Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Κοινό ψήφισμα συλλόγων διδασκόντων 1ου ΕΠΑ.Λ. Ρόδου, 2ου ΕΠΑ.Λ. Ρόδου, ΕΠΑ.Λ. Αρχαγγέλου


Με το νόμο 4386/2016 της κυβέρνησης δόθηκε η δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας να καθορίζει με Υπουργική Απόφαση, κάθε καλοκαίρι ποιοι Τομείς και Ειδικότητες θα λειτουργούν σε κάθε ΕΠΑΛ και ποιοι όχι (παρ. 16, άρθρο 66). Επιπλέον, με εγκύκλιο που στάλθηκε ΜΟΝΟ στα ΕΠΑΛ για την εγγραφή των μαθητών απαιτείται δήλωση προτίμησης ηλεκτρονικά και μάλιστα με προθεσμία από 19 έως 23 Ιουνίου! Πρώτα καταγραφή πανελλαδικά των αιτήσεων και της επιλογής τομέων και ειδικοτήτων και μετά, αφού δοθεί έγκριση από το Υπουργείο για τη λειτουργία των τομέων και ειδικοτήτων, η εγγραφή.
Σ’αυτό το πλαίσιο, σε δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα καταργεί τομείς, συγχωνεύοντάς τους σε άλλα σχολεία, μερικά από τα οποία μάλιστα απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους (π.χ. οι Εφαρμοσμένες Τέχνες καταργούνται στο ΕΠΑΛ Κορωπίου και μεταφέρονται στο ΕΠΑΛ Ραφήνας!!)
Να θυμίσουμε ότι πολλοί από αυτούς τους Τομείς (π.χ. Υγείας Πρόνοιας) είχαν καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και πρόλαβαν να ... λειτουργήσουν μόλις 1 χρόνο.
Αυτή η πολιτική έχει ως στόχο να κλείσει τομείς, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μετακινούνται με κριτήριο το πώς θα ιδρυθούν νέα τμήματα-ειδικότητες. Αν δε λειτουργήσει ο τομέας ή ειδικότητα που επιθυμεί ο μαθητής και δεν μπορεί να πάει αλλού, με το «έτσι-θέλω», πρέπει να αλλάξει προτίμηση, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μη συνεχίσει καν στα ΕΠΑΛ! Από την άλλη με βάση το νόμο 4415/2016 (άρθρο 34), οι εκπαιδευτικοί τοποθετούνται αυτοδίκαια σε άλλο σχολείο! Χαρακτηριστικά στον Πειραιά μεταφέρθηκαν αυτοδίκαια οι οργανικές θέσεις 7 εκπαιδευτικών στο 3ο ΕΠΑΛ Πειραιά! Και μάλιστα αναδρομικά, από 2-1-2017!
Είναι φανερό ότι αυτό το νομοθετικό πλαίσιο ανοίγει άλλη μια πόρτα για την κινητικότητα των εκπαιδευτικών, καθώς οι εκπαιδευτικοί που θα μετακινούνται θα προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες, προκαλώντας υπεραριθμίες και νέες μετακινήσεις!
Αφού τα τελευταία δυο χρόνια η κυβέρνηση δε σταμάτησε να κλείνει «ολιγομελή» τμήματα ακόμα και σε απομονωμένα νησιά και αφού φρόντισε ο καθορισμός των τμημάτων για του χρόνου να γίνει με βάση τις εγγραφές που θα υπάρξουν στις 30 Ιούνη (!), νομοθετεί ώστε να μπορεί να κλείνει τους Τομείς σε ένα βράδυ και να πετάει τους εκπαιδευτικούς αυτοδίκαια από εδώ και από εκεί, σύμφωνα με το δόγμα: "δεν υφίσταται θέση, άρα δεν υφίσταται και οργανική"!
O σύλλογος διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου