Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

ΕΦΚΑ | Μπλοκάρει την έκδοση του 60% των νέων συντάξεων



Ενώ δίνει μπόνους 250 ευρώ σε 2.500 υπαλλήλους για να τρέξουν τις συντάξεις, βάζει στον πάγο τους ασφαλισμένους με διαδοχική ασφάλιση που περιμένουν εδώ και 2,5 χρόνια την περιπόθητη σύνταξη.
«Πάγο» βάζει το ίδιο το υπουργείο Εργασίας στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, αποκλείοντας 6 στους 10 ασφαλισμένους που περιμένουν στην ουρά εδώ και 2,5 χρόνια.
Με βάση τις οδηγίες που έχουν αποσταλεί στα τμήματα απονομής συντάξεων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το ηλεκτρονικό σύστημα μπορεί να επεξεργαστεί μόνο απλές περιπτώσεις συντάξεων γήρατος και αναπηρίας, αφήνοντας εκτός πολυπληθείς κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως εκείνοι με διαδοχική
ασφάλιση (ΙΚΑ+ΤΕΒΕ, ΙΚΑ+Δημόσιο, ΙΚΑ+ΝΑΤ) που αποτελούν το 60% του συνόλου των ασφαλισμένων. Οπως επισημαίνεται στο έντυπο των οδηγιών, η έκδοση αποφάσεων για συντάξεις γήρατος και αναπηρίας είναι εφικτή για περιπτώσεις με χρόνο ασφάλισης μόνο στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και μόνο σε έναν εργοδότη (όχι πολλαπλή ασφάλιση). Επιπλέον υπολογίζονται μόνο οι συντάξεις των ασφαλισμένων που έχουν αποδοχές από το 2002 και μετά, καθώς δεν έχουν δοθεί οδηγίες για τη διαχείριση περιπτώσεων όπου δεν υπάρχουν αποδοχές από το 2002 και μετά. Ακόμη δεν έχει ενσωματωθεί το κατάλληλο λογισμικό για τον υπολογισμό των συντάξεων των ασφαλισμένων μετά το 1993, ενώ αγνοείται και η τύχη των συντάξεων χηρείας για θανάτους που έλαβαν χώρα μετά τον Μάιο του 2016 που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου.
Οι περίπου 15.000 δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας λαμβάνουν ακόμα προσωρινές συντάξεις ύψους 346 ευρώ μηνιαίως (κι αυτές με καθυστέρηση). Το απίστευτο είναι ότι για να εκδοθεί η οριστική σύνταξη χηρείας πρέπει προηγουμένως να επανυπολογιστεί η σύνταξη του θανόντος, διαδικασία που διπλασιάζει τον χρόνο αναμονής.
Είναι απορίας άξιον γιατί το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ από τη μια πλευρά βάζουν «αυτογκόλ» περιορίζοντας τη διαδικασία και από την άλλη εκπονούν κατεπείγον σχέδιο δράσης που προβλέπει σύσταση 100 κλιμακίων με 2.500 υπαλλήλους, οι οποίοι θα λαμβάνουν ως μπόνους 250 ευρώ μηνιαίως (190 καθαρά) για να τρέξουν την έκδοση των συντάξεων.
Αν ληφθεί υπόψη και η επιβάρυνση του ΕΦΚΑ με 3,7 εκατ. ευρώ για την καταβολή των μπόνους στους υπαλλήλους, φαντάζουν ακόμα πιο αλλοπρόσαλλες οι οδηγίες που δίνονται για την έκδοση μόνο των απλών συντάξεων. Βάσει του σχεδίου δράσης οι υπάλληλοι (εισηγητές, ανακεφαλαιωτές, υπάλληλοι αναγνώρισης και ελεγκτές) θα αποδυθούν σε αγώνα δρόμου με πρωινές και απογευματινές βάρδιες το διάστημα έως 30/9/2017, ανατρέποντας την παραδοσιακή θερινή ραστώνη που επικρατεί τη συγκεκριμένη εποχή στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Οσο για τις θερινές άδειες, θα έχουν δικαίωμα να λάβουν μία εβδομάδα άδεια συν μία ακόμα αν το αίτημά τους εγκριθεί από τον διευθυντή του τμήματος.
Στόχος της υπερεντατικής προσπάθειας είναι την 31/12/2017 οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές περιπτώσεις, που ανέρχονται σήμερα σε 139.000, να έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ και οι υπόλοιπες να ανέρχονται σε 70.000 περιπτώσεις. Για να επιτευχθεί ο στόχος βέβαια θα πρέπει κάθε μήνα να εκδίδονται 20.000 νέες αιτήσεις, πλάνο πολύ δύσκολο αν συνεκτιμηθεί ότι μέσα στον Ιούνιο εκδόθηκαν μόλις 9.000. Το πλάνο, πάντως, ορίζει ελάχιστη και μέγιστη απόδοση τον μήνα για κάθε υπάλληλο. Αν λοιπόν δεν πιάσει την ελάχιστη απόδοση, δεν παίρνει το μπόνους. Σήμερα οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ έχουν δικαίωμα να επεξεργαστούν στο σύστημα μόνο τις εξής κατηγορίες συντάξεων:
■ Γυναίκες και άνδρες με 4.500 ένσημα (δικαιούνται μειωμένη εθνική σύνταξη ύψους 346 ευρώ).
■ Γυναίκες και άνδρες με 4.500 ένσημα, από τα οποία 3.600 σε καθεστώς βαρέων και από αυτά τα 1.000 στη 13ετία.
■ Μητέρες και χήροι πατέρες ανικάνων με 5.500 ένσημα.
■ Ανδρες και γυναίκες με 10.500 ένσημα.
■ Ανδρες και γυναίκες με 10.500 ένσημα και 7.500 στα βαρέα.
■ Οικοδόμοι, εργαζόμενοι σε ορυχεία, ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές με 4.5.00 ένσημα.
■ Ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό αεροπορικών επιχειρήσεων (4.500-9000 ένσημα).
■ Συντάξεις αναπηρίας από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσο και ατύχημα εκτός εργασίας για παλιούς ασφαλισμένους (έως 31/12/1992).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου