Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Απομακρύνεται η λύση για το χρέος στο Eurogroup – Εκλιπαρεί Μέρκελ και Μακρόν τώρα ο Τσίπρας

Στον απόηχο των αλλεπάλληλων μηνυμάτων που φτάνουν από ευρωπαϊκές πηγές και τα οποία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το επερχόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας, συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με την An. Merkel και τον Em. Macron ενώ πριν λίγη ώρα είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον D. Tusk.


Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι συνομιλητές του Αλ. Τσίπρα επίσης συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Τις τελευταίες ημέρες ο πήχης των προσδοκιών για θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις του Eurogroup της 15ης Ιουνίου έχει τεθεί πολύ χαμηλά, λόγω μιας σειράς εξελίξεων.

Καταρχήν χθες ο Mario Draghi ξεκαθάρισε ότι για να υπάρξει είσοδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, βασική προϋπόθεση αποτελεί η θετική έκβαση των συνομιλιών για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος καθώς και ο σαφής προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο είχε προηγηθεί νωρίτερα η προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για το τι θα μπορούσε να συμβεί στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, με τη φράση «λύση να είναι και όποτε έρθει».

Επίσης, μιλώντας σε ξένα ΜΜΕ o Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε υπογραμμίσει ότι «αυτό που αναζητούμε είναι μια καλή λύση και όχι μια τέλεια λύση», βάζοντας και αυτός με τη σειρά του στον «πάγο» τις όποιες υψηλές προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί.

Σε ερώτηση, μάλιστα, δημοσιογράφων για το αν η ΕΚΤ θα μπορέσει να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε να απαντήσει, εκφράζοντας ωστόσο την προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα δράσει ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει το ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να διευκολύνει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να βγει στις αγορές.

Σήμερα εξάλλου δύο γερμανικές εφημερίδες, η Handelsblatt και η Bild, με δημοσιεύματά τους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει κάτι παραπάνω από αυτό που ήδη της έχει δοθεί.

Συγκεκριμένα, ο ανταποκριτής της Handelsblatt θεωρεί ότι Τσίπρας και Τσακαλώτος δεν θα καταφέρουν τελικά να πετύχουν τίποτα περισσότερο από τον συμβιβασμό που επετεύχθη στο τελευταίο Eurogroup. Εξέλιξη που θα αποτελέσει πολιτική ήττα, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα συναίνεσε στο τελευταίο πακέτο περικοπών και μεταρρυθμίσεων υπό την προοπτική της ελάφρυνσης χρέους.

Από τη μεριά της η Bild υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πράγματι διατεθειμένη να απαρνηθεί την επόμενη δόση στήριξης εάν οι ευρωπαίοι εταίροι δεν αποδεχτούν κάποια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ρύθμιση του χρέους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου