Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

«Όλοι μαζί αλλά ο ψωριάρης χώρια» στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

«Όλοι μαζί αλλά ο ψωριάρης χώρια» στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕΜε υπαρκτό τον κίνδυνο να βρεθεί απομονωμένη σε μια υψηλού συμβολισμού διαδικασία για την Ε.Ε., προσέρχεται η Αθήνα στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιμένει στο αίτημα να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο της επετειακής Διακήρυξης αναφορά στο κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο της Ευρώπης, συνδέοντας έτσι το περιεχόμενό της με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση και το θέμα χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται από αργά χθες στην ιταλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, «δυνάμει δυσάρεστη» για την Ε.Ε. μπορεί να αποδειχθεί η επιμονή της Ελλάδας να μην υπογράψει την κοινή διακήρυξη της Ρώμης, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ενότητα των 27 ενόψει του Brexit.

«Μόνο η Ελλάδα έχει επιφύλαξη επί της αρχής στο κείμενο», δήλωσε στο Ρόιτερς πηγή της Ε.Ε., αναγγέλλοντας πως η διακήρυξη έχει οριστικοποιηθεί.

Το διεθνές πρακτορείο επικαλείται άλλο διπλωμάτη στις Βρυξέλλες, ο οποίος ανέφερε πως το ζήτημα θα επιλυθεί μόνο σε ανώτατο επίπεδο, από τον ίδιο τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ετερος Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολίασε εξάλλου ότι πρέπει να αποτύχει η προσπάθεια της Αθήνας να εξασφαλίσει ειδικό βάρος στις διαπραγματεύσεις της για το χρέος, μπλοκάροντας τη Ρώμη.

«Δεν πρόκειται να μας εκβιάσει ένα κράτος-μέλος που συνδέει ένα ζήτημα της Ε.Ε. με ένα εντελώς διαφορετικό», είπε χαρακτηριστικά.

Την απειλή της μη υπογραφής επέσεισε και η Πολωνία, αν και οι διπλωμάτες υποβάθμισαν στην περίπτωση της Βαρσοβίας τον κίνδυνο. Φοβούμενη την προοπτική της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων, η πολωνική κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπογράψει το κείμενο, αν και αναλυτές θεωρούν ότι οι σχετικές απειλές εκτοξεύτηκαν από την πρωθυπουργό Μπεάτα Σζίντλο μάλλον για εσωτερική κατανάλωση.

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει στη Ρώμη προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του και εκπροσώπους της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας. 

Συνεργάτες του δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, στο περιθώριο του προγράμματος της επετειακής Συνόδου να έχει την ευκαιρία κάποιων επαφών με ομολόγους του, δεδομένης της παρατεταμένης εκκρεμότητας, όσον αφορά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι ως προς τον εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, ο οποίος μετατίθεται για τον Μάιο και μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (20 - 23 Απριλίου).

Οι εργασίες της Συνόδου και η τελετή υπογραφής της Διακήρυξης της Ρώμης έχουν προγραμματισθεί για αύριο.


ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου