές και φοιτητές «πελάτες». Ας το καταλάβουν. Για εμάς η εκπαίδευση δεν πρέπει να υπακούει στους νόμους της αγοράς.
Αν για αυτούς η  Παιδεία είναι σαμπουάν, για εμάς δεν είναι.
Ο δικός μας στόχος είναι να θέσουμε ακαδημαϊκούς κανόνες στην απορρύθμιση που έφερε το ισχύον νομικό καθεστώς και να δώσουμε έμφαση στην κοινωνική πολιτική θεσπίζοντας μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα για τους οικονομικά ασθενέστερους και την ευκαιρία στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ αναβαθμίζοντας την Επαγγελματική Εκπαίδευση.