ΒΑΣΕΙΣ 2017: Τον Αύγουστο θα ακολουθήσει η διαδικασία εξέτασης των μηχανογραφικών, προκειμένου να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, το πιθανότερο την εβδομάδα μεταξύ 21 και 25 Αυγούστου
Τις εκτιμήσεις για τις βάσεις των Πανελλαδικών εξετάσεων φέτος παρουσιάζει στην «Αυγή” της Κυριακής ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης. Μέσα στην εβδομάδα ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης των μηχανογραφικών των υποψηφίων για την εισαγωγή στις σχολές και τα τμήματα της Τριτοβάθμιας.

Τον επόμενο μήνα θα ακολουθήσει η διαδικασία εξέτασης των μηχανογραφικών, προκειμένου να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, το πιθανότερο την εβδομάδα μεταξύ 21 και 25 Αυγούστου. Πέρυσι οι βάσεις είχαν ανακοινωθεί στις 24 Αυγούστου, ημερομηνία που φαίνεται ιδιαίτερα βολική και φέτος, προκειμένου αφενός να γίνουν εγκαίρως οι ηλεκτρονικές προεγγραφές στα ΑΕΙ και αφετέρου να ξεκινήσουν οι επαναληπτικές Πανελλαδικές για όσους δεν κατάφεραν να εξεταστούν τον Ιούνιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι βάσεις του Αυγούστου θα αφορούν και τους υποψηφίους του Σεπτεμβρίου, που θα εισαχθούν στη συνέχεια με ποσοστό 0,5% επιπλέον των εισακτέων των ΑΕΙ (ένας εισακτέος ανά τμήμα ή σχολή επιπλέον, εκτός από ορισμένα τμήματα, όπως οι Νομικές Σχολές).
Σύμφωνα με από τον Στράτο Στρατηγάκη:
«Οι παράγοντες που καθορίζουν τη διαμόρφωση των βάσεων είναι ο αριθμός των προσφερομένων θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο αριθμός των εισακτέων δηλαδή, ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων, που καθορίζει τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων και οι επιθυμίες των υποψηφίων όπως αυτές εκφράζονται με τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους δελτίων. Αυτός ο τελευταίος παράγοντας δημιουργεί τις εκπλήξεις στη διαμόρφωση των βάσεων κάθε φορά.
Φέτος έχουμε κάποια νέα στοιχεία που θα επηρεάσουν τη διαμόρφωση των βάσεων. Πρόκειται για την ένταξη τμημάτων και σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο, που έγινε από τον κ. Φίλη στην προσπάθεια να μειωθεί η μεγάλη συσσώρευση υποψηφίων στο 3ο επιστημονικό πεδίο, που περιελάμβανε λίγα τμήματα και η απουσία πολλών υποψηφίων στο 2ο πεδίο, που, όμως, περιλαμβάνει πάρα πολλά τμήματα. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χιλιάδες υποψήφιοι του 3ου πεδίου και να περάσουν όλοι οι υποψήφιοι του 2ου πεδίου. Έτσι προστέθηκαν 22 τμήματα και στο 3ο πεδίο. Η δεύτερη φετινή ιδιαιτερότητα είναι η καλύτερη γνώση των υποψηφίων για το εξεταστικό σύστημα, που ώθησε πολλούς περισσότερους να δηλώσουν ότι θα εξεταστούν και σε 5ο μάθημα, ώστε να μπορούν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο τις σχολές δύο πεδίων. Αυτή η επιλογή πολλών υποψηφίων δυσκολεύει την εκτίμηση της διαμόρφωσης των βάσεων, αφού δεν γνωρίζουμε αν τελικά οι υποψήφιοι δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους δελτίο τις σχολές δύο πεδίων και με ποια σειρά. Μία ακόμη συνέπεια αυτού είναι η κατακόρυφη αύξηση των υποψηφίων για τις Παιδαγωγικές Σχολές, που αναμένεται να απογειώσει τις βάσεις τους, δίνοντάς τους ξανά ένα κομμάτι της περσινής χαμένης τους αίγλης.
Η γενική εικόνα της εκτίμησης για τη διαμόρφωση των φετινών βάσεων είναι ότι στο 1ο επιστημονικό πεδίο θα έχουμε μικρή αύξηση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές, που θα μεγαλώνει στις χαμηλόβαθμες και θα φτάσει και στα 1.000 μόρια στις τελευταίες σχολές. Αυτό οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των υποψηφίων κατά 2.151 υποψηφίους και στις καλύτερες επιδόσεις τους στις χαμηλόβαθμες σχολές.
Στις σχολές του 2ου πεδίου αναμένουμε πτώση των βάσεων μέχρι τις σχολές με βάση περί τα 13.000 μόρια και άνοδο στις χαμηλόβαθμες σχολές. Ας θυμηθούμε ότι πέρυσι είχαμε τμήμα με βάση μόλις 1.560 μόρια.
Στο 3ο πεδίο έχουμε ανοδικές τάσεις σε όλη την γκάμα των βάσεων, παρά την αύξηση των θέσεων στις σχολές του πεδίου με την προσθήκη επιπλέον τμημάτων. Στο 4ο πεδίο αναμένουμε εκτόξευση των βάσεων, γιατί το ενδιαφέρον των υποψηφίων για τα Παιδαγωγικά Τμήματα αναζωπυρώθηκε μετά την περυσινή απαξίωση. Η άνοδος εδώ θα ξεπεράσει τα 1.000 μόρια και στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου θα φτάσει και τα 1.500 μόρια. Τέλος, οι υποψήφιοι του 5ου πεδίου θα είναι χαμογελαστοί τον Αύγουστο όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, αφού η πτώση των βάσεων στις σχολές του πεδίου θα είναι πρωτοφανής, ξεπερνώντας τα 1.000 μόρια σε πολλές περιπτώσεις, αποτέλεσμα των κακών επιδόσεων στα Μαθηματικά και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
Μην ξεχνάτε ότι αυτές δεν είναι οι πραγματικές βάσεις, και σίγουρα θα έχουν διαφορές, όσο καλή προσέγγιση και αν έχουμε κάνει. Οι πραγματικές βάσεις θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου».