Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

ΟΣΕΠ-ΤΕΙ: Σχετικά με τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας



Πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ ΤΕΙ και Ε.Ε.Ε, με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας καθ. Κ. Γαβρόγλου και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου καθ. Γ. Παντή. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα και έγινε   ένας εκτενής διάλογος με τις τοποθετήσεις των τριών φορέων σχετικά με το Νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και δόθηκαν απαντήσεις και διευκρινίσεις από  την ηγεσία του   Υπουργείου Παιδείας.
Εκ μέρους της ΟΣΕΠ ΤΕΙ τέθηκαν στη συνάντηση τα παρακάτω θέματα:
1. Συμμετοχή των ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ ΤΕΙ και Ε.Ε.Ε, στο «Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού».

2. Σταδιακή εξίσωση αμοιβών μελών Ε.Π των ΤΕΙ με τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων.
3. Συζητήθηκε η πρόοδος έκδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, η έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Σχολών της ΣΤΕΦ θα πραγματοποιηθεί εφόσον έχουν ολοκληρωθεί όλα τα υπόλοιπα.
4. Δρομολογείται η απαλλαγή των Διοικήσεων ΤΕΙ και ΕΛΚΕ από τον καταλογισμό ευθυνών σε σχέση με την μη καταβολή του αναλογούντος ποσοστού από τα μέλη ΕΠ που ασκούν παράλληλα ελευθέριο επάγγελμα.
5. Ζητήθηκε να σταματήσει ο ανεξέλεγκτος αριθμός μετεγγραφών στα κεντρικά ΑΕΙ, χωρίς παράλληλη αύξηση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων.
6. Θεωρεί πολύ θετικό τη δυνατότητα των φοιτητών να επιλέγουν μαθήματα μέχρι 25% του συνόλου των μαθημάτων σε ένα άλλο τμήμα της Σχολής, που έχει προκύψει από ένα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο τμημάτων.
7. Ζητήθηκε η αυτόνομη διοργάνωση σπουδών τρίτου κύκλου από τα ΤΕΙ, εν αντιθέσει με την προτεινόμενη ρύθμιση με την οποία μπορεί να δοθεί εντολή επίβλεψης διδακτορικών διατριβών και σε μέλη Ε.Π. Τ.Ε.Ι. μόνο από Τμήματα Πανεπιστημίων.
8. Θεωρείται θετική, αν και δημιουργούνται ερωτήματα, για την εκλογή Προέδρων και Αντιπροέδρων ΤΕΙ με μονοσταυρία και ξεχωριστά ψηφοδέλτια.
9. Αναφορικά με τα Π.Μ.Σ, εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις άλλες υπέρ και άλλες κατά. Όπως ότι το 60% χρηματοδοτεί το άλλο 40% (υποτροφίες), ή ότι δημιουργείται πρόβλημα  εξωστρέφειας, συνεργασιών και παρακολούθησης της εξέλιξης των τεχνολογιών ή ακόμα ότι δεν θα πρέπει λόγω οικονομικής δυστοκίας οι υποψήφιοι φοιτητές που πληρούν τα ακαδημαϊκά να στερούνται την πρόσβαση στα ΠΜΣ.
10. Ιδιαίτερα τα ΤΕΙ θίγονται άμεσα από τις διατάξεις το Νομοσχεδίου για τα ΜΠΣ, δεδομένου ότι το 35% των εσόδων ενισχύουν τους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων.
11. Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος ενός χρόνου πριν ισχύσουν για τα ΠΜΣ οι διατάξεις του Νομοσχεδίου που πρόκειται να ψηφιστεί.
12. Θα συμπεριληφθούν στο Νομοσχέδιο και διατάξεις για τη λειτουργία «Ινστιτούτων δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης» στα ΑΕΙ.        
13. Προτίθεται, το Υπουργείο Παιδείας να δώσει παράταση της θητείας των Διοικήσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ μέχρι 31 Οκτωβρίου 2017, λόγω  καθυστέρησης της ψήφισης του Νομοσχεδίου.

Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γενικός Γραμματέας
Κοκκόσης Απόστολος                                                    Αδαμίδης Παναγιώτης
AΕΙ Πειραιά Τ.Τ                                                                 ΑΤΕΙ  Θεσσαλονίκης      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου