Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Πανελλήνιες 2017 – Λοβέρδος: «Λάθος επιλογή για τις επαναληπτικές»



Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή, ωστόσο ήδη το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να διαφωνήσει!
Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται η εισαγωγή των υποψηφίων σε σχολές ή τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ποσοστό θέσεων 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων της τακτικής εξεταστικής περιόδου. Το ποσοστό ισχύει τόσο για υποψηφίους των ΓΕΛ όσο και των ΕΠΑΛ. Η τροπολογία διασφαλίζει την ισονομία όλων των υποψηφίων, αλλά και τη χρήση της διάταξης από όσους πραγματικά την έχουν ανάγκη.
Η τροπολογία προβλέπει ότι:

1) Στις επαναληπτικές εξετάσεις μπορούν να συμμετάσχουν υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που δεν έλαβαν μέρος στην εξέταση ενός ή περισσοτέρων μαθημάτων της τακτικής εξεταστικής περιόδου είτε εξαιτίας σοβαρού λόγου υγείας είτε λόγω ψυχικής οδύνης συνεπεία θανάτου συγγενούς Α’ βαθμού εξ αίματος ή Β’ βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή.
2) Οι υποψήφιοι εισάγονται σε ποσοστό θέσεων (0,5%) επιπλέον του αριθμού εισακτέων της τακτικής εξεταστικής περιόδου και εφόσον λάβουν βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτή του τελευταίου επιτυχόντα της τακτικής εξεταστικής περιόδου.
3) Οι υποψήφιοι εξετάζονται υποχρεωτικά στο σύνολο των μαθημάτων στα οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή στην αίτηση – δήλωση του Φεβρουαρίου.
4) Με υπουργική απόφαση θα οριστούν τα υπόλοιπα θέματα των επαναληπτικών εξετάσεων.
«Είναι εξετάσεις για τους ασθενούντες. Όποια παιδιά έχουν ασθενήσει λίγο πριν τις εξετάσεις του Ιουνίου ή στη διάρκεια των εξετάσεων του Ιουνίου, όχι μόνο έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά μπορεί να έχουν πάθει και ένα σοκ ψυχολογικό από θάνατο παραδείγματος χάριν πολύ κοντινών τους προσώπων. Είναι δυνατόν αυτά τα παιδιά να μαζέψουν τα μυαλά τους και να εξεταστούν τον Ιούλιο;», υπογράμμισε στη Βουλή ο Κ. Γαβρόγλου.
Ανδρέας Λοβέρδος: Λάθος επιλογή
«Είναι λάθος η επιλογή σας», αντέδρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος σύμφωνα με την Αυγή υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η αρχή της ισονομίας και ότι τα παιδιά θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών και στα μαθήματα που έχουν χάσει.
«Τα παιδιά θα εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα γιατί αυτό είναι το σωστό με βάση την ισονομία. Δεν μπορούν να εξεταστούν π.χ. στα δύο μαθήματα που δεν εξετάστηκαν γιατί κάτι έπαθαν στη μέση των εξετάσεων, διότι αυτό και νομικά δεν ισχύει, αλλά προφανώς δεν πρέπει να ισχύει και κοινωνικά.
Δεν είναι δίκαιο, παραβιάζει αρχές ισονομίας», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας και υποστήριξε την απόφαση οι επαναληπτικές να γίνουν τον Σεπτέμβριο, και όχι τον Ιούλιο, επισημαίνοντας πως «όλοι οι παιδαγωγοί, όλοι οι ψυχολόγοι μας λένε ότι χρειάζονται τα παιδιά αυτά ένα διάστημα για να μαζέψουν τα μυαλά τους. Άρα, το πολιτικά ορθό, το κοινωνικά δίκαιο και το παιδαγωγικά και ψυχολογικά επίσης σωστό είναι τα παιδιά αυτά να εξεταστούν τον Σεπτέμβριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου