Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ



Πόλεμος στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Ανάμεσα στη διοίκηση και τους διδάσκοντες για την ανανέωση του συνεργαζόμενου προσωπικού.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων κάνει λόγο για διαβλητούς όρους επιλογής συνεργαζόμενου προσωπικού.

Πρώην υπουργοί, νυν και τέως πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, συνταξιούχοι πανεπιστημιακοί, αλλά και καθηγητές άλλων πανεπιστημίων οι οποίοι είναι ηχηρά ονόματα του δημόσιου βίου, καθώς κατέχουν Θέσεις και τιμητικά αξιώματα, περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Ο νόμος το επιτρέπει, είναι ορθό ωστόσο πρόσωπα που έχουν τέτοιες θέσεις κάποιες και υψηλά αμειβόμενες να κρατούν και θέση ΣΕΠ Ειδικότερα, σήμερα στο ΕΑΠ υπηρετούν 40
μόνιμοι πανεπιστημιακοί ενώ για το διδακτικό έργο εργάζονται και περίπου 2.000 συμβασιούχοι (ΣΕΠ). Τα μέλη ΣΕΠ πρέπει να είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου (άρα στη δεξαμενή μπαίνουν πανεπιστημιακοί, ερευνητές και όχι μόνο). Από τη Διαύγεια προκύπτει ότι συνολικά 15 μέλη ΣΕΠ είναι ή ήταν έως πρόσφατα πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της Κ , έως πρόσφατα Θέση ΣΕΠ κατείχαν νυν πανεπιστημιακοί που έχουν περάσει από υπουργικούς Θώκους, νυν πανεπιστημιακοί με υψηλές Θέσεις σε εμβληματικές επιχειρήσεις και ένας πρώην υπουργός με διδακτορικό.

Ο νόμος τηρήθηκε, ωστόσο είναι ηθικό θέσεις ΣΕΠ να καλύπτονται από πανεπιστημιακούς και διδάκτορες με άλλα πολυάσχολα αξιώματα, αλλά και αμοιβές Όπως ανέφερε στην ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης, η αμοιβή μέλους ΣΕΠ προσεγγίζει τις 12.000 ευρώ ετησίως.

Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να αξιοποιηθούν από τον κ. Καρδάση ως ένα επιπλέον επιχείρημα υπέρ της ανανέωσης του ΣΕΠ, διατηρώντας την υψηλή ακαδημαϊκή ποιότητα , όπως τονίζει στην Κ ο κ. Καρδάσης. Ωστόσο από την πλευρά τους, οι διδάσκοντες αναφέρουν ότι η ανανέωση γίνεται με διαβλητούς όρους και μιλούν για αντισυνταγματικότητα, εστιάζοντας και στο ότι, στην προκήρυξη για τις θέσεις ΣΕΠ για την τριετία 2017 20, τιμωρείται μέσω της αρνητικής μοριοδότησης η εμπειρία (όσοι έχουν υπάρξει ΣΕΠ χάνουν μονάδες, αναλογικά). Μάλιστα, ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΑΠ δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας να ακυρωθούν οι νέοι όροι επιλογής διδασκόντων.

Χθες, η διοικούσα επιτροπή απάντησε στον σύλλογο λέγοντας μεταξύ άλλων ότι παραμένει σαφής η βούληση της διοικούσας να προχωρήσει στη μερική ανανέωση του ακαδημαϊκού προσωπικού. Κι αυτό, όχι επειδή αμφισβητείται η πολύχρονη συνεισφορά των χιλιάδων μελών ΣΕΠ που μέχρι σήμερα συνεργάστηκαν με το ίδρυμα, συμβάλλοντας στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη και κοινωνική καταξίωσή του, ούτε επειδή αμφισβητείται η ακαδημαϊκή τους αξιοσύνη. Μόνη μέριμνα, παράλληλα με τη δεδομένη μελλοντική συνεργασία με εκατοντάδες "παλαιούς" συνεργάτες, αποτελεί n δυνατότητα αξιοποίησης επιστημόνων με υψηλά προσόντα, ανάμεσά τους πολλοί από τους οποίους σήμερα αποχωρούν στο εξωτερικό για αναζήτηση αξιοπρεπούς εργασίας ή ετεροαπασχολούνται σε διάφορες εφήμερες εργασίες ή υποαπασχολούνται με ελάχιστες αμοιβές .

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου