Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Βόμβα από το Bloomberg – Η Αθήνα δεν θα πάρει πακέτο για το χρέος!

xreosΠροβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg το οποίο επικαλούμενο αξιωματούχους που εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος αναφέρει πως τελικά μπορεί να μη προσφερθεί στην Ελλάδα ένα ουσιαστικά βελτιωμένο πακέτο ελάφρυνσης στο επόμενο Eurogroup.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι πιστωτές της ευρωζώνης είναι απίθανο να δεσμευτούν σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τα μέτρα πέραν της επέκτασης της ωρίμανσης των δανείων, που συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα ενώ επισημαίνεται πως μια τέτοια συμφωνία μπορεί από μόνη της να μην είναι αρκετή για να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

Ενώ Τσακαλώτος και Στουρνάρας με επίσημες τοποθετήσεις στο συνέδριο του Economist στη Φρανφούρτη ζήτησαν σαφήνεια για το θέμα του χρέους και τόνισαν πως η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει για έναν ακόμη χρόνο την αβεβαιότητα, οι αξιωματούχοι -οι οποίοι ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους- προβλέπουν πως είναι απίθανο οι υπουργοί να προσφέρουν πολύ βελτιωμένους όρους ελάφρυνσης του χρέους σε σχέση με εκείνους που παρουσιάστηκαν τον Μάιο.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει την ιδιοκτησία των πολιτικών του προγράμματος αντί να επικεντρώνεται σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους», είπε ο Ρολφ Στράουχ, επικεφαλής οικονομολόγος του ESM σε χθεσινή ομιλία του στην Αθήνα.
Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιλύσουν τις διαφορές ως προς τα μέτρα που απαιτούνται για να μειωθεί το χρέος της χώρας – που βρίσκεται σήμερα περίπου στο 180% του ΑΕΠ- σε βιώσιμα επίπεδα. Ο συμβιβασμός που πρότεινε η ευρωζώνη για επέκταση έως και 15 χρόνια κρίθηκε ανεπαρκής απ’ το ΔΝΤ. Η απροθυμία του, πάλι, χάλασε τη δουλειά για τους Έλληνες λόγω των επιπτώσεων για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το σήμα που θα έστελνε στις αγορές.
Το βασικό σημείο διαφωνίας πηγάζει απ’ τις διαφορετικές απόψεις των πιστωτών για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και τι πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να αντέξει η χώρα. Το Ταμείο έχει σαφώς πιο συντηρητική προσέγγιση από τους Ευρωπαίους και βλέπει την ανάγκη για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.
Παράλληλα και η ΕΚΤ αφήνει να εννοηθεί οτι χρειάζεται περισσότερη ορατότητα για τη μελλοντική πορεία του χρέους της Ελλάδας προτού μπορέσει να συμπεριλάβει τα κρατικά της ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αν και η ΕΚΤ κάνει τη δική της χωριστή ανάλυση, θα προξενούσε έκπληξη αν κατέληγε σε συμπεράσματα που απορρίπτει ρητά το ΔΝΤ.
«Η έγκαιρη σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα για το χρέος και τη βιωσιμότητα του χρέους είναι σημαντική – όχι μόνο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα δημόσια οικονομικά, αλλά και για να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία γενικότερα, και του χρηματοπιστωτικού τομέα ειδικότερα» είπε ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ στο συνέδριο του Economist. «Η σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος είναι επίσης αναγκαία προϋπόθεση για να μπορούν να περιληφθούν και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα» στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου