Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Η φρεγάτα «Σαλαμίς» θα καταπλεύσει αύριο στο λιμάνι της Καβάλας



Η φρεγάτα «Σαλαμίς»  θα καταπλεύσει αύριο στο λιμάνι της ΚαβάλαςΤο πολεμικό σκάφος θα είναι επισκέψιμο για το κοινό μέχρι τις 19.00 το απόγευμα.
Καταπλέει αύριο Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017 στις 08.00 το πρωί στον επιβατικό λιμένα «Απόστολος Παύλος» η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Σαλαμίς» στο πλαίσιο της άσκησης «Καταιγίς 2017», με σκοπό να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του Πολεμικού Ναυτικού υπό τον τίτλο «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος».
Στις 10.00 το πρωί αύριο στην προτομή του ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη (παραλιακή λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως), θα τελεστή επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων στους ναυτικούς αγώνες του Έθνους και θα γίνει κατάθεση στεφάνου από τον Υπαρχηγό του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), Υποναύαρχο Ευθύμιο Μικρό και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Η φρεγάτα «Σαλαμίς» θα παραμείνει στο λιμάνι ολόκληρη την ημέρα της Πέμπτης (θα αποπλεύσει στις 20.00 το βράδυ) και το πολεμικό σκάφος θα είναι επισκέψιμο για το κοινό κατά τις ώρες από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι και τις 19.00 το απόγευμα, όπου το κοινό μπορεί να ξεναγηθεί από στα στελέχη του πλοίου.

Ιστορικό φρεγάτας «ΣΑΛΑΜΙΣ»
Η Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ (F-455) είναι φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, Γερμανικής σχεδίασης και κατασκευάστηκε στα ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Παρελήφθη από το Πολεμικό Ναυτικό τον Ιανουάριο του 1999 και είναι του ιδίου τύπου με τις Φ/Γ ΥΔΡΑ, Φ/Γ ΣΠΕΤΣΑΙ και Φ/Γ ΨΑΡΑ.
Η Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ είναι το δεύτερο πλοίο του ΠΝ που φέρει το όνομα αυτό. Αρχικά το όνομα θα εδίδετο στο υπό ναυπήγηση Θωρηκτό τύπου Dreadnought 19.000 τόνων που είχε παραγγελθεί το 1912 στα Γερμανικά Ναυπηγεία Vulcan. Το πλοίο αυτό, ωστόσο, δεν παρεδόθη στο ΠΝ, καθόσον τον Δεκέμβριο του 1914 τα Γερμανικά Ναυπηγεία διέκοψαν μονομερώς την ναυπήγησή του, λόγω της έκρηξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το πρώτο πλοίο που τελικά έλαβε το όνομα «ΣΑΛΑΜΙΣ» ήταν το παραχωρηθέν από το Βρετανικό Ναυτικό, επί δανεισμώ, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Αντιτορπιλλικό Στόλου (πρώην HMS BOREAS) ναυπηγήσεως 1929-1931, πλήρους εκτοπίσματος 1.963 τόνων και μέγιστης ταχύτητας 35 κόμβων (29 κόμβοι υπό Ελληνική Σημαία λόγω παλαιότητας λεβήτων). Το πλοίο αυτό παρελήφθη στο Liverpool στις 9 Φεβρουαρίου 1944 και παρέμεινε στην δύναμη του Στόλου μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 1951, οπότε και απέπλευσε ρυμουλκούμενο για την Μάλτα, όπου στις 31 Οκτωβρίου 1951 επεστράφη στο Βρετανικό Ναυτικό.
Η ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ» απεδόθη στο πλοίο σε ένδειξη τιμής προς την ομώνυμη νήσο, της οποίας το όνομα επί 2.500 χρόνια είναι ταυτισμένο στην ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή συνείδηση με μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση, αλλά κυρίως σε συνέπειες ναυμαχία όλων των εποχών που έλαβε χώρα το 480 π.Χ., στα νερά της.
Στην πρώτη ουσιαστικά αυτή σύγκρουση Δύσης και Ανατολής ο ενωμένος στόλος των Ελληνικών Πόλεων, στον οποίο εξέχουσα θέση κατείχαν οι Αθηναϊκές τριήρεις υπό την καθοδήγηση του Θεμιστοκλή, αντιμετώπισε τον στόλο των Περσών που αποτελείτο από πολλαπλάσιο αριθμό πλοίων, υπό τον Ξέρξη, ο οποίος είχε εισβάλλει στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Τα Ελληνικά πλοία, χάρη στην υπεροχή των πληρωμάτων τους και την επιδέξια τακτική του Θεμιστοκλή, κατενίκησαν και ουσιαστικά κατέστρεψαν τον Περσικό Στόλο, θέτοντας έτσι ένα οριστικό τέλος στις σε βάρος της Ελλάδας αλλά και γενικότερα του Δυτικού ανθρωποκεντρικού πολιτισμού και της ελευθερίας, κατακτητικές βλέψεις του εξ’ ανατολών εισβολέα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου