«Φτάσαμε στο τέλος του διδακτικού έτους στη Βαυαρία με το πρωτοφανές γεγονός οι Ενώσεις Γονέων του Μονάχου να προσπαθούν απεγνωσμένα την ύστατη ώρα να υποκαταστήσουν την ανύπαρκτη κυβερνητική πολιτική, αναζητώντας οι ίδιοι λύση για τα προβλήματα στέγασης των σχολείων της περιοχής».
Με αυτά τα λόγια, ανάμεσα στα άλλα, σχολίασε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ., βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, την απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Ζουράρι – που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της διαδικτυακής εφημερίδας της ελληνικής ομογένειας στη Γερμανία “ONLINE ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ” – σε δήλωσή του αναφορικά με το ζήτημα στέγασης του ελληνικού λυκείου του Μονάχου.

Στην απάντησή του ο κ. Ζουράρις ουσιαστικά μεταφέρει τις ευθύνες στο συντονιστή εκπαίδευσης Μονάχου, υποστηρίζοντας ότι “ο τελευταίος διαβεβαίωνε διαχρονικά, εμφατικά και προς όλες τις κατευθύνσεις, προφορικά και εγγράφως και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κλιμακίου του γραφείου μου στο Μόναχο, ότι το κτίριο το οποίο ο ίδιος πρότεινε για να μεταστεγαστεί το Λύκειο Μονάχου, ήταν διαθέσιμο για μίσθωση προς το ελληνικό δημόσιο, και ανέμενε μόνο την έγκριση του Υπουργείου για να υπογραφεί η σχετική σύμβαση μισθώσεως”.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει τα εξής:
«Για μια φορά ακόμη οι ελληνικές οικογένειες του Μονάχου βρίσκονται σε απόγνωση, ως συνέπεια της αναστάτωσης που έχει προκληθεί από την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας στο θέμα της μεταστέγασης του ελληνικού λυκείου της πόλης. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ζουράρις, πιστός στο δόγμα “ποιος ζει ποιος πεθαίνει”, αντί, συναισθανόμενος την ευθύνη της θέσης του, να αναζητήσει λύσεις για τα θέματα της εκπαίδευσης των Ελλήνων μαθητών του Μονάχου, “κουκουλώνει” το πρόβλημα μεταθέτοντας την ευθύνη σε υπηρεσιακούς παράγοντες, ωσάν να μην είναι και αυτοί οργανικά μέλη του ίδιου του Υπουργείου.
Όμως, αυτή τη φορά δεν υπάρχει καν το άλλοθι της άγνοιας . Τόσο οι σύλλογοι γονέων του Μονάχου όσο και εμείς, ως τομέας Παιδείας, με ερώτησή μας από τον Νοέμβριο του 2016, τον είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα. Γνώριζε ότι έπρεπε να κινηθεί γρήγορα για την ανανέωση των συμβάσεων ενοικίασης των σχολικών διδακτηρίων. Γνώριζε ότι υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο οι εκατοντάδες μαθητές του λυκείου «να βρεθούν στο δρόμο», αλλά δεν έκανε τίποτε για να το αντιμετωπίσει.
Έτσι φτάσαμε στο τέλος του διδακτικού έτους στη Βαυαρία, με το πρωτοφανές γεγονός, οι ενώσεις γονέων του Μονάχου να προσπαθούν απεγνωσμένα την ύστατη ώρα να υποκαταστήσουν την ανύπαρκτη κυβερνητική πολιτική αναζητώντας οι ίδιοι λύση για τα θέματα των ελληνικών σχολείων. Και τούτο διότι, παρά τις καθησυχαστικές υποσχέσεις όλον αυτόν τον καιρό δια στόματος του κ. Ζουράρι (απάντηση του κ. Ζουράρι στην ερώτηση των βουλευτών του Τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας στις 22-12 2016 και δελτίο τύπου του κ. Ζουράρι στις 31-5-2017 που ανακοίνωνε την επίλυση του στεγαστικού ζητήματος των σχολικών μονάδων του Μονάχου), λύση του προβλήματος στέγασης των σχολείων της περιοχής, δε βρέθηκε.
Τώρα, στο και πέντε, ο αρμόδιος Υφυπουργός, αποποιούμενος της αποκλειστικής πολιτικής και διοικητικής του αρμοδιότητας στα θέματα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, μετακυλύει τη δική του ευθύνη σε υφισταμένους του. Παραδίδοντας, μάλιστα, μαθήματα ελληνογνωσίας και ελληνοπρέπειας, υπόσχεται και πάλι προσωρινές και κυρίως προβληματικές λύσεις που δεν πείθουν κανέναν πλέον στη διασπορά του Μονάχου.
Γιατί και στο θέμα της στέγασης των σχολείων, όπως και στο θέμα της ανέγερσης σχολικού διδακτηρίου στο ελληνικό οικόπεδο, στο Μόναχο, μοίραζε ελπίδες και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, όπως αποδείχθηκε.
Προτρέπουμε τον κ. Ζουράρι, να αφήσει τα προσχήματα και τις μεγαλοστομίες και να αναλάβει επιτέλους την πολιτική και διοικητική του ευθύνη στα καίρια ζητήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, αναγνωρίζοντας ότι η ελληνική παιδεία για τη διασπορά αποτελεί αποστολή μείζονος εθνικής σημασίας».