Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Οι επιστολές προς τους δανειστές έγιναν αισίως… 23!

Τις τελευταίες ημέρες, ο νέος κύκλος θριαμβολογίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ περιστρέφεται γύρω από την απόφαση της Κομισιόν για τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.
Μετά από τόσα μνημόνια και τόσα μέτρα και τόσα πλεονάσματα και την μεταφορά του συνόλου της δημόσιας περιουσίας στο αιωνόβιο υπερταμείο, αυτό, προφανώς, ήταν το λιγότερο που μπορούσαν να κάνουν οι δανειστές.
Τα πήραν όλα, ζητούν κι’ άλλα, η κυβέρνηση τους τα δίνει, ένα μικρό αντίδωρο, συμβολικής αξίας και άνευ σημασίας (δηλαδή τι άλλα πειθαρχικά μέτρα θα μας μπορούσαν να μας επιβάλουν;) ήταν το λιγότερο που μπορούσαν να προσφέρουν.

Όλως τυχαίως μάλιστα, η απόφαση για… άφεση αμαρτιών ήλθε την ίδια ακριβώς ημέρα (12 Ιουλίου) που Τσίπρας και Τσακαλώτος έστειλαν άλλη μια επιστολή νομιμοφροσύνης και δεσμεύσεων προς το ΔΝΤ. Την 23η προς τους δανειστές – ζωή νάχουν!
Δηλαδή, μετά από δύο και πλέον χρόνια στο τιμόνι αυτής της άτυχης χώρας, το μόνο βέβαιο είναι πως πρέπει να έχει πονέσει το χέρι τους από τις πολλές επιστολές που έχουν στείλει στους δανειστές.
Και να σκεφθεί κανείς πως στις 11 Ιανουαρίου 2015, σε συνέντευξή του στη Real News και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα καταργήσει το μνημόνιο με αποστολή επιστολής, ο κ. Τσίπρας είχε απαντήσει.
«Την επιστολή προς τους δανειστές, λοιπόν κε Σκουρή, δε θα χρειαστεί να τη στείλω εγώ γιατί θα την στείλει ο λαός, το βράδυ των εκλογών».
Είπε συγκεκριμένα:
«Το μνημόνιο θα το καταργήσει ο ελληνικός λαός με τη ψήφο του στις 25 του Γενάρη. Θα το θάψει βαθιά στις αποθήκες της ιστορίας. Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαγγείλει τις προγραμματικές δηλώσεις και θα εφαρμόσει το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, όπως το προσδιορίσαμε τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στο διαρκές μας συνέδριο τη περασμένη εβδομάδα. Ταυτόχρονα και ανεξάρτητα από την υλοποίηση του προγράμματός μας, θα επαναδιαπραγματευθούμε τις δανειακές συμβάσεις, διεκδικώντας μια ευρωπαϊκή ρύθμιση για το χρέος και πολιτικές ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη. Την επιστολή προς τους δανειστές, λοιπόν κε Σκουρή, δε θα χρειαστεί να τη στείλω εγώ γιατί θα την στείλει ο λαός, το βράδυ των εκλογών».
Έκτοτε Τσίπρας, Βαρουφάκης πρώτα και Τσακαλώτος μετά έχουν στείλει: Οκτώ επιστολές ο κ. Τσίπρας, δέκα επιστολές ο κ. Τσακαλώτος και πέντε ο κ. Βαρουφάκης. Σύνολο… 23 επιστολές – άλλες νομιμοφροσύνης και άλλες… ντουφεκιές στον αέρα!
-Στις 12 Ιουλίου 2017, Τσίπρας και Τσακαλώτος έστειλαν επιστολή στο ΔΝΤ με λίστα 21 δεσμεύσεων και αίτημα να συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Αποδέχονται μάλιστα αξιολόγηση και από το ΔΝΤ ανά εξάμηνο, με πρώτη στις 15 Φεβρουαρίου του 2018 και δεύτερη στις 15 Αυγούστου του ίδιου χρόνου.
-Στις 24 Μαρτίου 2017, ο κ. Τσίπρας έστειλε επιστολή για τα εργασιακά στους Τουσκ, Γιούνκερ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τα εργασιακά. Τελικά, σάλπισε υποχώρηση με τη Συμφωνία της 15ης Ιουνίου και ετοιμάζεται για νέα – αν κρίνουμε και από τις τελευταίες δεσμεύσεις προς το ΔΝΤ, σχετικά με τον συνδικαλιστικό νόμο. Μια ντουφεκιά στον αέρα, δηλαδή.
-Στις 7 Φεβρουαρίου 2017, ο κ. Τσακαλώτος έστειλε επιστολή προς του ΔΝΤ για να αντικρούσει την έκθεση του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ζητώντας να μην υπάρξει μείωση του αφορολογήτου – το οποίον, ως γνωστόν, μειώθηκε μια χαρά. Άλλη μια ντουφεκιά στον αέρα δηλαδή!
-Στις 23 Ιανουαρίου 2017, ο κ. Τσακαλώτος έστειλε επιστολή προς τους δανειστές, ενόψει του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, το περιεχόμενο της οποίας δεν δημοσιοποιήθηκε, αλλά οι Βρυξέλλες έκριναν ότι αποτελεί «καλό σημείο εκκίνησης».
-Στις 24 Δεκεμβρίου 2016, ο κ. Τσακαλώτος έστειλε επιστολή μεταμελείας για την δήθεν «13η σύνταξη», διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για εφάπαξ πληρωμή, δηλώνοντας «διαρκή αφοσίωση στις δεσμεύσεις του Μνημονίου» και επανεπιβεβαιώνοντας «την απόλυτη δέσμευση μας να παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το Μνημόνιο, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας της συνεργασίας με τους εταίρους μας».
-2 Ιουλίου 2016. Επιστολή δέκα σελίδων Τσακαλώτου προς τους προϊσταμένους των θεσμών, Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Πιερ Μοσκοβισί (Κομισιόν), με την οποία καταγγέλλει τη στάση των υφισταμένων τους κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, κάνοντας αναφορά σε καθυστερήσεις και παράλογες απαιτήσεις. Τα αποτελέσματα των «διαμαρτυριών» είναι γνωστά…
-26 Μαΐου 2016. Επιστολή Τσακαλώτου προς Επίτροπο Οικονομικών Μοσκοβισί και επικεφαλής των Τεχνικών Κλιμακίων, Declan Costello, στην οποία τους επισημαίνει ποια θέματα δεν μπορεί να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση καθώς αποτελούν «κόκκινες γραμμές» -«absolute red lines». Ως γνωστόν, όλες οι «κόκκινες γραμμές» καταρρίφθηκαν.
-6 Μαΐου 2016. Επιστολή Τσακαλώτου προς τους ομολόγους του της ευρωζώνης ενόψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου, όπου υποστηρίζει πως πακέτο 9 δις ευρώ δεν περνά από καμιά κυβέρνηση. Η απάντηση των Βρυξελλών είναι αρνητική και τελικά η κυβέρνηση νομοθετεί στις 25 Μαΐου όλα τα προαπαιτούμενα.
-2 Απριλίου 2016. Επιστολή Τσίπρα στη Λαγκάρντ με αφορμή τις αποκαλύψεις των Wikileaks με συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου. Ζητά να μάθει αν οι θέσεις τους αντανακλούν τις θέσεις του Ταμείου. Την επομένη έρχεται η απάντηση-κεραυνός της Λαγκάρντ. Χαρακτηρίζει «ανοησίες» την άποψη ότι τα στελέχη του ΔΝΤ χρησιμοποιούν ως διαπραγματευτική τακτική τη χρεοκοπία της Ελλάδας και ζητά από την Ελλάδα διασφάλιση της ιδιωτικότητας των στελεχών της. Άλλη μια ντουφεκιά στον αέρα!
Οι επιστολές του 2015
-11 και 16 Φεβρουαρίου 2015. Δύο επιστολές Βαρουφάκη προς τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ, όπου αναφέρει πως τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα κατευθύνονταν στη μείωση του δημοσίου χρέους.
-18 Φεβρουαρίου 2015. Επιστολή Βαρουφάκη με την οποία ζητά εξάμηνη επέκταση της σύμβασης (που μέχρι τότε διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους πως δεν θα το έκαναν ποτέ).
-Στις 24 Φεβρουαρίου, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015 και την περίφημη «Συμφωνία» (την οποία ουδέποτε δημοσιοποίησαν και ουδέποτε εφάρμοσαν), ο Βαρουφάκης έστειλε και νέα επιστολή (ένα  επτασέλιδο mail) προς τον Ντάισελμπλουμ. Η επιστολή συνόδευε την πρώτη λίστα προτεινομένων μεταρρυθμίσεων και δόθηκε στη δημοσιότητα στις 25 Φεβρουαρίου 2015.
-Στις 5 Μαρτίου 2015, ο Βαρουφάκης έστειλε νέα επιστολή στον Ντάισελμπλουμ με δεύτερη λίστα επτά μεταρρυθμίσεων (και πάλι ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup).
-15 Μαρτίου 2015. Επιστολή Αλ. Τσίπρα στην Άγγελα Μέρκελ, που δημοσιοποιείται στις 22 Μαρτίου από τους Financial Times, όπου διαβεβαιώνει ότι «η Ελλάδα δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Δεσμευόμαστε πλήρως στη διαδικασία που καθορίζει η συμφωνία του Eurogroup».  Και καταλήγει: «Σας απευθύνω έκκληση να μην επιτρέψετε ένα μικρό πρόβλημα ρευστότητας και σε ορισμένες «θεσμικές» αδράνειες να μετατραπούν σε ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη». 
-22 Ιουνίου 2015. Επιστολή Τσίπρα σε Γιουνκέρ, όπου παραδέχεται ότι «η απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης στις απαιτήσεις των Θεσμών για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών 2015-2016 υπήρξε απόλυτη και πλήρης».
-29 Ιουνίου 2015. Επιστολή Τσίπρα προς τους ηγέτες της ΕΕ με αίτημα για την παράταση του προγράμματος που λήγει στις 30 Ιουνίου (το οποίο απέρριψε το Eurogroup, καθώς στις 27 Ιουνίου είχε ανακοινωθεί το «δημοψήφισμα»).
-30 Ιουνίου 2015. Επιστολή Τσίπρα προς τους δανειστές (Γιουνκέρ, Ντράγκι, Λαγκάρντ, με κοινοποίηση στους Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ), με την οποία συνοδεύει τη νέα πρόταση της κυβέρνησης.
-8 Ιουλίου 2015. Επιστολή Τσακαλώτου προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), με την οποία ζητά δάνειο και πρόγραμμα τριών χρόνων, δηλώνοντας ότι «ηΕλλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως» και καταλήγοντας εκλιπαρώντας: «Ελπίζουμε στην ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση της αίτησής μας».
-20 Ιουλίου 2015. Επιστολή ελληνικών αρχών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (όταν το «Όχι» είχε γίνει «Ναι»), επί της οποίας βασίστηκε η συμφωνία του καλοκαιριού.
-23 Ιουλίου 2015. Επιστολή Τσακαλώτου προς Λαγκάρντ, με την οποία προσκαλεί το Ταμείο να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα, αιτούμενος νέο δάνειο και καταλήγοντας: «Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο».
-19 Αυγούστου 2015, προηγουμένη διαγγέλματος Τσίπρα με το οποίο ανακοίνωσε την προσφυγή στις κάλπες. Επιστολή Τσίπρα προς τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου με την οποία ζήτησε «να αποκτήσει το ευρωκοινοβούλιο, ως θεσμός με άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, ενεργό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα».
elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου