Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

ΕΕΦ: 5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικών Δημοτικού 2017



Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι, μαθητές και μαθήτριες,
θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την έως τώρα συμμετοχή σας στους μαθητικούς διαγωνισμούς της ΕΕΦ. Σας ενημερώνουμε ότι:
Ο 5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικών Δημοτικού (αφορά τους μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης) θα διεξαχθεί την  Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017,  (10:00-11:30) στα σχολεία που θα δηλώσουν συμμετοχή.
Ο  5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γυμνασίου και ο 27ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γενικού Λυκείου 2017,  θα διεξαχθούν την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 και ώρα 9:30 π.μ. σε εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 20
Φεβρουαρίου.
Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητές συναδέλφισσες,
σας καλούμε, είτε ως μέλη της ΕΕΦ, είτε ως φίλοι της, να στηρίξετε τον διαγωνισμό στα σχολεία σας, να ενημερώσετε και να ενθαρρύνετε τους μαθητές σας να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς μας και να συμμετάσχετε ενεργά σε αυτούς ως μέλη των τοπικών οργανωτικών επιτροπών, ως επιτηρητές ή βαθμολογητές.
Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα και τη σύγχυση που προκαλείται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς από τη διενέργεια δύο διαγωνισμών Φυσικής θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
·         Η ΕΕΦ διοργανώνει εδώ και τρεις δεκαετίες τους Πανελλήνιους διαγωνισμούς Φυσικής, με συνέπεια, υπευθυνότητα και επιστημονικό κύρος. Δεν είναι αυτή που επιχειρεί να διασπάσει τους Φυσικούς ούτε να πραγματοποιήσει “ακόμα έναν διαγωνισμό”.
·         Η ΕΕΦ σε καμία περίπτωση δεν βλέπει ανταγωνιστικά διαγωνισμούς άλλων επιστημονικών φορέων ή διαγωνισμούς τοπικού χαρακτήρα. Ωστόσο μαθητές, γονείς και συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο δικός μας διαγωνισμός είναι Πανελλήνιος και διοργανώνεται με την έγκριση και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών.
·         Στην επιλογή των θεμάτων συμμετέχουν εν ενεργεία καθηγητές Πανεπιστημίου, αλλά και μάχιμοι εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα.
·         O επίσημος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικών και Φυσικής, είναι αυτός της ΕΕΦ. Σε όλη την Ευρώπη οι διαγωνισμοί Φυσικής διοργανώνονται από τις αντίστοιχες Ενώσεις Φυσικών κάθε χώρας και οι διακριθέντες αυτών των διαγωνισμών λαμβάνουν μέρος στις διεθνείς διοργανώσεις. Τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει σχετικά με την εκπροσώπηση της χώρας μας στην 48η Ολυμπιάδα Φυσικής (αυτό αφορά μόνο τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου), πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα λυθούν, μετά και την παρέμβαση της Βαλκανικής (BPU) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φυσικών (EPS) και τελικά οι μαθητές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας θα είναι αυτοί που θα διακριθούν στον δικό μας διαγωνισμό. Μάλιστα, η ΕΕΦ με απόλυτη παιδαγωγική ευθύνη, πρότεινε τη συνδιοργάνωση της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για τη Γ΄ λυκείου (για την επιλογή των μαθητών οι οποίοι θα μας εκπροσωπήσουν στην 48η Ολυμπιάδα Φυσικής), κάτι το οποίο δεν έγινε (ακόμα) δεκτό.
·         Η συμμετοχή και η διάκριση σε έναν διαγωνισμό της ΕΕΦ είναι μια σημαντική υπόθεση. Ακριβώς επειδή διενεργείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, την επιστημονική ευθύνη καθηγητών Πανεπιστημίου, είναι Πανελλήνιος, με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών, η διάκριση αποκτά βαρύνουσα σημασία στο βιογραφικό πολλών μαθητών που επιδιώκουν να σπουδάσουν αργότερα σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού.   
Ο Διαγωνισμός Φυσικής για εμάς αποτελεί απλά έναν κρίκο της μεταξύ μας επικοινωνίας με τους μαθητές, μια από τις πολλές δραστηριότητές της και όχι αυτοσκοπό… Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τα τελευταία χρόνια συναντήθηκε με χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα, μέσα από πολλές εκδηλώσεις Φυσικής, ημερίδες, θερινά σχολεία, επιμορφωτικές συναντήσεις. Άκουσε τους προβληματισμούς των μαθητών μας, συνομίλησε μαζί τους, εμπνεύστηκε από τη λάμψη στα μάτια και τη δημιουργικότητά τους. Έχει το θάρρος λοιπόν να απευθυνθεί στους ίδιους, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς τους και να εγγυηθεί ότι:  
·         Για ακόμα μία φορά θα διεξαχθεί ένας άψογος διαγωνισμός. Οι μαθητές θα πάνε στα σχολεία σε όλη την Ελλάδα όπου θα τους περιμένουν τα θέματα και οι καθηγητές - επιτηρητές, έτσι ώστε σε ένα άριστο και αξιόπιστο περιβάλλον να διαγωνιστούν για τη χαρά της γνώσης και της  διάκρισης.
·         Τα θέματα θα είναι απόλυτα εντός ύλης (φυσικά μιλάμε για έναν διαγωνισμό, όχι για ένα διαγώνισμα), σεβόμενοι τον μαθητή και τον εκπαιδευτικό κάθε Ελληνικού σχολείου, και όχι κάποιους “καλά προετοιμασμένους από κάποιους Ομίλους…”. Τα θέματα θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας, δίνοντας σε όλους τους μαθητές τη χαρά της συμμετοχής και στους άριστους τη δυνατότητα διάκρισης.
·         Όπως και το 2016, η βαθμολόγηση των γραπτών θα γίνει άμεσα από έναν μικρό αριθμό έμπειρων εκπαιδευτικών,  με διαδικασίες που εξασφαλίζουν το αδιάβλητο των αποτελεσμάτων.
·         Οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα διακριθούν, θα βραβευτούν με τρόπο που αρμόζει σε μία διάκριση, σε τελετές που θα πραγματοποιηθούν σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές μαθήτριες,
σας καλούμε στις 2 Μαρτίου (για το δημοτικό) και στις 5 Μαρτίου (για το Γυμνάσιο - Λύκειο) να συμμετάσχετε μαζικά στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου