Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Το παράλληλο σύμπαν ΣΥΡΙΖΑ και τα «τραλαλά» του Ευκλείδη

Το παράλληλο σύμπαν ΣΥΡΙΖΑ και τα «τραλαλά» του ΕυκλείδηΣε ένα ακόμη προσωπικό σόου στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία έχει κλείσει για μέτρα €3,6 δισ. που θα πλήξουν όπως πάντα τους ίδιους. Και τα αντίμετρα; Ποια αντίμετρα; Η κυβέρνηση έχει «ζορίζει», λέει, τη μεσαία τάξη. Αλλά δεν έχει σκοπό να αλλάξει τροπάρι
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν και πάλι ένας κλασικός Τσακαλώτος. Αισιόδοξος. Ευχάριστος. Και με τις λεκτικές ακροβασίες που δίνουν την απαραίτητη κωμική ανακούφιση σε μια τραγωδία. 

«Η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι νομίζετε» είπε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Χαρήκαμε. 

«Ο Σόιμπλε ακούει για δημοσιονομικές μεταβιβάσεις και παθαίνει “τραλαλά”», προσέθεσε με τη χαρακτηριστική του ευφράδεια, παραπέμποντας στις αδυναμίες της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης. Γελάσαμε.

Μετά όμως ήρθε η τραγωδία. Ο Ευκλείδης παραδέχτηκε πρώτα ότι το πακέτο των μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) έχει κλειδώσει. Δηλαδή μείωση αφορολόγητου και συντάξεων. 

Και τα αντίμετρα; Ποια αντίμετρα;

Ο υπουργός ανέφερε βεβαίως την κυβερνητική εκδοχή ότι το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι «ουδέτερο» και ότι θα ληφθούν και 2% «αναπτυξιακά» μέτρα.

Ο πωλών τοις μετρητοίς και ο πωλών επί πιστώσει. Το αφορολόγητο και οι συντάξεις θα μειωθούν άμεσα. 

Ενώ «θα» υπάρξουν «αναπτυξιακά» μέτρα. Που ως γνωστόν αποδίδουν έμμεσα και όχι άμεσα. Και τα οποία, όπως ο ίδιος ο Ευκλείδης είχε διευκρινίσει σε άλλες δηλώσεις του προ δεκαημέρου, θα ενεργοποιούνται μόνο σε περίπτωση επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. 

Που το πλεόνασμα θα πρέπει να είναι στο 3,5% του ΑΕΠ για την τετραετία 2018-2021. 

Που αυτό το ποσοστό πλεονάσματος το είχε χαρακτηρίσει ανέφικτο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Κανονικό «τραλαλά» δηλαδή.

Διότι όσοι θα επιβαρυνθούν από το κόψιμο των συντάξεων και του αφορολόγητου είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα έχουν αντίστοιχο όφελος από τα αναπτυξιακά μέτρα, εάν και εφόσον αυτά ενεργοποιηθούν.

Το αντίμετρα θα αφορούν στις επιχειρήσεις και όχι τα νοικοκυριά.

Ούτε ΕΝΦΙΑ, ούτε βέβαια ΦΠΑ, θα μειωθούν προς το παρόν.

Και τούτο για δύο λόγους.

Πρώτον οι δανειστές βρήκαν (επιτέλους) φόρους που αποδίδουν και δεν έχουν καμία όρεξη να τους κόψουν.

Και δεύτερον αυτοί οι φόροι πλήττουν τη μεσαία τάξη, την οποία ο συμπαθής Ευκλείδης παραδέχτηκε ότι την έχει «ζορίσει» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επειδή είχε «απόλυτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της φτώχειας».

Αρα; 

Τραλαλά, που λέει και ο Ευκλείδης. 
Ολοι φτωχοί. 
Μαθαίνουμε πως ο λογαριασμός των νέων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στην περιοχή των 5.900 ευρώ από το 2019, με παράλληλη μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 20%, και με παράλληλη μείωση συντάξεων από το 2019. 

Ετσι, θα υποστούν σημαντικό πλήγμα ακόμα και μισθωτοί των 400 ευρώ και χαμηλοσυνταξιούχοι των 460 ευρώ τον μήνα. 

Βέβαια σε ένα παράλληλο συριζαίικο σύμπαν ο βασικός μισθός θα ήταν ήδη 751 ευρώ, άρα δεν θα υπήρχαν μισθωτοί των 400 ευρώ να παραπονιούνται για τη μείωση του αφορολόγητου.


Ανδρέας Στασινός
protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου