Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Μια ακόμα “αυταπάτη” ή μήπως κάτι άλλο οι στομφώδεις διαβεβαιώσεις Τσίπρα για το Χρέος; του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου

1. Οι διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα προς τους συνέδρους του 2ου Συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ για το Χρέος και την Ποσοτική χαλάρωση μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
- “Η Συμφωνία οφείλει να τηρηθεί από όλους”.
- “Εμείς τη Συμφωνία την τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε. Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Ταυτόχρονα”.
Είναι προφανές πως ο κ. Τσίπρας αποδέχτηκε τελικά αυτό που οι ευρωπαίοι ηγέτες του έλεγαν όλα
τα χρόνια των Μνημονίων: “Οι Συμφωνίες πρέπει να τηρούνται” (“Pacta sunt servanda”). Έτσι σήμερα, διαφωνία στο ζήτημα της τήρησης της Συμφωνίας δεν υπάρχει.
2. Εξακολουθεί όμως να υπάρχει διαφωνία, και μάλιστα σοβαρή, στο ζήτημα του χρόνου που “θα κλείσουν τα μέτρα για την απομείωση του Χρέους”.
(α) Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε το 2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ ότι τα ζητήματα αυτά “θα κλείσουν ταυτόχρονα” με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Καθώς “η Συμφωνία είναι σαφής” “και όπως εμείς την τηρούμε, έτσι απαιτούμε να τηρηθεί και από τους Εταίρους μας”.
(β) Οι Εταίροι επαναλαμβάνουν εδώ και καιρό, και το επανέλαβαν και μετά το 2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, πως το ζήτημα του Χρέους θα κλείσει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου Προγράμματος, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία.
3. Το τι έχει αποφασιστεί με τη Συμφωνία του Μαϊου 2016 για τον χρόνο εφαρμογής των μέτρων απομείωσης του Χρέους (χωρίς “κούρεμα”, που έχει ρητά αποκλειστεί με την ίδια Συμφωνία) αναφέρεται στην από 25.5.16 επίσημη Ανακοίνωση του Eurogroup:
- “Το Eurogroup συμφώνησε σε ένα πακέτο μέτρων για το Χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν σταδιακά, ώστε να καλύψουν τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες…”.
- “Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το Eurogroup συμφωνεί σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων, που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως και το τέλος του Προγράμματος και θα περιλαμβάνουν:
– Εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών των δανείων EFSF.
– Χρήση διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης ESM/EFSF για να μειωθεί ο κίνδυνος επιτοκίου χωρίς επιβάρυνση των χωρών που συμμετείχαν σε προηγούμενο Πρόγραμμα.
– Απαλλαγή από το αυξημένο περιθώριο επιτοκίου που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού Προγράμματος το έτος 2017”.
- “Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το Eurogroup αναμένει την πιθανή εφαρμογή του δεύτερου μέρους των προαπαιτούμενων μέτρων, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM.
Αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, την οποία θα συντάξουν οι θεσμοί στο τέλος του Προγράμματος, δείξει ότι είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί το όριο του GFN” (δείκτη των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών).
- “Μακροπρόθεσμα (…) το Eurogroup συμφωνεί σε έναν προληπτικό μηχανισμό για το χρέος που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος… .
Το Eurogroup θα εξετάσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού εάν χρειαστούν επιπλέον μέτρα για το χρέος ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τις χρηματοδοτικές ανάγκες”.
4. Εν ολίγοις, η κατά τον κ. Τσίπρα σαφής Συμφωνία του Μαϊου 2016, που ο ίδιος συνομολόγησε με τους Εταίρους, ορίζει ότι:
(α) Μόνο το πρώτο πακέτο μέτρων (του βραχυπρόθεσμου ορίζοντα) θα εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια του 3ου Προγράμματος, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
(β) Το δεύτερο μέρος μέτρων (του μεσοπρόθεσμου ορίζοντα) θα τεθεί σε εφαρμογή “μετά την επιτυχή ολοκλήρωση” του Προγράμματος και με την πρϋπόθεση να αποδειχτεί ότι τέτοια μέτρα είναι απαραίτητα από την “ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους την οποία θα συντάξουν οι θεσμοί στο τέλος του Προγράμματος”.
5. Μια ακόμα “αυταπάτη” οι στομφώδεις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα ότι “τα μέτρα για την απομείωση του χρέους” “θα κλείσουν ταυτόχρονα με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης” ή μήπως κάτι άλλο ;

Από τους ΑΝΤΙΛΟΓΟΥΣ (www.antilogoi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου