Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ TOΥΣ ΕΙΣΑΚΤΕΟΥΣ



Στα... κάγκελα βρίσκονται χιλιάδες γονείς και μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι λίγους μήνες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις ενημερώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας για τη δραματική συρρίκνωση του αριθμού των εισακτέων στις λεγόμενες σχολές υψηλής ζήτησης. Ήδη, σύλλογοι γονέων σε όλη τη χώρα έχουν προχωρήσει σε συγκέντρωση υπογραφών διαμαρτυρίας, ενώ ορισμένοι εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την κατάργηση της απόφασης του υπουργείου.

Κοροϊδία


Πρόκειται για μία ξεκάθαρη περίπτωση κοροϊδίας και εξαπάτησης. Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε στο ΣτΕ, αν δεν κάνει πίσω ο υπουργός , δηλώνει στις Ειδήσεις ο Ιωακείμ Καλλιβρούσης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων της χώρας. Όπως εξηγεί, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, είχε δηλώσει στις αρχές Φεβρουαρίου ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι θέσεις των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα και αφού τα παιδιά είχαν ήδη καταθέσει τις αιτήσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές, αιφνιδίασε τους πάντες όταν ανακοινώθηκε ότι στις σχολές υψηλής ζήτησης ο αριθμός των εισακτέων θα μειωθεί κατά περίπου 20%.

Τα παιδιά αιφνιδιάστηκαν, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατακόρυφα η πίεση και το άγχος που βιώνουν, ούτως ή άλλως, πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Μόνο στις ιατρικές σχολές της χώρας οι θέσεις των εισακτέων μειώθηκαν από 1.000 σε περίπου 800. Αυτή η ανατροπή δημιουργεί μια άνευ προηγουμένου αναμπουμπούλα. Στα δικαστήρια για τους εισακτέους , υπογραμμίζει ο κ. Καλλιβρούσης.

Οικονομικοί λόγοι

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εν λόγω κίνηση του υπουργείου αποτελεί απόρροια των πολιτικών λιτότητας, καθώς αντί να ενισχυθούν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα με επιπλέον προσωπικό και κονδύλια, επιλέγεται η μείωση των εισακτέων για την εξοικονόμηση χρημάτων.

Τι λέει το υπουργείο

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Αττικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου ανέφερε: Προσπαθήσαμε να μπούμε σε μια διαδικασία ορθολογικοποίη σης, γιατί το βασικό κριτήριο μας δεν είναι ότι θέλουμε πολλούς γιατρούς, είναι ότι θέλουμε καλούς γιατρούς, θέλουμε καλούς ιστορικούς, θέλουμε καλούς νομικούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπαίνει λίγος κόσμος. Πρέπει να μπαίνει κόσμος καλά προετοιμασμένος και στη συνέχεια να εκπαιδεύεται ακόμα καλύτερα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου