Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

SOS! Το παγόβουνο πλησιάζει...

SOS! Το παγόβουνο πλησιάζει...Η κατάσταση αρχίζει και θυμίζει 2015. Ίσως όχι ως προς την κατάληξη της διαπραγμάτευσης, μια και το πιθανότερο σενάριο είναι να υπογράψει την συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο κ. Τσίπρας χωρίς να...
χρειαστεί να επαναληφθεί η οπερέτα με το δημοψήφισμα και όσα ακολούθησαν, αλλά σε σχέση με την κρίση αξιοπιστίας που είχε οδηγήσει τράπεζες και οικονομία στη μέγγενη των capital controls.

Δυστυχώς, ανεξάρτητα από το αν τελικά θα... βγει λευκός καπνός στο τέλος Απριλίου ή τον Μάιο ή τις αρχές Ιουνίου, η ζημιά που έχει ήδη επιτελεσθεί είναι όχι μόνο σημαντική αλλά και απειλητικά καταστροφική. 
Σε σημείο που να μην μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι οι πληγές που ήδη έχει δεχθεί η οικονομία και η αγορά μπορούν να επουλωθούν σε χρονικό διάστημα τέτοιο που να καθιστά την όλη υπόθεση διαχειρίσιμη.

Και το καμπανάκι κινδύνου δεν είναι ούτε πολιτικό τερτίπι, ούτε αντιπολιτευτικό τέχνασμα. Το χτυπούν όλοι οι μεγάλοι ξένοι οίκοι που αμφισβητούν πλέον ευθέως τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να έχει αξιοσημείωτες επιδόσεις. 
Και χωρίς αυτές, θα οδηγηθούμε σε έναν νέο φαύλο κύκλο που θα τινάξει στον αέρα ακόμη και τις παραδοχές με τις οποίες πάνε να επιβληθούν τα νέα μέτρα. 
Τα μέτρα που σκοπό έχουν να δεσμεύσουν όχι μόνο την επόμενη κυβέρνηση αλλά και τις επόμενες γενιές...

Τα στοιχεία που βγαίνουν κάθε μέρα σχεδόν στο φως, είναι συντριπτικά. Αποτελούν πραγματικό ράπισμα. Και δείχνουν πόσο μεγάλο είναι το πλήγμα στην οικονομία, στην αγορά και στις τράπεζες από την κυβερνητική επιλογή να διαπραγματεύεται επί σειρά μηνών. 
Δεν είναι η πρώτη φορά που το πράττει. Το είδαμε το 2015, το είδαμε το 2016. Όμως... μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του μέρα, λέει ο λαός. Αυτό που σήμερα συμβαίνει είναι εγκληματικό. Διακυβεύεται η τραπεζική ευστάθεια, η δυνατότητα ανάπτυξης, η απασχόληση, οι προοπτικές της χώρας.

Το "σήμα κινδύνου" από τον τραπεζικό κλάδο ήρθε έντονο πριν από δύο εβδομάδες με την αύξηση του ELA προκειμένου να μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα οι τράπεζες υπό το βάρος της εκροής των καταθέσεων. 
Καταθέσεις που φυλλορροούν (ήδη έφυγαν 4 δισ. από την αρχή του χρόνου...) παρά τα capital controls, σημάδι που όχι μόνο δεν οδηγεί σε άρση τους, όπως κάποιοι υπεραισιόδοξοι προέβλεπαν, αλλά χωρίς αυτό να στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, ενδεχομένως και σε περαιτέρω αυστηροποίησή τους. 
Και αν αυτό συμβεί θα είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις που ήδη έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα από την επιβολή τους.

Αλλά πριν αλέκτορα φωνήσαι, τα 300 εκατ. του ELA έγιναν 400 για να φανεί ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα διογκώνεται. Και επιδεινώνεται η όλη κατάσταση και από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 
Αντί να έχουμε ήδη προχωρήσει σε ρυθμίσεις και αναδιάρθρωση, καθημερινά προστίθενται νέα... Με αποτέλεσμα, το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε αν δεν αναστραφεί η κατάσταση ακόμη και σε μία νέα ανακεφαλαιοποίηση, να γίνεται όλο και πιο πιθανό.

Βεβαίως, τα σήματα κινδύνου δεν αφορούν μόνο στις τράπεζες. Αλλά και την αγορά συνολικότερα. 
Καταρρέει ο τζίρος του λιανεμπορίου, ενώ έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2017 έδειξε ότι 18.700 επιχειρήσεις ενδέχεται να αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο προκαλώντας την απώλεια 33.000 θέσεων εργασίας. 
Και σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και οι απολύσεις στις οποίες θα προχωρήσουν ακόμη και όσες επιχειρήσεις... επιβιώσουν. 
Σημειώστε ότι σύμφωνα με το σύστημα Εργάνη το τελευταίο πεντάμηνο (Οκτώβριος 2016-Φεβρουάριος 2017) κατεγράφη η χειρότερη επίδοση από την κρίση και μετά, με 114.224 χαμένες θέσεις εργασίας. 
Ενώ τα στοιχεία του ΟΑΕΔ αποκάλυψαν αύξηση στους εγγεγραμμένους ανέργους κατά 1,1% τον Φεβρουάριο.

Για δε τα έσοδα, τα έχουμε ήδη πει και απλώς θα το επαναλάβουμε. Αν δεν υπήρχαν λογιστικά τρυκ, όπως η εσπευσμένη συνδρομή από το μέρισμα της ΤτΕ, ήδη θα υπήρχε θρήνος. 
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτινάσσονται, ενώ και τα χαράτσια, κάθε είδους, φορολογικά και ασφαλιστικά, δεν αποδίδουν. Τα λόγια λοιπόν περιττεύουν. 
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και δείχνουν ότι ο χρόνος παραμονής του κ. Τσίπρα στην εξουσία "αγοράζεται" πολύ ακριβά για τη χώρα.
Πλέον όμως, δεν μπορεί να χαθεί ούτε μία ημέρα. 
Ο χρόνος έχει ήδη τελειώσει.

Όπως πολύ εύστοχα σημειώνει στο πρωτοσέλιδό του το "Κεφάλαιο", την χώρα την χτυπά ξανά "Σύνδρομο Τιτανικού"!


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου