Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Ποτέ οι εγγραφές στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση δεν ήταν τόσο λίγες!



Σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Ν. Φιλαδέλφεια, που έγινε στις 27/6/2017, ο κ. Γαβρόγλου προέβη σε ενδιαφέρουσες δηλώσεις.
Η πλέον ενδιαφέρουσα δήλωση ήταν εκείνη ότι «πάνε τα παιδιά Σαββατόβραδο με τους φίλους τους να πιούν ένα ποτό και γυρίζουν γεμάτα ενοχές», διότι άλλα κάνουν στο σχολείο και άλλα στο φροντιστήριο.
Εντύπωση προκαλεί η τόσο απλοποιημένη ανάλυση της πραγματικότητας από υπουργό και ταυτόχρονα ακαδημαϊκό δάσκαλο.
Μήπως κύριε υπουργέ τα παιδιά έχουν ενοχές διότι «πιέζουν»  το γονιό τους για το χαρτζιλίκι του Σαββάτου γνωρίζοντας ότι ο γονιός τους είναι άνεργος ή τα φέρνει βόλτα με μεγάλη δυσκολία;
Μήπως τα παιδιά έχουν ενοχές διότι γνωρίζουν ότι η έξοδος του Σαββάτου και τα παρεπόμενα είναι αντίθετα με την τακτική που πρέπει να ακολουθεί ο υποψήφιος φοιτητής;

Μήπως έχουν ενοχές διότι γνωρίζουν ότι μετά το πτυχίο έχουν πολλές πιθανότητες να είναι άνεργοι ή να μεταναστεύσουν, κάτι θα πικράνει τους γονείς τους;
Εάν υπάρχει κάτι για το οποίο οι μαθητές δεν έχουν ενοχές είναι, το τι κάνουν στο σχολείο και τι στο φροντιστήριο.
Όπως έχει η κατάσταση σήμερα τους ενδιαφέρει κυρίως το τι κάνουν στο φροντιστήριο. Ενοχές για την κατάντια του σχολείου να θέτουν δηλ. οι μαθητές το φροντιστήριο υπεράνω του σχολείου, θα πρέπει να έχουν οι ιθύνοντες, οι εκάστοτε υπουργοί.
Υπάρχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα δήλωση – αποκάλυψη, ότι δηλ. ότι οι εγγραφές στα ΕΠΑΛ ξεπέρασαν τις 67.000 και ότι αυτό αποτελεί αριθμό ρεκόρ, γεγονός που σημαίνει ότι η κοινωνία αποδέχεται τις προτεραιότητές που έχουν τεθεί για την ΤΕΕ.
Δεν διευκρινίστηκε βεβαίως, εάν πρόκειται για συνολικές εγγραφές ή για τις εγγραφές στην Α΄ τάξη που είναι και το πιο ενδιαφέρον.
Σχετικά με τον αριθμό εγγραφών στα ΕΠΑ.Λ. διευκρινίζουμε τα εξής;
1. Ο αριθμός 67.000 που αναφέρεται αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, διότι ποτέ οι εγγραφές στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση δεν ήταν τόσο λίγες.
2. Ο μεγαλύτερος αριθμός μαθητών στην ΤΕΕ, πραγματικός αριθμός ρεκόρ, σημειώθηκε το σχολ. έτος 2001 – 2002 κατά το οποίο οι μαθητές ήταν 133.918 και οι σχολικές μονάδες που λειτουργούσαν ήταν 457 (συνημμένο 1)
3. Ο μεγαλύτερος αριθμός μαθητών Α΄ τάξης σημειώθηκε κατά το σχολ. έτος 1999 - 20000 κατά το οποίο οι μαθητές ήταν 62.159 (συνημμένο 2)
4. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Eurostat και του UOE που δημοσιεύτηκαν στο εγχειρίδιο Αριθμοί Κλειδιά της Εκπαίδευσης στην Ευρώπη 2005, σελ. 134, η αναλογία μαθητών Γενικής/Τεχνικής της Ανώτερης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, κατά το έτος 2001 – 2002 ήταν 60% στη Γενική και 40% στην Τεχνική, το μεγαλύτερο στα χρονικά της ΤΕΕ στην Ελλάδα. (συνημμένο 3).
Με βάση τα αδιάσειστα στατιστικά στοιχεία προκύπτει, ότι μέχρι στιγμής, οι φετινές εγγραφές στα ΕΠΑ.Λ. είναι λίγες, δε δικαιολογείται καμιά θριαμβολογία και ότι η κοινωνία δεν αποδέχεται τις προτεραιότητες που έχει βάλει το υπουργείο παιδείας για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Θα υπάρξει αναστοχασμός ή αλλαγή πλεύσης;
Ίδωμεν
Κωνσταντίνος Αδριανουπολίτης / Εκπαιδευτικός – Ερευνητής / Αντιπρόεδρος Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου