Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Κάποιο ... λάκκο έχει η φάβα!

Κάποιο ... λάκκο έχει η φάβα!"Γυναίκα! τα κατάφερα φώναξε ο αγρότης, μας περίσσεψαν λεφτά φέτος, οπότε μπορείς να πληρώνεις οικιακή βοηθό και εγώ να αλλάξω το αυτοκίνητο.
Πώς τα κατάφερες και περίσσεψαν χρήματα αφού μέχρι πέρυσι δεν μας έφταναν να βάλουμε βενζίνη στο αυτοκίνητο και να αγοράσουμε πετρέλαιο να ζεσταθούμε. Είχαμε μεγαλύτερη παραγωγή ή πιάσαμε φέτος καλύτερες τιμές;

Όχι! Τίποτε από τα δύο. Η παραγωγή ήταν ίδια με πέρυσι. Δεν πλήρωσα όμως τους προμηθευτές των σπόρων, των λιπασμάτων... Δεν πλήρωσα το δάνειο στην τράπεζα και τον ΕΝΦΙΑ του σπιτιού, της αποθήκης και των χωραφιών...".



Κάπως έτσι μοιάζει το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα εσόδων που κατάφερε να επιτύχει η κυβέρνηση το 2016.

Αν κάτι τέτοιο, εκτός από εύκολο ήταν και λογικό, γιατί οι δανειστές που θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω, δεν το είχαν προβλέψει στο τρίτο μνημόνιο, αλλά ζητούσαν πλεόνασμα μόνο 0,5% του ΑΕΠ;

Πρόκειται περί άγνοιας των δανειστών, ηλιθιότητας ή κάτι άλλο;

Μήπως τους έπιασαν στον ύπνο ο Τσακαλώτος που παίζει τα μαρξιστικά οικονομικά στα δάκτυλα και ο Πρωθυπουργός που τον έχρισε ο Ερντογάν διδάκτορα των οικονομικών;

O κ. Γκίκας Χαρδούβελης στο περίφημο e-mail που ευτυχώς κατά τον κ. Τσίπρα και τα κυβερνητικά στελέχη δεν εφαρμόστηκε, προέβλεπε για το 2016 πλεόνασμα 4,5% αλλά με ανάπτυξη 3%.

Η κυβέρνηση πέτυχε πλεόνασμα 3,9% με ανάπτυξη σχεδόν 0%. Σαν να λέμε έκανε ρεκόρ ταχύτητας χωρίς να μετακινηθεί ρούπι… Όπως σχεδόν η χελώνα στο γνωστό παράδοξο του Ζήνωνα.

Το e-mail Χαρδούβελη προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% για το 2016 με ανάπτυξη όμως 3%. Δηλαδή, το ΑΕΠ των 176 δισ. ευρώ θα αυξανόταν κατά 5,2 δισ. ευρώ και το κράτος θα εμφάνιζε πλεόνασμα -άρα θα αφαιρούσε από την οικονομία- 7,9 δισ. ευρώ. Η διαφορά θα ήταν μείον 2,5 δισ. ευρώ για την οικονομία.

Τώρα αφαιρέθηκε 3,9% του ΑΕΠ, δηλαδή 6,9 δισ. ευρώ από την οικονομία. Είναι σαν από τον γεωργό της ιστορίας να αφαιρέθηκε τριπλάσιος σπόρος και λιπάσματα από όσο θα μπορούσε να αφαιρεθεί. Λιγότερος σπόρος και λιπάσματα όμως σημαίνει μικρότερη σοδειά του χρόνου.

Μικρότερη σοδειά σημαίνει πως του χρόνου τα πράγματα θα είναι χειρότερα από πέρυσι...

Ο πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαία της πολιτικής του τον αγώνα εναντίον της λιτότητας. Λιτότητα σημαίνει να ξοδεύεις λιγότερα απ’ όσα εισπράττεις. Αυτό είναι σωστό, κανείς δεν πτώχευσε ποτέ γιατί ξόδευε λιγότερα απ’ όσα κέρδιζε. Το αντίθετο συμβαίνει συνήθως...

Αυτό που έκανε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν είναι πως αποταμίευσε επειδή αύξησε το εισόδημα. Αυτό που έκανε είναι πως έβαλε χέρι στα έτοιμα των άλλων για να εμφανίσει κρατικό πλεόνασμα.

Τα έτοιμα όμως κάποτε τελειώνουν (Είναι γνωστή η ρήση πως ο σοσιαλισμός τελειώνει όταν τελειώνουν τα λεφτά των άλλων)...

Καθώς λοιπόν το 2016 δεν υπήρξε καθόλου ανάπτυξη από την φορολόγηση της οποίας θα προέκυπταν τα 7 δισ. του πλεονάσματος, αυτά προέκυψαν από την αφαίμαξη μέσω υπερφορολόγησης των υπολοίπων των καταθέσεων.

Το 2016 στην πράξη, αντί πλεονάσματα 0,5% εμφάνισε πλεόνασμα 3,9%. Αυτό έγινε με την επιβολή νέων φόρων και τη στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές. Αυτό στέρησε από την οικονομία ανάπτυξη και ορμή που θα βοηθούσε του χρόνου στην αύξηση του πλεονάσματος και κυρίως στη βιωσιμότητά του.

Υπάρχει και άλλο πρόβλημα όμως...

Το καλοκαίρι του 2015 ο πρωθυπουργός προκειμένου να υποστηρίξει το τρίτο μνημόνιο, έλεγε πως η επιτυχία του συνίσταται στο ότι προβλέπει μικρότερα πλεονάσματα για το 2016 και 2017.

Ιδού τι έλεγε ο ίδιος ο πρωθυπουργός το καλοκαίρι του 2015 για να δικαιολογήσει τα πλεονεκτήματα του τρίτου μνημονίου:

"Μην ξεχνάτε ότι η χώρα ήταν υποχρεωμένη από το προηγούμενο πρόγραμμα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, μέσα στο 2015 3% και το 2016 και μετά 4,5%. Ενώ εμείς τώρα έχουμε την υποχρέωση να φτάσουμε το 2018 στο 3% και όχι, όπως αρχικά λέγαμε, 1% το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017, αλλά μέχρι το 2018 ομαλά, όσο καταφέρουμε, να φτάσουμε το 3%. Συνεπώς, σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά είναι σαφώς ηπιότερη η προσαρμογή…."

Βλέπε: Η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στην ΕΡΤ: Τι είπε για τη διαπραγμάτευση, τη συμφωνία, τις αντιδράσεις, την Ευρώπη.

Ενάμισι χρόνο αργότερα πανηγυρίζει γιατί εμφανίζει πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ και μηδενική ανάπτυξη για το 2016.

Αν ο κόσμος της οικονομίας, ο όποιος μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας με πράξεις και όχι με λόγια όπως οι πολιτικοί, πίστευε πως το πλεόνασμα του 2016 ήταν βιώσιμο, η Ελλάδα θα ήταν ήδη στις αγορές. Το καλοκαίρι του 2018 δεν θα χρειάζονταν 4ο μνημόνιο...

Οι δανειστές δεν θα ζητούσαν μέτρα για το 2019 και 2020.

Το ΔΝΤ αμφισβητεί την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να διατηρήσει αυτά τα πλεονάσματα. Τους πρώτους μήνες του 2017 τα σημάδια κόπωσης της φοροδοτικής ικανότητας είναι εμφανή.

Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,7% δεν φαίνονται πλέον σαν εφικτός στόχος.

Ο Σόιμπλε πανηγυρίζει πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους και με το 50% των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Ο Σόιμπλε και η Μέρκελ πριν τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές θα πανηγύριζαν και με λιγότερα.

Είναι φανερό πως κάποιο λάκκο έχει η φάβα... Κυβέρνηση, Σόιμπλε και ΔΝΤ μας δουλεύουν ο καθένας για τους δικούς τους λόγους...

Μετά τις γερμανικές εκλογές θα έρθει η ώρα της αλήθειας. Ένα πλεόνασμα που δεν είναι βιώσιμο (επαναλαμβανόμενο) μπορεί να χρησιμέψει μόνο για στάχτη στα μάτια.

2) Το παράδοξο του Ζήνωνα με τον Αχιλλέα και τη Χελώνα

Το συγκεκριμένο παράδειγμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "ο βραδύτερος ουδέποτε θα προσπεραστεί από τον ταχύτερο’’.

Για να παρουσιαστεί αυτή η αντινομία πιο κατανοητή ας υποθέσουμε ότι η χελώνα προσπερνά τον Αχιλλέα 100 m και ότι η ταχύτητα uA του Αχιλλέα είναι uA=10 m/sec και της χελώνας, ux, είναι ux=1 m/sec. Τότε ο Αχιλλέας σε χρόνο t1=10 sec θα διανύσει την απόσταση (ΑΧ1)=100 m, την οποία τον προσπερνούσε η χελώνα. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου t1 η χελώνα θα διανύσει το διάστημα (x1x2) =10 m. Στη συνέχεια για να διατρέξει αυτή την απόσταση ο Αχιλλέας θα χρειαστεί χρόνο t2 =1 sec. Κατά το χρόνο t2 η χελώνα θα διανύσει το διάστημα (x2x3) =1 m και ο Αχιλλέας θα το διατρέξει σε χρόνο t3 =1/10 sec.Η κίνηση αυτή θα συνεχίζεται επ’ άπειρο. Έτσι κατέληξε ο Ζήνων, ότι ο Αχιλλέας δε θα φτάσει ποτέ τη χελώνα.

Όμως και η αντινομία αυτή αίρεται όπως και η προηγούμενη. Έτσι ο χρόνος t θα δίνεται από τη σχέσηt=t1+t2+.....+tn ή t=10+1+1/10+...+1/10ν. Όμως και αυτή η σειρά έχει πεπερασμένο άθροισμα και είναι ίσο με t=111/9 sec.


Κ.Στούπας
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου