Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Νεο-Οθωμανική Αυτοκρατορία, στροφή της Αγκυρας στον μεγαλοϊδεατισμό


Νεο-Οθωμανική Αυτοκρατορία, στροφή της Αγκυρας στον μεγαλοϊδεατισμόΟ Ερντογάν «πυροβολεί» την Ελλάδα, σημαδεύοντας τους κεμαλιστές. Αμφισβητεί πάλι τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης και οι αναφορές στα σύνορα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας  φαίνεται ότι αποτελούν πλέον στοιχεία της “νεο-οθωμανικής” πολιτικής που υιοθετεί το καθεστώς της Αγκυρας και δεν ήταν απλώς επικοινωνιακές-εθνικιστικές κορώνες του Ερντογάν. Αξιοποιούνται μάλιστα στην υφέρπουσα εσωτερική αντιπαράθεση με τους κεμαλιστές και θα συνεχίσουν να προκαλούν εντάσεις στα ελληνοτουρκικά και στις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας.
 Ο «σουλτάνος» της Αγκυρας επανέφερε σήμερα στο προσκήνιο το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης,
αμφισβητώντας το κατά πόσο ήταν επωφελής για την Τουρκία – άποψη που αποτελεί ουσιαστικάμομφή κατά του Κεμάλ Ατατούρκ και του κεμαλισμού. Υποστήριξε ότι η χώρα του «εγκλωβίστηκε με τη Συνθήκη του 1923, ώστε να ξεχαστεί το ένδοξο παρελθόν της».
Μιλώντας σε κοινοτάρχες στο κτίριο της προεδρίας στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την αμφισβήτηση της Συνθήκης, τονίζοντας: «Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάνη και το Εθνικό Συμβόλαιο (Σ.Σ.: το ψήφισμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης του 1920 για τα σύνορα της χώρας). Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει το περιεχόμενο της συνθήκης  Λωζάνη και ας ενοχληθούν κάποιοι (Σ.Σ.: οι κεμαλιστές). Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε. Οι νέοι μας πρέπει να αναρωτηθούν: Αυτός που έφτιαξε το κόμμα μου και υπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήταν σωστός; Έκανε κάτι έξυπνο;».
Και συνέχισε: «Αυτό εδώ το έθνος δεν έχει παρελθόν; Aς μάθουμε ποιοι ήμασταν χθες και ας δούμε ποιοι είμαστε σήμερα. Κοιτάζοντας το οθωμανικό μας παρελθόν τι διακρίνουμε; Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν τόσο μεγάλη όσο και η κατεδάφιση που υπέστη. Δείτε μόνο πού ήμασταν και πού βρισκόμαστε σήμερα. Το 1914 το κράτος μας ήταν 2.500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Με τη συνθήκη της Λωζάνης  πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορά μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας».
 Αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο που κατέληξε στη ελληνική  μικρασιατική καταστροφή – τον «Πόλεμο της Ανεξαρτησίας» όπως τον αποκαλούν οι Τούρκοι: «Μπαίνοντας στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, στόχος μας ήταν να προστατεύσουμε τα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου Αλλά, δυστυχώς, ούτε δυτικά ούτε ανατολικά καταφέραμε να προστατεύσουμε τα σύνορα. Φαίνεται πως σκοπός (των τότε Μεγάλων Δυνάμεων) ήταν να βάλουν την Τουρκία σε έναν φαύλο κύκλο και να ξεχάσουμε μία χιλιετία Σελτζουκικού και Οθωμανικού παρελθόντος που υπήρχε σε αυτήν εδώ τη γεωγραφική περιοχή», κατέληξε.
«Δεν μπορούμε το 2016 να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο, δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου