Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Μας την έχουν στημένη για μετά τις εκλογές!

Μας την έχουν στημένη για μετά τις εκλογές!Η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί το 2016 ξεπέρασε τους στόχους που είχαν τεθεί για έσοδα κατά 2%, ενώ πληροφορίες θέλουν μετά από κατάλληλα "μαγειρέματα" περαιτέρω βελτίωση.

Στην κυβέρνηση αδιαφορούν ή αγνοούν την πραγματικότητα.

Τα στοιχεία αυτά θα είχαν νόημα αν συνοδεύονταν από αύξηση της αποταμίευσης, της επενδυτικής δραστηριότητας και του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Η καλή πορεία των εσόδων θα ήταν θετικό σημάδι αν συνοδευόταν από μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κανένα στοιχείο της οικονομίας το 2016 δεν υποστηρίζει τη βιωσιμότητα του πλεονάσματος. 

Το τελευταίο δίμηνο μάλιστα λόγω της καθυστέρησης του κλεισίματος της αξιολόγησης οι καταθέσεις στις τράπεζες παρά την ισχύ των capital controls έχουν αρχίσει να μειώνονται, ενώ τα "κόκκινα" δάνεια έχουν αρχίσει να αυξάνονται...

Η δυσπιστία του ΔΝΤ είναι εύλογη όταν το σύνολο των στοιχείων δεν στηρίζει την καλή πορεία των εσόδων που εμφανίζει η κυβέρνηση.

Η αύξηση των εσόδων στηρίζεται στην αφαίμαξη όσων αποταμιεύσεων έχουν απομείνει και φθίνουν με ταχείς ρυθμούς εξαλείφοντας την φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων.

Δρόμος χωρίς επιστροφή...

Ακόμη και αν κλείσει η συμφωνία σήμερα θεωρείται αμφίβολο πως το κλίμα στην οικονομία μπορεί να αντιστραφεί καθώς η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της οικονομίας.

Η κυβέρνηση καθώς για δεύτερη φορά σε δυο χρόνια προσπάθησε να εκβιάσει τους δανειστές και εταίρους "σύροντας" την αξιολόγηση κοντά ή και μέσα στην προεκλογική περίοδο της Γαλλίας και της Γερμανίας έχει χάσει και την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων.

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι μόλις τελειώσει η εκλογική περίοδος στην Ευρώπη να επιχειρήσουν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση με την Ελλάδα.

Παρά την καλή πορεία των δημοσίων εσόδων το 2016 υπό την απειλή κατασχέσεων οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους δείκτες της οικονομίας δεν πήγαν καλά το 2016, ενώ το 2017 παρουσιάζουν περαιτέρω επιδείνωση.

Εξαγωγές...

Οι καλύτερες χρονιές για τις εξαγωγές μετά τη χρεοκοπία του 2010 ήταν το 2012-13 και '14 όταν είχαν προσεγγίσει τα 27 δισ. ευρώ. Από το 2015 άρχισαν να ξαναπαίρνουν την κατιούσα. Το 2015 έπεσαν στα 24,7 δισ. ευρώ ενώ στο 9μηνο του 2016 (τελευταία στοιχεία) συνέχιζαν να μειώνονται με 17,9 δισ. ευρώ έναντι 18,5 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2015.

Τουριστικά έσοδα

Το 2016 παρά την αύξηση των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα τα τουριστικά έσοδα μειώθηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2016, τα τουριστικά έσοδα της χώρας μειώθηκαν κατά 4,2% ή κατά 575 εκατ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015. Επίσης, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των ξένων τουριστών μειώθηκε κατά 9% και περιορίσθηκε στα 537 ευρώ.

Ληξιπρόθεσμες

Το 2016 υπολογίζεται πως έκλεισε με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο να ξεπερνούν τα 95 δισ. ευρώ. Στο 11μηνο, δηλ. το Νοέμβριο του 2016 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έφθασαν τα 94,2 δισ. ευρώ. Από αυτό το μέγεθος τα 12,628 δισ. ευρώ ήταν "φρέσκες" ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2016 ενώ τα 10,918 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι στην εφορία στο 11μηνο. Ένας στους δυο φορολογούμενους ή 4.312.287 άτομα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία.

Στα παραπάνω νούμερα θα πρέπει να προστεθούν και περί τα 25 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία στα τέλη του 2016.

Ανεργία

Η ανεργία μετά από μια περίοδο ελαφράς βελτίωσης το Νοέμβρη έμεινε σταθερή στο 23%.

Το 2016 δεν ξεκίνησε καλά αφού πληροφορίες τις περασμένης εβδομάδας ήθελαν το σύστημα Εργάνη να εμφανίζει για τον Ιανουάριο αρνητικό ισοζύγιο 25.000 θέσεων εργασίας.

Παρά την εξαγγελία της επίσημης ανακοίνωσης των στοιχείων αυτή ποτέ δεν έγινε, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως προσπαθεί να "κουκουλώσει" τα στοιχεία...

Τα περισσότερα από τα στοιχεία του 2016 δεν στηρίζουν το πλεόνασμα των εσόδων για το οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Αντιθέτως, τα στοιχεία "φωνάζουν" πως η χώρα συνεχίζει να βυθίζεται...


Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου