Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Δημοψήφισμα Ιταλίας: Ήττα του Ρέντσι – Στο 54% – 58% το «όχι»

‘Ηττα του Ματέο Ρέντσι δείχνουν τα πρώτα exit poll για το δημοψήφισμα καθώς το «όχι» φαίνεται να παίρνει ποσοστό πάνω από 54% έως και 58%.
Το «ναι» παίρνει ποσοστό περί το 42% με 46%, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για μεγαλύτερη ήττα απ’ ότι περίμεναν.
Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά από νωρίς το απόγευμα, η προσέλευση στις κάλπες για το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα, ξεπερνούσε το 57%.
Oπως αποδεικνύεται, λοιπόν, οι Ιταλοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των πολιτικών και πήγαν στις
κάλπες για το κρίσιμο Δημοψήφισμα όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για την Ευρώπη των 28.
Στη 1 τα μεσάνυχτα ο Ματέο Ρέντσι αναμένεται να απευθύνει ομιλία προς το έθνος.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παραμονή ή μη του κ. Ρέντσι στην πρωθυπουργία.Ο ίδιος είχε αφήσει να εννοηθεί πως εφόσον επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα, τότε θα παραιτηθεί από το αξίωμά του. Ο δε Ιταλός υπουργός Υποδομών, Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο, έχει δηλώσει ότι αν η συνταγματική μεταρρύθμιση απορριφθεί, ο Ματέο Ρέντσι θα μεταβεί τη Δυτέρα, στο προεδρικό μέγαρο, «για να θέσει το αξίωμά του στη διάθεση του Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα».
Την ίδια στιγμή, ειδικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν το δημοψήφισμα στην Ιταλία ως μια «δοκιμασία ισχύος των αντιευρωπαϊκών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη χώρα».
Εάν επικρατήσει το «ναι», τότε 47 από τα συνολικά 139 άρθρα του ιταλικού Συντάγματος θα πρέπει να ξαναγραφτούν, ώστε ο Ρέντσι να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα του.
«Εάν το δημοψήφισμα του Ρέντσι αποτύχει», σημειώνει η Telegraph «θα φανεί ως ακόμη μία συμβολική νίκη των λαϊκιστών, με σοβαρές συνέπειες για τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ. Υπό το πρίσμα αυτό, η ΕΕ θα γίνει πιο αμυντική και εσωστρεφής και θα είναι πλέον ανήμπορη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών της, οι οποίοι στρέφονται προς τα λαϊκιστικά κόμματα».
Το κίνημα Πέντε Αστέρων, πάντως, με τον βουλευτή Ρομπέρτο Φίκο, έχει αναγγείλει ότι σε περίπτωση νίκης τού «όχι», οι αντίθετοι στη συνταγματική αλλαγή προτίθενται να πανηγυρίσουν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου