Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΙΠΛΟ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ



ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΝΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Με υπόμνημα εκπαιδευτικών η επιλογή διευθυντών στα σχολεία

Με πρακτικό συνεδρίασης θα εκφράζει τη γνώμη του για τους υποψήφιους διευθυντές ο σύλλογος διδασκόντων. Αυτή είναι η απάντηση του υπουργείου Παιδείας στο βέτο του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τπ μυστική ψηφοφορία εκπαιδευτικών για την ανάδειξη διευθυντών σχολείων. Με πιο απλά λόγια, οι εκπαιδευτικοί του κάθε σχολείου θα καταγράφουν την άποψή τους για τον εκάστοτε υποψήφιο διευθυντή σε μορφή πρακτικού, το οποίο θα κατατίθεται ως υπόμνημα στην επιτροπή που θα διεξάγει τις συνεντεύξεις.


Η γνώμη των διδασκόντων δεν μοριοδοτείται, όμως θα πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν στην τελική μοριοδότηση των υποψηφίων από την επιτροπή. Σε αυτή τη λύση φαίνεται ότι κατέληξε ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος παρά την ακυρωτική απόφαση δεν εγκαταλείπει την πεποίθηση ότι πρέπει να ενισχυθεί o ρόλος του συλλόγου διδασκόντων, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα. To νέο νομικό πλαίσιο θα εφαρμοστεί άμεσα, μιας και τον Ιούνιο λήγουν οι θητείες των διευθυντών και θα πρέπει να γίνει νέα επιλογή.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2015 διεξήχθησαν οι επιλογές διευθυντών σχολείων βάσει του νομικού πλαισίου Μπαλτά - Κουράκη, το οποίο εξοβέλιζε τη διαδικασία της συνέντευξης ως μία πελατειακή πρακτική και όριζε εκτός των τυπικών προσόντων μυστική ψηφοφορία των υποψηφίων με μοριοδότηση που κάλυπτε το 1/3 της συνολικής.

Αντισυνταγματική

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική τη μυστική ψηφοφορία, έφερε τη νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε αδιέξοδο. Σε αντίθεση με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γαβρόγλου επέλεξε να απαντήσει με             μετριοπάθεια και σεβασμό προς τις δικαστικές αποφάσεις που όριζαν άμεση αλλαγή νομοθετικού πλαισίου και ακύρωναν μία από τις σημαίες της κυβέρνησης για στροφή σε δημοκρατικές μεθόδους.

Δεν ίσχυε το ίδιο όμως για τον Τομέα Παιδείας του κόμματος, ο οποί ος επιτέθηκε στο ΣτΕ εξαπολύοντας βολές και για παλαιότερες αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου. Δυστυχώς η απόφαση αυτή του ΣτΕ δεν μας εκπλήσσει. Αντισυνταγματική λοιπόν η επιλογή των διευθυντών τριών από τον σύλλογο διδασκόντων. Συνταγματική όμως η διαθεσιμότητα και το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών, συνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων το 2011, πλην των δικαστών βεβαίως , είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Το νέο νομικό πλαίσιο της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ήταν μονόδρομος, μιας και θα έπρεπε να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην οριστική και αμετάκλητη δικαστική απόφαση και στην ικανοποίηση της βάσης του κόμματος, το οποίο υποστήριζε ότι έπραξε το αυτονόητο για τη διοίκηση στα σχολεία .

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας λοιπόν επαναφέρει τη συνέντευξη που είχε αφοριστεί κατά το παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ , προσθέτει το πρακτικό από τον σύλλογο διδασκόντων (με αιτιολόγηση και χωρίς μοριοδότηση) και μοριοδοτεί τα τυπικά προσόντα, πτυχίο και προϋπηρεσία. Μένει να διαμορφωθούν και τα κριτήρια συγκρότησης των επιτροπών που θα αναλάβουν τις συνεντεύξεις των υποψηφίων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί εντός του Μαΐου και να ψηφιστεί άμεσα, μιας και τον Ιούνιο λήγουν οι θητείες των διευθυντών σχολείων.

Μοριοδότηση

Αν και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Κουράκης είχε ανακοινώσει πανηγυρικά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την επιλογή διευθυντών σημειώνοντας ότι μπαίνει ένα τέλος σε πελατειακές πρακτικές όπως η συνέντευξη, στην επόμενη επιλογή που αφορούσε τους διευθυντές Εκπαίδευσης, ο διάδοχός του υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μείωσε αισθητά τη μοριοδότηση της μυστικής ψηφοφορίας και επανέφερε τη συνέντευξη με διατήρηση πρακτικών (κασετοφωνάκι).

Πολλοί τον κατηγόρησαν ότι οι πρωτοβουλίες του οφείλονταν στο ότι η μυστική ψηφοφορία δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα ημετέρων , μετά όμως την απόφαση του ΣτΕ, ίσως ο τέως υπουργός να είχε προβλέψει τα νομικά κενά της πρωτοβουλίας Μπαλτά - Κουράκη. Στο σκεπτικό των συμβούλων της Επικρατείας σημειώνεται ότι με την προβλεπόμενη διαδικασία επιλογής, μέσω του Συλλόγου Διδασκόντων, οι υποψήφιοι δεν αξιολογούνται με αιτιολογία , καθώς η ψηφοφορία είναι μυστική.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας για την επιλογή των υποψηφίων διευθυντών που προβλέπεται δεν διασφαλίζει την έγκυρη αξιολόγηση με αντικειμενική και αξιοκρατική διαδικασία, δηλαδή κατά τρόπο που καθίσταται ελέγξιμη η ουσιαστική αποτίμηση και άρα δεν είναι πρόσφορη για αξιοκρατική επιλογή των ικανοτέρων .

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Γαβρόγλου είχε καθησυχάσει την εκπαιδευτική κοινότητα ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν απειλεί την ομαλή λειτουργία των σχολείων, καθώς, όπως τόνισε, πάντα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος για συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του ΣτΕ. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό, τα σχολεία θα ολοκληρώσουν κανονικά τη φετινή χρονιά. Σημειώνεται ότι στα Δημοτικά η σχολική χρονιά λήγει στις 15 Ιουνίου, στα Γυμνάσια στις 30 Ιουνίου και στα Λύκεια στις 9 Μαΐου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου