Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Η αποχαιρετιστήρια αυτ-ΑΠΑΤΗ του Τσίπρα

Στην διάρκεια της Πέμπτης και της Παρασκευής, το διήμερο της Συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με διάφορους Ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες της Ε.Ε. Σε αυτές ζητούσε, επίμονα, την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους. Το αποτέλεσμα; Πενιχρό έως ανύπαρκτο.

Καλύτερη στιγμή οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Hollande: "Μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, θα δούμε το χρέος της Ελλάδας".

Χειρότερη (μακράν) η διάψευση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schultz στις πληροφορίες ότι θ’ αναλάβει πρωτοβουλία για την υλοποίηση της ελάφρυνσης, πριν το τέλος του 2016. Πληροφορίες τις οποίες είχαν διαρρεύσει "ανώνυμες" πηγές από το περιβάλλον της ελληνικής αποστολής.
Αν κάποιος είχε την εντύπωση, ότι το ρεζίλεμα της χώρας είχε φτάσει στο τέλος του, μάλλον χρειάζεται ν’ αναθεωρήσει...
Η απάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου η οποία παρέπεμψε την Ελλάδα στο αρμόδιο όργανο, δηλαδή το Eurogroup, θα μπορούσε να θεωρηθεί απλά τυπική.

Έχει χαθεί εξάλλου, το μέτρημα των φορών πού Έλληνες πρωθυπουργοί υπέβαλλαν το ίδιο ή άλλα αιτήματα και πήραν ακριβώς την ίδια απάντηση. Φρόντισε όμως ο "άρχοντας των Eurogroup", Wolfgang Schauble, να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να μην αφήσει εκκρεμή ζητήματα:

"Εάν δινόταν τώρα η ελάφρυνση του χρέους, θα σταματούσαν οι μεταρρυθμίσεις", επανέλαβε κάμποσες φορές σε διάφορες δηλώσεις του. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Οι άλλοι κακό του κεφαλιού τους...
Παρ’ όλη την αρνητικότητα των Ευρωπαίων εταίρων όμως, ο Μεγάλος Ηγέτης μιλώντας στα κομματικά όργανα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την Κυριακή, συνέχισε το ίδιο τροπάριο.
"Μας οφείλουν την ελάφρυνση του χρέους και την συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση. Εμείς τηρήσαμε την συμφωνία, τώρα είναι σειρά των δανειστών" ήταν το συνολικό νόημα των αναφορών του στο θέμα.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι οποίες ήθελαν έναν ηγέτη Κεντροευρωπαϊκής χώρας να τον ρωτά ευγενικά με ποιόν τρόπο τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, αφού αφενός η πρώτη αξιολόγηση τελείωσε πρόσφατα με καθυστέρηση 10 μηνών και αφετέρου το πρόγραμμα έχει διάρκεια ενάμιση χρόνο ακόμη, μάλλον δεν ήταν αληθινές.

Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με κάποιες άλλες πληροφορίες οι οποίες ήθελαν τον ΥΠΟΙΚ ηγέτιδας χώρας της Ε.Ε. να ρωτά τον κύριο Τσίπρα εάν έχει διαβάσει την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016...

Την ίδια ώρα που συνέβαιναν όλα αυτά, είχαμε τις πρώτες συναντήσεις της Quadriga με τους Έλληνες υπουργούς. Από τις οποίες συναντήσεις, τα νέα δεν είναι καθόλου καλά. Δεν δέχονται τον ακατάσχετο λογαριασμό και "προβάλουν ακραίες απαιτήσεις στα εργασιακά". Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας αυτή η διαπίστωση.

Επίσης, όπως είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό σε όποιον έχει κοινό νου αλλά όχι στην κυβέρνηση, οι Θεσμοί δεν δέχονται συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα έτη 2019-2020. Και παραμένουν αμετακίνητοι στα συμφωνηθέντα. Τα οποία ορίζουν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5%, μετά το 2018.
Παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν…
Τον λόγο γι’ αυτήν την επιμονή στα παραπάνω ζητήματα, δεν τον γνωρίζω.

Είτε πρόκειται για δημιουργία "αφηγήματος" πρόωρων εκλογών με σκοπό την δραπέτευση, είτε πρόκειται για προσπάθεια πρόκλησης "ατυχήματος" με απώτερο στόχο την έξοδο από το κοινό νόμισμα και την δημιουργία καθεστώτος,

...είτε πρόκειται για έλλειψη αντίληψης για το τι πραγματικά συμβαίνει, είτε για οτιδήποτε άλλο, το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται για τυχαίες επιλογές αλλά για στρατηγικό σχέδιο. Ίσως λίγο απλοϊκό, αλλά συγκεκριμένο σχέδιο.
Με ακόμη περισσότερο βέβαιο το ότι, όλες αυτές οι "παραστάσεις", οι "αυταπάτες" και οι "διαπραγματεύσεις", θα έχουν σημαντικότατο κόστος για την χώρα και την οικονομία.
Τα μηνύματα από Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και το γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο, είναι ολοκάθαρα και δεν αφήνουν περιθώρια για καμία αμφιβολία.

Οι μόνοι δε που δείχνουν να τα αντιλαμβάνονται, είναι ο Μέγας Βοσκός και οι βοηθοί του.

Με μοναδικό ερώτημα το οποίο απομένει αναπάντητο, να είναι το τι θα κάνει το "κοπάδι"…


Πέτρος Λάζος
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου