Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Χρεοκόπησαν και ετοιμάζουν τη ρήξη τους...

Χρεοκόπησαν και ετοιμάζουν τη ρήξη τους...Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ "επιστρατεύει", σε κανάλια και ραδιόφωνα, τους "διατεταγμένους" δραχμολάγνους, επαναστάτες του καφενείου, και, επ΄ αμοιβή, "σοφιστές" να "δείχνουν" ρήξη με τους δανειστές, ας ετοιμαζόμαστε.
Έρχονται νέα ψέματα, νέες κυβιστήσεις και πιρουέτες... Τσακαλώτου και Τσίπρα. Και επειδή (από προχθές) "ξιφούλκησαν" πάλι οι "κονσερβαρισμένες τάσεις αντάρτικου" του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα μιλάνε μόνα τους. Το εσωτερικό σκηνικό αλλάζει.

Το εξωτερικό σκηνικό (αυτό που ξέρουμε ως... έξω πάμε καλά) δεν αλλάζει με τίποτε. Οι δανειστές παίρνουν το πάνω χέρι. Και ετοιμάζονται να δώσουν γερή δόση γιατί έχουν να λαμβάνουν τα 7,5 δισ. του Ιουλίου. Και δεν είναι ηλίθιοι να τα χάσουν.

Μέσα όμως δεν θα πάνε καθόλου καλά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Παίρνουν την τελευταία στροφή της κάτω βόλτας χωρίς την ελάχιστη δυνατότητα επιστροφής για (εμφανέστατους) λόγους που ήδη λειτουργούν πιεστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν χάνουν μόνο χρέος και τα αντίμετρα για τα οποία μόνο ευχολόγια (ασαφή και περιορισμένα) θα ακούσουν στις 15 Ιουνίου. Χάνουν και το τελευταίο "φλάμπουρο" νίκης. Τη δυνατότητα να βγουν στις αγορές.

Γιατί η συμφωνία δεν θα είναι τόσο "κολακευτική" ώστε να "συγκινήσει" τον Ντράγκι και να μας ανοίξει τον δρόμο στις αγορές στηρίζοντάς μας.

Τι μένει στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Τσίπρα από συνθήματα ελπίδας και όνειρα για τον ύπνο των οπαδών που μασάνε δαφνόφυλλα αισιοδοξίας;

Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και ίσως κάποιο αριστερό όραμα ανάκαμψης με το μοίρασμα της πίτας των ιδιωτικοποιήσεων και της ενέργειας σε κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες.

Αυτά δηλαδή που συμπεριλαμβάνονται και στα 24 προαπαιτούμενα που λείπουν από τα 140. Και για τα οποία στέλνει μηνύματα επαναφοράς στην τάξη... ο Νταισελμπλουμ μαζί με λόγια συμπόνιας και παρηγοριάς...

Αλλά ανάμεσα στα ανεκπλήρωτα προαπαιτούμενα είναι και εκείνα που οι Τράπεζες και ο δημόσιος τομέας οφείλουν να επιταχύνουν για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης χρεών και την εκκαθάριση μη βιώσιμων επιχειρήσεων "...προκειμένου -λένε οι δανειστές- να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας".

Και εδώ αφήνουμε τα κουμπιά της Αλέξαινας..., και φθάνουμε στα κουμπιά... του Αλέξη Τσίπρα...

Γιατί μόλις που κατάφερε... ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει δρόμο στη δική του διαπλοκή στην οικονομία, στις αναθέσεις, στην ενημέρωση και στη στήριξη από την κρατικοδίαιτη επιχειρηματική κοινότητα. Και οι δανειστές τον καλούν (όνομα της συμφωνίας της 15 Ιουνίου) να βγάλει στην φόρα προβληματικές επιχειρήσεις και κόκκινα δάνεια με αναπόφευκτα νέα λουκέτα και δεκάδες χιλιάδες απολύσεις.

Μόνο έτσι όμως θα εξασφαλίσει δανεικά και θα αποφύγει τον δρόμο με τα αγκάθια και τους βάλτους που οδηγούν στις αγορές. Και ας τα παρουσιάζει εύκολα και απλά.

Τι του λένε όλα αυτά; Ότι δεν έχει κανένα περιθώριο να ξεφύγει από τις "δαγκάνες" του μνημονίου. Ακόμη και αν έχει λεφτά να πληρώσει την δόση του Ιουλίου.

Γιατί αν πληρώσει τα χρωστούμενα των 7,5 δισ. από τον κρατικό κορβανά και ρισκάρει στις αγορές το 2018 (προεκλογικό έτος και από τον Ιανουάριο) ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πείθουν ότι αποφύγαμε το ενδεχόμενο επίσημης χρεωκοπίας.

Και ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζοντας πως η ρήξη με τους δανειστές (ως "λύση") έχει τελειώσει από το 2015, ούτε που την διανοείται. Ας αφήνει τους γνωστούς "αντάρτες και δραχμολάγνους" να την πιπιλίζουν στις τηλεοράσεις και στα καφενεία...

Η νέα κωλοτούμπα (έχει ήδη γίνει) και τα επόμενα "ναι σε όλα" (αρκεί να πάρουμε συμφωνία και δόση) πρέπει τώρα να περάσουν στον λαό ως αριστερός ηρωισμός για το καλό της πατρίδας και της οικονομίας...

Αλλά για να τα περάσουν αυτά (κυβέρνηση και Τσίπρας) θα αναγκαστούν να αλλάξουν βιολί και ζουρνά... Που σημαίνει πως θα "χρεοκοπήσει" μόνος του τα "οράματα" της πρώτης φοράς αριστερά για να ανοίξει (δικά του) "φιλελεύθερα" παράθυρα.

Οπότε η ρήξη, για τον Τσίπρα, είναι αναπόφευκτη.

Μόνο που θα γίνει με το δικό του χθες. Με την αριστερά που χρεοκόπησε εντελώς.

Οι επίμονες δηλώσεις 2-3 του οικονομικού του επιτελείου που συνδέουν την ανάπτυξη μόνο με ιδιωτικές επενδύσεις και περιθωριοποίηση του κράτους "επιχειρηματία" επιβεβαιώνουν την πρόθεση απαλλαγής του από το χθες.

Θα το δούμε και στην (συντομότατη) "ρήξη" με πρόσωπα και "αντάρτικα".

Και όπου του βγει... Οι αριστεροί δεν σκάνε και πολύ...


Γ.Κράλογλου
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου